Κλειστά σήμερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ένταξη μνημείων στο Υπερταμείο

Να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους».

Αυτό ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) και πραγματοποιεί για σήμερα 24ωρη απεργία για τους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους σε υπηρεσίες του υπουργείου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου.

«Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση-παράδοση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».

Τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού

Αναφορικά με την απεργία, η Μυρσίνη Ζορμπά τη θεωρεί «ασύμβατη» διότι όπως ανέφερε «κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι συνηγορούν όχι υπέρ της δημόσιας προστασίας τους, αλλά αντίθετα, γίνονται μπούμερανγκ, ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης».

«Είναι κρίμα», συνέχισε «γιατί γίνεται τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά»
Με τη σειρά του ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Στρατής ανέφερε πώς το να κλείσεις την Ακρόπολη δεν είναι παιχνίδι και πως μία μέρα χωρίς έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στερεί από τα ταμεία του Υπουργείου μισό εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα στο Υπερταμείο και πως η πολιτιστική κληρονομιά θα παραμείνει στο δημόσιο.

ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουν μεταβιβαστεί ούτε θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι

«Η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο» τονίζει το υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αντιπαραβάλλουν και ταυτοποιούν τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στην «επίμαχη» λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Το ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι «η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ».

Οι εικαστικοί στηρίζουν την απεργία της Πέμπτης κατά της παραχώρησης μνημείων στο Υπερταμείο

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) συμμερίζεται απολύτως τους φόβους, που εκφράζουν φορείς και η κοινωνία εν γένει.

Αυτό σχετικά με την τύχη Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων, κτηρίων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, αλλά και κάθε ακινήτου του Δημοσίου όπου στεγάζονται ή θα μπορούσαν να στεγασθούν υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πολιτισμού, κοινωνικών υπηρεσιών, αθλητισμού κ.λπ.

«Φόβοι που απορρέουν από την εφαρμογή του Νόμου 4329/2016 σύμφωνα με τον οποίον παραχωρείται στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) η κυριότητα, η νομή και η διαχείριση των προαναφερθέντων χώρων.
Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στην απεργία των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού που έχει προκηρυχτεί από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, για την Πέμπτη 11/10/2018 και τη συγκέντρωση που θα γίνει στην Ακρόπολη στις 10:30 πμ».

«ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ!» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ