Ηλεία: "Βαρύς" ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου στην Ηλεία - Στάχτη 5.000 στρέμματα

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου που έληξε πριν λίγες ημέρες. Από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου έγιναν στάχτη συνολικά 5.055

στρέμματα, ενώ εκδηλώθηκαν 610 πυρκαγιές σε δάση, δασικές, αγροτικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις, βάλτους, καλάμια και σκουπίδια. Καυστικός ήταν ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Κώστας Μαρνέρας με το θέμα των πυρκαγιών στις χωματερές, όπου ζήτησε την παρέμβαση των δήμων ώστε να λυθεί το θέμα, για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο κ. Μαρνέρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των φορέων κυρίως των εθελοντών που συνέβαλαν τόσο στην πρόληψη – με περιπολίες – όσο και στην καταστολή των πυρκαγιών.

«Τα αποτελέσματα από την καταστολή των πυρκαγιών ήταν τα καλύτερα δυνατά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα για να έχουμε μικρότερες καιόμενες εκτάσεις» σχολίασε ο κ. Μαρνέρας. Ένα από τα σημεία που στάθηκε ήταν στις πυρκαγιές που ερευνάται το ενδεχόμενο της πρόκλησής τους, από καλώδια της ΔΕΗ. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, όμως αν αποδειχθεί θα κάνει τις Αρχές να αναθεωρήσουν για πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τα συμπεράσματά τους.

Δασικές πυρκαγιές που οφείλονται σε εμπρησμό τόνισε ο κ. Μαρνέρας πως είχαμε φέτος κυρίως στην περιοχή του Κάμπου. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των χωματερών και της φωτιάς στα Κονιδέϊκά όπου ήταν η μόνη που «ξέφυγε» και πέρασε στο δάσος, ενώ όλες οι άλλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Τέλος ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο των πυρκαγιών της πρώην λίμνης Μουριάς στον Πύργο, λέγοντας πως αποτελεί μια ανοιχτή πληγή που πρέπει ο δήμος να λάβει μέτρα, καθώς οι συχνές μετακινήσεις των δυνάμεων της Πυροσβεστικής από σημεία που πραγματικά ο κίνδυνος είναι μεγάλος μπορεί να αποβούν ολέθριες σε κρίσιμη στιγμή.

Στην ζώνη ευθύνης της Π.Υ. Πύργου ξέσπασαν συνολικά 238 πυρκαγιές οι περισσότερες σε βάλτους, καλάμια και γεωργικές εκτάσεις και έκαψαν 1164 στρέμματα. Στην περιοχή της Αμαλιάδας ξέσπασαν 85 πυρκαγιές που έκαψαν 630 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Τέλος στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Λεχαινών κάηκαν 3261 στρέμματα σε 287 πυρκαγιές.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ