Ηλεία: Σε πλήρη ετοιμότητα για την επερχόμενη κακοκαιρία

Όλοι εύχονται να μην συμβεί, όμως στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πιο δραματικά σενάρια προγνώσεων για τον καιρό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι μετεωρολόγοι η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την Ηλεία από το πρωί της Δευτέρας με τα φαινόμενα να αποκτούν μεγαλύτερη ένταση στη διάρκεια της ημέρας.

Από προγνωστικής άποψης δεν είναι εύκολο να πει κάποιος ότι θα πληγεί περισσότερο ή λιγότερο κάποια περιοχή του νομού. Αν επιβεβαιωθούν όμως οι προγνώσεις εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα της ιδιοκτησίας.

Η κακοκαιρία σύμφωνα με τις προγνώσεις φαίνεται πως φέρνει, πτώση της θερμοκρασίας, έντονες καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής, χαλαζοπτώσεις, αλλά και ισχυρούς ανέμους. Συνοδεύονται δε από μεγάλα ηλεκτρικά φορτία με κεραυνούς που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνοι, κάτι που είδαμε και στο πέρασμα του “Μίνωα”. Προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη μανία της φύσης, αλλά και πυρκαγιές σε δασικές περιοχές όπου έπεσαν επίσης κεραυνοί. Και επειδή διανύουμε το καλοκαίρι και η παραμονή των πολιτών στην ύπαιθρο είναι πιο συχνή, καλό θα είναι κάθε ένας από εμάς να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του, πολύ πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα και ενώ αντιληφθεί πως στην περιοχή που βρίσκεται πέφτουν κεραυνοί.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μέσα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Ανήσυχος για την έκβαση της κακοκαιρίας είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, κάτι που φάνηκε και στη σχετική δήλωσή του.

Σε ετοιμότητα όμως έχουν τεθεί και οι περισσότεροι δήμοι της Ηλείας που ήδη έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για τους πολίτες τους και έχουν συνεδριάσει οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες της κακοκαιρίας.

Οι δήμοι Πύργου, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Αρχ. Ολυμπίας έχουν ήδη ανοιχτές πληγές απο τις κακοκαιρίες που πέρασαν τους τελευταίους μήνες και υπάρχει ο φόβος της επανάληψης των φαινομένων, που αντιμετώπισαν πριν απο ένα μήνα περίπου αλλά και πιο πρόσφατα.

Στον Κάμπο της Ηλείας αλλά και τις άλλες αγροτικές περιοχές του νομού, οι αγρότες κάθονται σε “αναμένα κάρβουνα”. Ισχυρές βροχοπτώσεις που θα προκαλέσουν πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις άνεμοι, αν επικρατήσουν, μπορούν να αφανίσουν την αγροτική παραγωγή, εκμηδενίζοντας έτσι το εισόδημα των επόμενων μηνών για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας. Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση με τους γεωπόνους τους για άμεση καταγραφή πιθανών ζημιών και άμεση προώθηση των αποζημιώσεων, για να μην πληγεί περαιτέρω η αγροτική οικονομία.

Καλλιέργειες με καρπούζι, πεπόνι, πιπέρι, βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκι βρέθηκαν στο στόχαστρο με το πέρασμα του “Μίνωα” πριν λίγες ημέρες. Νέες πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις θα προκαλέσουν ζημιές και σε καλλιέργειες με αμπέλια και σταφίδα.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πρόβλεψη να μειωθεί σταδιακά η ροή του νερού στα αρδευτικά κανάλια ώστε να μπορούν και αυτά σε στιγμές μεγάλης επιβάρυνσης από τα όμβρια να τραβήξουν σημαντικό όγκο νερού και να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ