Πρόγραμμα "μαμούθ" 3,9 δισ. ευρώ για την τόνωση της απασχόλησης

Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ με δυνατότητα διεύρυνσης στα 3,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο,

σύμφωνα με όσα ανέφερε στην χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Κατά τον υπουργό, από τα προγράμματα θα ωφεληθούν 600.000 άτομα, τα οποία θα αυξηθούν στα 900.000 σε περίπτωση διεύρυνσης. Μάλιστα, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης που θα συντονίζει όλα τα προγράμματα για την ανεργία.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο με 30 γραμμές, μέσω του οποίου θα παρέχονται οδηγίες στους ανέργους, ενώ λεπτομέρειες για τα προγράμματα θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα.

Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις θα δοθούν κίνητρα όπως η κατάρτιση και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο τη συμμετοχή 250.000 εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν επιπλέον 200.000 άτομα καθώς και προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το 50% των προγραμμάτων αφορά τη διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων. Οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

• Αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα, ενώ ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκ. ευρώ στη συνέχεια.

• Στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, ψηφίζεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσδιορίζεται για το τέλος του 2011, αρχές του 2012.

• Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (30) και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» με απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου κλπ.

Ρύθμιση για μακροχρόνια ανέργους

Στο μεταξύ, την αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος που πρέπει να έχει ένας μακροχρόνια άνεργος προκειμένου να λαμβάνει το σχετικό ειδικό επίδομα, αλλά και στην επέκταση του χρονικού διαστήματος λήψης του επιδόματος, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.

Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός που είναι μακροχρόνια άνεργοι δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχαναν το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δυο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα. Η εφαρμογή των προγραμμάτων θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του 2012.

Πηγή

real.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ