Ανδραβίδα: Με έδρα την 117 ΠΜ η αεροπορική άσκηση "Ηνίοχος 2014" από αύριο

15 ημέρες δράσης στους αιθέρες
Με έδρα την 117 ΠΜ η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2014»Ξεκινά την Παρασκευή 28 Μαρτίου και για 15 ημέρες η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2014» με βάση την 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα. Η άσκηση θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, υπό την αιγίδα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και την εποπτεία του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Πρόκειται για άσκηση Μεσαίας Κλίμακας σύμφωνα με την διαταγή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των πληρωμάτων των αεροσκαφών στη διεξαγωγή παρατεταμένων Αεροπορικών και Διακλαδικών επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα με την συμμετοχή μεγάλου αεροσκαφών - ελικοπτέρων - αντιαεροπορικών συστημάτων - πλοίων και στρατιωτών όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το όραμα της ηγεσίας της Π.Α για την άσκηση αυτή είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου η οποία να παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής. Η 117 Πτέρυγα Μάχης έχοντας την υψίστη τιμή να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Π.Α. μια τέτοιου μεγέθους και σημασίας άσκηση, ευχαριστεί προκαταβολικά τους τοπικούς φορείς αλλά και την κοινωνία του Νομού Ηλείας για την συνδρομή και την κατανόηση τους στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της προσπάθειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Defencenet.gr, σε αυτή πρόκειται να συμμετάσχουν συνολικά 150 μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα άσκηση καθολικής ετοιμότητας της ΠΑ. Αν και τυπικά η άσκηση θα κινηθεί στο πλαίσιο του «Ηνίοχου» της ετήσιας δηλαδή διακλαδικής άσκησης που πραγματοποιείται στο «περιβάλλον» της εκπαίδευσης μάχης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής  , εντούτοις και όπως αναφέρουν επιτελείς του ΓΕΑ θα είναι ουσιαστικά μια γενική δοκιμή σε συνθήκες πλήρους προσομοίωσης μάχης του μηχανισμού μάχης της ΠΑ.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν όλοι πρακτικά οι τύποι των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της ΠΑ αλλά και από το Στρατό Ξηράς με ελικόπτερα και το Πολεμικό Ναυτικό καθώς πρόκειται περί διακλαδικής άσκησης. Ήδη και τα τρία επιτελεία αλλά ιδιαίτερα αυτό της ΠΑ βρίσκονται σε πλήρη «συναγερμό» καθώς η προετοιμασία και μόνο πρόκειται να απαιτήσει χρόνο. Βέβαια εκτός της καινοτομίας αυτής τη συγκέντρωσης δηλαδή μεγάλου αριθμού μαχητικών –πρακτικά μονό όσα αεροσκάφη θα είναι σε καθήκοντα readiness και στα υπόστεγα για συντήρηση δε θα πάρουν μέρος σε αυτή λένε οι επιτελείς του ΓΕΑ- είναι τα απανωτά κύματα εξόδων των αεροσκαφών σε 24ωρη βάση.

Πρόκειται για μια μεταφορά στα ελληνικά δεδομένα της άσκησης του αμερικανικού Ναυτικού SURGEX που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 24 Ιουλίου του 1997 με επίκεντρο το αεροπλανοφόρο USS Nimitz. Όλες οι αποστολές θα είναι της τακτικής «hot seat» που σημαίνει πως το μαχητικό αμέσως μετά την επιστροφή του από μια έξοδο ανεφοδιάζεται επανεξοπλίζεται σε χρόνους readiness και απογειώνεται ξανά με άλλο χειριστή. Το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης πρόκειται να διαρκέσει τρεις έως και  τέσσερις ημέρες, και  πρόκειται να περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια μάχης, όπου εκτός των καθαρά εναερίων και ναυτικών προσβολών  θα πραγματοποιηθούν  ακόμη αποστολές έρευνας και διάσωσης, προσβολής στόχων εδάφους, ηλεκτρονικού πολέμου, συνάσκησης με αντιαεροπορικές μονάδες  του Στρατού και πλοίων του Στόλου και όλα αυτά σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ