Ηλεία: 300 αγρότες έκλεισαν το δρόμο στη Μαραθιά για μισή ώρα χωρίς επεισόδια

Διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία που δεν κινήθηκε ούτε σήμερα κόντρα στους αγρότες

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μετά την επίθεση της Αστυνομίας την περασμένη Δευτέρα κατά των αγροτών δεν επαναλήφθηκε το ίδιο ούτε την Τρίτη, όπου συγκεντρώθηκαν 500 άτομα, αγρότες, σπουδαστές, έμποροι και πολίτες, ούτε την Τετάρτη που 300 αγρότες παρέμειναν για περισσότερη από μισή ώρα, στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, στο μπλόκο της Μαραθιάς. Η διαπραγμάτευση και η απόλυτη θέση των αγροτών απέναντι στον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας, αλλά και ο μεγάλος όγκος του συγκεντρωμένου πλήθους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

mploko2

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από αρκετά μέρη του νομού Ηλείας και αφού ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος τους μίλησε, κλήθηκε από τους επικεφαλής των Αστυνομικών δυνάμεων να συζητήσουν τη μορφή της κινητοποίησης. Εκεί οι αγρότες ήταν κάθετοι πως θα παραμείνουν για 30 λεπτά τουλάχιστον, ενώ τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρξει αποκλεισμός της εθνικής οδού.

mploko3

Προηγήθηκαν «παζάρια» για το θέμα του χρόνου, όμως οι αγρότες επέμειναν και παρέμειναν στο δρόμο για τα λεπτά που είχαν αναφέρει από την αρχή. Το κλίμα ήταν τεταμένο, με τους αγρότες μετά την επίθεση της Δευτέρας, να είναι ιδιαίτερα οξύθυμοι με το θέμα των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν από νωρίς παραταχθεί εκατέρωθεν της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου.

mploko5

Το πρόγραμμα των αγροτών είναι «φορτωμένο» με κινητοποιήσεις, σήμερα τα ξημερώματα με αποκλεισμό της ΔΟΥ Αμαλιάδας, το Σάββατο κλιμάκιο από τη Μαραθιά, στα μπλόκα της Θεσσαλίας  για συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού και την Κυριακή για «οικογενειακό τραπέζι» στο μπλόκο της Μαραθιάς. Η Κυριακή θα έχει οικογενειακό χαρακτήρα, όπου οι γυναίκες των αγροτών θα μαγειρέψουν και όλοι μαζί γονείς και παιδιά θα στήσουν γλέντι στον τόπο του αγώνα.

koufis

Ο γραμματέας της ΟΑΣΗ Στάθης Κούφης σε δηλώσεις του τόνισε πως «παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που δεχθήκαμε από την Αστυνομία, εμείς πραγματοποιήσαμε αυτό που είχαμε αποφασίσει και κάναμε τη συμβολική κατάληψη της οδού στον χρόνο που είχαμε προκαθορίσει. Ο αγώνας μας παρά τα προβλήματα είναι συντονισμένος και η καρδιά των κινητοποιήσεων θα χτυπά κάθε μέρα στη Μαραθιά».

konstantopoulos

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στους εργατικούς κλάδους. Με τη συσπείρωση που μπορούμε να κάνουμε θα μπορέσουμε να αντικρούσουμε τα επώδυνα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για όλους τους κλάδους. Η κυβέρνηση αυτή έχει καταντήσει ύαινα για τον απλό πολίτη. Με τον αγώνα μας θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας» τόνισε ο αγροτοκτηνοτρόφος, Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

vergos

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαστούνης Χρήστος Βέργος ανέφερε πως οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να παλέψουν αυτή την ώρα. «Ο αγρότης πρέπει να είναι στο χωράφι του και όχι να τρέχει με τα βιβλία παραμάσχαλα. Μας εξαναγκάζουν με αυτά που γίνονται ενάντια στον αγρότη να μάχεται. Δεν έχουμε άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. Είμαστε αγρότες και το μόνο ατού μας είναι να βγαίνουμε στους δρόμους. Αυτά που κάνει η Κυβέρνηση είναι πανωλεθρία για τον αγρότη. Να παρατάμε τις δουλειές μας και να τρέχουμε για τα φορολογικά».

vompiris

Τέλος το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, μίλησε για τα τοπικά μέσα που στηρίζουν τον αγώνα, όχι όμως και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Αθήνας, οι οποίοι όπως είπε κάνουν κακό στον αγώνα των αγροτών.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών