Πετρελαιοκηλίδα: Εστίες ρύπανσης σε Καλαμάκι και Αγιο Κοσμά

Ειδικά συνεργεία αυτή την ώρα τρυπούν τις δεξαμενές του πλοίου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα για να απαντλήσουν τα καύσιμα - Ρύπανση στη θάλασσα και στον Άγιο Κοσμά

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας λόγω της μεγάλης οικολογικής ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα την Κυριακή, ενώ η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στη Φρεαττύδα επιβεβαιώνοντας τελικά τους φόβους των αρμόδιων φορέων. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο πλοίο. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.300 τόνους, εκ των οποίων οι 300 έχουν καταλήξει στη θάλασσα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι και στον Άγιο Κοσμά, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού ρίχνει αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέσα στη θάλασσα, στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή η κατάσταση είναι καλύτερη. Πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει και στον σταθμό των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.


«Μυρίζει όλος ο τόπος πετρέλαιο. Όλο το απόγευμα προσπαθούσαν με ειδικά φράγματα και ρίχνοντας χημικά», λέει στο protothema.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φρεαττύδας.







Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ