Θρίλερ με τη σημαία στη βραχονησίδα: Τι λένε Αθήνα, Αγκυρα και δήμαρχος

Απίστευτη σύγχυση επικρατεί σχετικά με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος, την οποία η Τουρκία, δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι κατέβασαν Τούρκοι κομάντος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε την ελληνική σημαία.

Ομως το Πεντάγωνο και η ελληνική ακτοφυλακή διαψεύδουν το περιστατικό και τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο ένας από τους τρεις νεαρούς που προχώρησαν στην κίνηση αυτή, μιλώντας στο star.gr υποστήριξε ότι τοποθέτησαν 5 σημαίες σε ισάρθμες βραχονησίδες και πως το έκαναν για την  μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου. Υποστηρίζει επίσης πως την μια σημαία την κατέβασε γιοτ που εικάζει ότι είναι «τουρκικό κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος».

Τζανακόπουλος: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής μας κυριαρχίας».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας»

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν υποβαθμίζει καθόλου το θέμα τουναντίον «δίνει πολιτικά πολύ μεγάλη σημασία» ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο iefimerida.gr

Οπως εξηγούσαν πηγές η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε ενώπιον του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ -ο οποίος μόλις μια ημέρα νωρίτερα επανέλαβε ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ζήτημα του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Με αυτό τον τρόπο, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, ο Τσαβούσογλου θέλησε να υπενθυμίσει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ότι «το status quo στο Αιγαίο δεν είναι αυτό που θέλει η Ελλάδα» και να «επισημοποιήσει» τρόπον τινά το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

Αυξημένα μέτρα στο Αιγαίο

Από αρμόδιες πηγές τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί «πολύ αυξημένα μέτρα ετοιμότητας και επιφυλακής σε όλες της βραχονησίδες» ώστε να αποφευχθούν κινήσεις «θερμοκέφαλων» είτε από ελληνικής πλευράς, είτε από τουρκικής και να οδηγηθούμε σε μια «επανάληψη τύπου Ιμίων».

Η βάρκα των νεαρών που πήγαν στις βραχονησίδες ήταν γεμάτη ελληνικές σημαίες 

Οι προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ-Τσαβούσογλου 

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς, ανοιχτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση» είπε ο Γιλντιρίμ συμπληρώνοντας προκλητικά: «Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια, δεν υπαναχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου -κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ -υποστήριξε ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας όπως είχε πει ο Γιλιντιρίμ. «Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε» προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.

Διαψεύδει η Αθήνα

Ωστόσο από την πλευρά της Ελλάδας διαψεύδεται το περιστατικό. Κατηγορηματικά διέψευσαν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου την καταγραφή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο νησί, τις τελευταίες ώρες.

Το σκάφος του Λιμενικού πήγε νωρίτερα στην περιοχή και, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, στη νησίδα Ανθρωποφάς «ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει» ελληνική σημαία. Τουναντίον, συμπλήρωναν, σε άλλες 4 βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους «υπήρχαν και υπάρχουν» ελληνικές σημαίες.

«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο»

Ο ένας από τους 3 νεαρούς που ανήρτησαν τις σχετικές φωτογραφίες, μίλησε στο star.gr λέγοντας: «Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο», τον σμηναγός που σκοτώθηκε με το Μιράζ, μετά από αναχαίτιση στο Αιγαίο, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως τόνισε, η παρέα των τριών παλικαριών θέλησε την περασμένη Παρασκευή - εκ μέρους όλων των Φούρνων - να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Μιράζ που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».

Ο ίδιος νεαρός, τόνισε πως δεν έχει βάλει μόνο μία σημαία, στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αλλά συνολικά 5 σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι Τούρκοι κομάντος ήταν αυτοί που κατέβασαν τη σημαία, όπως ισχυρίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τουρκικά μέσα.

«Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν την Κυριακή. Το Σάββατο που είχαμε πάει ήταν εκεί η σημαία» είπε στο star.gr.

Δήμαρχος Φούρνων: Η σημαία κυματίζει κανονικά

Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, μιλώντας στην «Καθημερινή» είπε ότι η Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά. Ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του λιμενικού, βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα και χρησιμοποίησε κυάλια για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κ. Μαρούσης εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω των social media για την ενέργεια τριών ατόμων, να σηκώσουν Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα. «Ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μαρούσης, επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης, μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα και όπως είπε χαρακτηριστικά: «η σημαία κυματίζει».

Ο κ. Μαρούσης, είπε ότι οι τρεις νεαροί «πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες. Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες , θα διαφωνήσω».

Η φωτογραφία που αναδημοσίευσε από το samos24 η τουρκική εφημερίδα Hurriyet:

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ