Επέστρεψαν στον τόπο της καταστροφής . . .

 

Άσκηση «Δια Πυρός» από την Πυροσβεστική στην Ανάληψη και το Περιστέρι Αμαλιάδας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Σε μια περιοχή που πέρυσι το καλοκαίρι γνώρισε την καταστροφή και απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, αυτή του Περιστερίου, Ανάληψης, Δαφνιώτισσας, πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Άσκηση Ετοιμότητας «Δια Πυρός 2018» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η άσκηση που είχε ως στόχο να δοκιμαστεί το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυροσβεστών σε δασικές πυρκαγιές, αλλά και η συνεργασία με τους φορείς, στέφθηκε με επιτυχία.

Συμμετείχαν δυνάμεις της Π.Υ. Αμαλιάδας, της 6ης ΕΜΑΚ, της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ., της Π.Υ. Πύργου, των Π.Κ. Κρεστένων και Αρχ. Ολυμπίας, της Π.Υ. Αιγίου και της Π.Υ. Λεχαινών, ο δήμος Ήλιδας, η ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Εθελοντική Ομάδα Πηνειός, ο δήμος Πηνειού, η ΔΕΔΔΗΕ, τα Δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας, η Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας, της Π.Ε. Ηλείας, του δήμου Πηνειού.
Την άσκηση διοργάνωσε η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας. Σύμφωνα με το σενάριο έγινε αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς και διάσωση ατόμων που τραυματίστηκαν και εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία της δασικής περιοχής. Παρόντες ήταν ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος, ο διοικητής Π.Υ. νομού Ηλείας και Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης, ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος και ο διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Δημήτρης Αντωνάκης.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε πως σε αυτή την τελευταία άσκηση πεδίου για φέτος, επελέγη η Ηλεία. «Υλοποιήθηκε στην Ανάληψη σε μια περιοχή που το περασμένο καλοκαίρι οι υπηρεσίες μας έδωσαν μεγάλη μάχη για να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς, που το 2007 από αυτή την περιοχή, κατέληξε στην Αρχ. Ολυμπία. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή της για μια εβδομάδα έως ότου φύγει πλήρως ο κίνδυνος. Τώρα βλέπουμε τα όποια λάθη κάναμε τότε, τα διορθώνουμε για να είμαστε έτοιμοι φέτος αν παραστεί ανάγκη. Δεν περισσεύει κανένας, όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί δίπλα μας που μπορούν να μας βοηθήσουν με ασφάλεια, όσο πρέπει στο έργο μας. Από την άλλη πλευρά και αυτοί πρέπει να κάνουν προσπάθεια ώστε οι ιδιοκτησίες τους να είναι καθαρές. Αν το αφήσουν στο τέλος τα βρίσκουμε μπροστά μας και είναι πολύ δύσκολο το έργο μας να προστατέψουμε ακαθάριστα χωριά. Δυστυχώς δεν έχουμε τόσες δυνάμεις για να έχουμε πυροσβεστικό έξω από κάθε σπίτι. Είμαι ικανοποιημένος από την άσκηση, ήταν πετυχημένη».

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σχολίασε πως «την άσκηση την κάναμε εμείς με «πραγματικά πυρά» και πέρυσι και το 2007. Δεν παύει να είμαστε σε μια επικίνδυνη περιοχή, όπου όταν έχουμε φωτιές εδώ, πάντα είναι μεγάλες. Έτσι ήρθε η Πυροσβεστική να προετοιμαστούμε καλύτερα με αυτή την άσκηση να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όποιο περιστατικό συμβεί τους θερινούς μήνες. Εύχομαι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φωτιές, γιατί ο τόπος μας έχει θρηνήσει θύματα, πέρα από τη φυσική καταστροφή. Με τους προέδρους των χωριών, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική, όλοι μαζί να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ότι συμβεί» είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, που ανέφερε ακόμα πως ο δήμος θα αναλάβει την ανακατασκευή του πυροσβεστικού φυλακίου που καταστράφηκε πέρυσι από την πυρκαγιά.

DJI 0007

IMG 0920

IMG 0924

IMG 0932

IMG 0943

IMG 0944

IMG 7308

IMG 7309

JAS 5318

JAS 5328

 

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ