Δικηγόροι: Θεσμική εκτροπή οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη

 

Μαίνεται η κόντρα της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, όπου λαμβάνει διαστάσεις «σύγκρουσης εξουσιών» και ως φαίνεται οδηγείται στα άκρα με εκατέρωθεν ανακοινώσεις.

Μετά την παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ν. Σακελλαρίου, που σε δημόσια δήλωσή του ζήτησε να μπει τέλος στον πόλεμο της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, προειδοποιώντας ότι πλήττεται το κράτος Δικαίου και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό, τη σκυτάλη πήραν οι δικηγόροι, οι οποίοι πλέον μιλούν για θεσμική εκτροπή.

 

Της παρέμβασης του προέδρου του ΣτΕ είχε προηγηθεί μόλις χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελλέων με ανακοίνωσή της μέσω της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση υποταγής της δικαιοσύνης, ενώ το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην απάντησή του κάλεσε τη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας να μην παρασύρεται σε γραφείο Τύπου της ΝΔ.  

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων 

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε κοινωνοί μιας διαρκώς εντεινόμενης επίθεσης σε βάρος της Δικαιοσύνης από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η επίθεση αυτή λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής:

· Εκτροπή είναι η παραγνώριση και η υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης της Δικαιοσύνης.

· Εκτροπή είναι η συλλήβδην καταδίκη των δικαστικών αποφάσεων, όταν είναι μη αρεστές, ή καθ’ υποκειμενική κρίση εσφαλμένες, χωρίς να προβάλλονται συγκεκριμένες νομικές αιτιάσεις.

· Εκτροπή είναι η ευθεία προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του ισότιμου και ισόκυρου χαρακτήρα της ως πυλώνα του πολιτεύματος.

· Εκτροπή είναι η απόδοση μομφής σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης, που εξαντλείται στη δημόσια διαπόμπευσή τους.

· Εκτροπή είναι η σπίλωση του θεσμού, που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.

· Εκτροπή είναι η καταστρατήγηση της συνταγματικής τάξης.

· Εκτροπή είναι, τέλος, το διαζύγιο από την κοινή λογική και τον ορθό λόγο.

Το δικηγορικό σώμα ενωμένο εκφράζει την αντίθεσή του στην παραπάνω προκλητική κυβερνητική στάση. Δηλώνει ότι με αίσθημα ευθύνης θα μάχεται πάντοτε για την Δικαιοσύνη , χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις προς υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του Συντάγματος».

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ 

«Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.

«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου.

«Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας καταφερόμενος εναντίον των κυβερνητικών παρεμβάσεων. 

«Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης, συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει: Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

«Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, «ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα. Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου, καταλήγει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Πόλεμος» κυβέρνησης-Δικαστών 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών είχε "χτυπήσει κόκκινο" καθώς με ανακοίνωσή της την Κυριακή το μεσημέρι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να υποτάξει το δικαστικό σώμα όπως στην Τουρκία και την Πολωνία. Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αρχικά, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι "χωρίς ντροπή, ανέλαβε την υπεράσπιση της ΝΔ". Κατόπιν, η ίδια η κυβέρνηση με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου και του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού καλούν την Ένωση να... "μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ". 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

«Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου.

Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων.

Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» - έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες.

Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ.

Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη:

Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης;

Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια πράγματι πρωτοφανή ανακοίνωση φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Χωρίς ντροπή, ανέλαβε την υπεράσπιση της Ν.Δ. για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται.

Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή  θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της Ν.Δ., το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους.

Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κύριες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους».

 

Πηγή

thetoc.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ