Μάθημα μετάνοιας από την Ηγουμένη της Κρεμαστής

Συγκλονίζει η Γερόντισσα Νυμφοδώρα με τις δηλώσεις της

Του Γιάννη Σπυρούνη

«Εγώ δεν θέλω την τιμωρία τους, αλλά να τους φωτίσει η Παναγία. Να μετανοήσουν να γίνουν σωστοί άνθρωποι». Με αυτά τα λόγια η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κρεμαστής Γερόντισσα Νυμφοδώρα αναφέρθηκε στα μέλη της σπείρας των διαρρηκτών που έκλεψαν τα τάματα από την εικόνα της Παναγίας. Ο εγκέφαλος της σπείρας, ο υπαρχηγός και δύο μέλη της, συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύρογυ, λίγες ώρες μετά την κλοπή στο μοναστήρι και μαζί τους και ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου που πούλησαν τα τάματα, ως κλεπταποδόχος.

Η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κρεμαστής, Γερόντισσα Νυμφοδώρα, περιέγραψε το τι συνέβη στο μοναστήρι τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Η διάρρηξη από την πολυμελή σπείρα, που λίγες ώρες αργότερα αποκαλυπτόταν από τους αστυνομικούς της Υποδεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, έγινε αντιληπτή από μια μοναχή που στις πέντε το πρωί ξύπνησε όπως κάθε μέρα και πήγε να ελέγξει το εσωτερικό εκκλησάκι που βρίσκεται η εικόνα. Η μοναχή σοκαρίστηκε όταν είδε πως η εικόνα δεν βρισκόταν στη θέση της και συνήλθε όταν αντιλήφθηκε που την είχαν αφήσει η δράστες. Τα μέλη της σπείρας δεν είχαν προκαλέσει ζημιές, αλλά δρώντας πολύ προσεκτικά αφαίρεσαν το ξύλινο πλαίσιο και το τζάμι και πήραν τα τάματα χωρίς να κάνουν θόρυβο. Ουσιαστικά δρούσαν δίπλα στα κελιά των μοναχών και κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτοί. Η μια μοναχή κάλεσε άμεσα και τις άλλες που έτρεξαν στο χώρο. «Είχαν κατεβάσει πολύ νοικοκυρεμένα, την εικόνα χωρίς να κάνουν ζημιές. Πήραν τα τάματα και άφησαν κάποιες λίρες που δεν μπόρεσαν να απομονώσουν» είπε η Ηγουμένη. Οι δράστες σκαρφάλωσαν από την μάντρα δίπλα στην είσοδο της Μονής και εύκολα έφτασαν στο χώρο που βρισκόταν και τα τάματα. «Είμαι σίγουρη πως οι δράστες είχαν έρθει ξανά εδώ και ήξεραν που θα πάνε» ανέφερε η Ηγουμένη. «Μας έκανε εντύπωση δεν πήγαν πάνω στην εκκλησία στο βράχο, αλλά κάτω εδώ δίπλα στα κελιά μας». Αναφερόμενη στα τάματα που έκλεψαν οι δράστες, αυτά ήταν πολλών ετών. «Ο κάθε πιστός έφερνε εδώ ότι ήθελε να αφιερώσει στην Παναγία, ότι είχε τάξει για κάτι που παρακάλεσε την Παναγία. Άλλος έφερνε το σταυρό του, άλλος το δαχτυλίδι του, άλλος το ρολόι του. Ήταν τάματα ετών. Όμως δεν τα βάζουμε και όλα γιατί είναι πρόκληση για τους πιστούς. Μάλιστα όσα είχαν φέρει τελευταία στο πανηγύρι δεν είχαμε προλάβει να τα τοποθετήσουμε στην εικόνα» εξήγησε.

Λίγες ώρες μετά την κλοπή στο μοναστήρι, η είδηση της σύλληψης των δραστών και του εντοπισμού των κλοπιμαίων έφερε και πάλι το χαμόγελο στα πρόσωπα της Ηγουμένης και των μοναχών. Η Γερόντισσα Νυμφοδώρα σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή είπε: «Εγώ δεν θέλω την τιμωρία τους, αλλά να τους φωτίσει η Παναγία. Να μετανοήσουν να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Να ζήσουν με σοβαρότητα, με τιμιότητα και εργατικότητα. Δεν ευχαριστιόμαστε γιατί είναι αυτοί οι κλέφτες και θα τιμωρηθούν. Να τους φωτίσει η Παναγία να καταλάβουν τι έκαναν, όχι μόνο για εμάς εδώ. Γιατί ο άλλος στο φούρνο του τους τα χρώσταγε. Ο καθένας αγωνίζεται σήμερα για να κρατήσει, το μαγαζί του, την οικογένειά του, τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν. Να τους φωτίσει ο Θεός γιατί δεν βρίσκουμε άκρη με τέτοιες καταστάσεις». Τέλος της ζητήσαμε να σχολιάσει την σύμπτωση πως η δράση της σπείρας ξεκίνησε ξημερώματα το περασμένο Πάσχα και έληξε μετά το χτύπημα στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Κρεμαστής. «Είναι ένας οιωνός. Ένα μεγάλο μάθημα. Τώρα αν το χρησιμοποιήσουν συνειδητοποιώντας τι έκαναν, θα είναι για το καλό τους. Είτε ζητήσουν συγνώμη, είτε όχι, να πορευτούν στο σωστό δρόμο. Δεν μας ωφελεί τίποτα το κακό στην κοινωνία…».

kremasti2

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ