Ηλεία: Προβληματικό το ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ - Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

«Χωλαίνει» η προσπάθεια εφαρμογής του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του γνωστού ΕΟΠΥΥ, καθώς οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς εντοπίζουν ελλείψεις στην

οργάνωση. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πρώτη της Ηλείας» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί, εστιάζοντας στα προβληματικά σημεία του νεοσύστατου οργανισμού.

Μια από τις βασικές ελλείψεις είναι η μη σύσταση υπηρεσίας οικονομικών παροχών από τα πρώην Ταμεία του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ που έχουν ενσωματωθεί μέχρι στιγμής στον Οργανισμό ώστε να καταβάλλονται οι δαπάνες στους ασφαλισμένους.
 
Σχετικά με τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ, στον Πύργο παρατηρείται έλλειψη σε οφθαλμίατρους, δερματολόγους, ακτινολόγους και ακτινοδιαγνώστες. Μόλις το 50% των παθολόγων έχουν ενταχθεί, ενώ οι σχέσεις του Οργανισμού με τα ιδιωτικά εργαστήρια είναι ασαφέστατη.

Οι ασφαλισμένοι των προαναφερθέντων Ταμείων μπορούν να πληροφορηθούν τη λίστα των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ από το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 184, από τις μονάδες υγείας στο ΙΚΑ καθώς και  όλες οι οργανωμένες μονάδες και το διαδίκτυο.

Οι ασφαλισμένοι επίσης  έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν σε μη συμβεβλημένους γιατρούς, καταβάλλοντας το αντίτιμο της αμοιβής, οι οποίοι όμως έχουν δικαίωμα στιγμιογράφησης και να δώσουν παραπεμπτικό. Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κάνει έκκληση προς την ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίζουν τους πολίτες με όσο το δυνατό καλύτερη οικονομική απαίτηση.

Προβληματισμός και μάλιστα έντονος επικρατεί και στον ιατρικό κόσμο καθώς οι εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από έντονη ασάφεια. Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό του οργανισμού, ο γιατρός που έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ έχει δικαίωμα να εξετάζει έως 200 περιστατικά το μήνα, δηλαδή μέχρι 50 την εβδομάδα. Δεν ξεκαθαρίζεται όμως τι θα γίνει αν υπερβεί τα περιστατικά και ποιες οι κυρώσεις που μπορεί να έχει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και άλλους πολλούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εμμένει στην αρχική του απαίτηση για τρίμηνη αναστολή έναρξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα και οι ασάφειες.

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου , της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ και της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Πηγή

protinews.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ