Ξεκινά σήμερα το φοροκυνηγητό

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η αυτόφωρη διαδικασία και ισχύουν ποινές φυλάκισης για όσους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Οι οφειλέτες του Δημοσίου είναι συνολικά 900 χιλιάδες και ο «λογαριασμός» φτάνει συνολικά τα 41,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, από σήμερα οι οφειλέτες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για το χρέος τους και θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνέχεια και ανάλογα με την αντίδρασή τους θα ακολουθήσει η εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει τελεσίγραφο σε 6.000 μεγαλοοφειλέτες με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ και έχει δώσει εντολές να μπουν κατά προτεραιότητα στο «στόχαστρο» των ελέγχων. Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου που υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρώ. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας» .

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να φτιάχνει τη σχετική «λίστα» με στόχο τον εντοπισμό των περίπου 10.000 οφειλετών που χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ.

Τα 4 βήματα που θα ακολουθούν οι εφορίες για τους μικροοφειλέτες

Στενός συνεργάτης του υπουργού αποκάλυψε στη Real News ότι για τους μικροοφειλέτες οι εφορίες θα ακολουθούν τέσσερα συγκεκριμένα βήματα πριν ενεργοποιήσουν τον νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι, από σήμερα, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ, οδηγούνται αμέσως στο Αυτόφωρο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, για τους μικροοφειλέτες θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

• Μόλις εντοπιστούν ή σε περίπτωση που το χρέος γίνει ληξιπρόθεσμο, θα αποστέλλονται ατομικές ειδοποιήσεις.
• Στη συνέχεια - και εφόσον δεν έχει τακτοποιηθεί η οφειλή - θα αποστέλλεται ειδοποίηση για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
• Αν ο οφειλέτης επικαλεστεί αδυναμία για άμεση εξόφληση της οφειλής του, θα του χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.
• Αν και στην περίπτωση αυτή δεν τακτοποιηθεί η οφειλή, θα επιλέγεται μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, το οποίο, όμως, δεν θα επιβαρύνει τον οφειλέτη με υψηλά έξοδα διοικητικής εκτέλεσης.

Στο κυνήγι των φοροφυγάδων και... η ΕΛ.ΑΣ.

Εκτός από το ΣΔΟΕ τώρα και 200 ειδικά εκπαιδευμένοι «ράμπο» της νεοσύστατης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους για τη σύλληψη φοροφυγάδων. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ έχουν αρμοδιότητα να συλλαμβάνουν και να συντάσσουν αμέσως δικογραφίες για τους παραβάτες, ενώ μπορούν να τους στέλνουν στο αυτόφωρο. Ήδη τις προηγούμενες μέρες στα χέρια των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας έπεσαν δύο γιατροί που δεν εξέδιδαν αποδείξεις.

Πηγή

real.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ