Ηλεία: Παζάρια για τα εναέρια - Τα πάνε και τα φέρνουν όπως το 2007

 

Έπρεπε να πέσει η πραγματική απειλή της Ολυμπίας στο τραπέζι για να φτάσουν τα εναέρια στην Ηλεία και να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο κατοίκων και πυροσβεστών, που έβλεπαν το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά στο χωριό Περιστέρι.

Από τη μια η αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου και από την άλλη η επέμβαση του ελικοπτέρου Ericsson σε απόσταση 200 μέτρων από τα πρώτα σπίτια, έδωσαν πραγματική ανάσα σε όλους όσοι έβλεπαν την φωτιά να έρχεται απειλητικά.

Μπροστά στο φάσμα μιας νέας καταστροφής στην Ηλεία, δέκα χρόνια μετά το φονικό 2007, υπήρξε πλήθος πολιτικών παρεμβάσεων για να εμφανιστούν πάνω από τα μέτωπα των πυρκαγιών αποτελεσματικά εναέρια μέσα. Γιατί ο ρυθμός και η ευστοχία των ρίψεων από το Chinook και το Kamov δεν βοηθούσαν επί της ουσίας την κατάσβεση με βολές από μεγάλο ύψος και περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών. Όσο κι αν ζητούσαν οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής στη φωτιά εναέρια αυτά δεν έρχονταν. Το Canadair έκανε ελάχιστες ρίψεις στο μέτωπο της αναζωπύρωσης κοντά στη Δαφνιώτισσα πριν αποχωρήσει, ενώ το Ericsson βρισκόταν σε άλλη πυρκαγιά εκτός Ηλείας. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε το 2007 όπου από κακές εκτιμήσεις σε κεντρικό επίπεδο πήραν τα εναέρια μέσα απο το νομό και τα επέστρεψαν όταν πλέον η Αρχ. Ολυμπία είχε καεί και οι εικόνες καταστροφής και ντροπής για τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό έκαναν πλέον το γύρο του κόσμου.

Αν η φωτιά είχε καθηλωθεί από την πρώτη στιγμή της αναζωπύρωσής της θα ήταν σαφώς καλύτερη η κατάσταση. Με τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους να πνέουν ισχυροί η πυρκαγιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έκαψε πάλι χιλιάδες στρέμματα γης, δάσους και καλλιεργειών.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, προέταξαν τον κίνδυνο της επέκτασης της πυρκαγιάς προς το νότο ή το ξέσπασμα άλλων πυρκαγιών στο νομό. Η αναγκαιότητα προστασίας της Ολυμπίας ήταν ένα ισχυρό χαρτί που έκανε την πολιτική ηγεσία και τον κ. Τόσκα να δώσει εντολή το Ericsson να επιστρέψει στην Ηλεία για να επιχειρήσει πάλι. Μαζί του σηκώθηκαν και τα άλλα δύο ελικόπτερα και το Canadair με αποτέλεσμα με συνεχή ανεφοδιασμό από τη λίμνη Πηνειού και άμεσες ρίψεις, η φωτιά να καθηλωθεί πριν πέσει το σκοτάδι.

Το πρωί της Τετάρτης σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην χθεσινή επιχείρηση, στο νομό και να εκμεταλλευτούν χρονικά με το πρώτο φως της ημέρας, τις ώρες που απομένουν έως την ενίσχυση των ανέμων το μεσημέρι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα επιχειρήσουν και πάλι όλα μαζί το Ericsson, το Chinook, το Kamov από τα ελικόπτερα, ενώ θα γινόταν μεγάλη προσπάθεια από τους τεχνικούς του κλιμακίου αεροπυρόσβεσης της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, ώστε τα δύο καθηλωμένα λόγω βλάβης Canadair, να πλαισιώσουν το τρίτο που επιχειρεί στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Μένει να δούμε αν οι δεσμεύσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, θα επιβεβαιωθούν.

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Καλλιόδης Κωνσταντίνος - Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος