Να μην καούμε πάλι - Το έκτακτο ΣΟΠΠ της Π.Ε. Ηλείας "έδειξε" ελλείψεις

 

Του Γιάννη Σπυρούνη

Με ένα Canadair λιγότερο και το δεύτερο να επιχειρεί από τον Άραξο, αλλά και ελλείψεις σε αρκετές περιπτώσεις στους δήμους, ξημερώνει μια δύσκολη μέρα για την Ηλεία, με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Μια μέρα που όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω των συνθηκών αλλά και σε απόλυτο συντονισμό για να μην βιώσουμε μια νέα τραγωδία. Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, οι τόνοι από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες ήταν δραματικοί. Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα κονδύλια περιορισμένα και μένει πλέον ο καλός συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπιστεί πιθανός κίνδυνος.

Πολύ υψηλός κίνδυνος

Τον κώδωνα του υψηλού κινδύνου για σήμερα χτυπά η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας μετά την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τον κίνδυνο πυρκαγιών να εκτιμάται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου (4) για την Ηλεία, αλλά και για την μισή Ελλάδα... Μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής, λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων τραγικών γεγονότων οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας προς τους αρμόδιους φορείς της Ηλείας, που αναγνώστηκε και στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ"... απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και συνιστούμε να λάβετε, σε ότι σας αφορά, τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο Ενεργειών του Σχεδίου Ξενοκράτης και στις διατάξεις της υπ΄ αριθ. πρωτ. 3752/25-05-2018 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας « Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών», της περιοχής ευθύνης σας και να προβείτε σε άμεση ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων Τοπικών Κοινοτήτων, Εθελοντικών Ομάδων κ.λπ.».

Από χθες το βράδυ τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του νομού Ηλείας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις  6 το πρωί με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

Επιπλέον δε, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας δια των Τμημάτων Τροχαίας Πύργου και Αμαλιάδας καλείται να λάβει μέτρα τάξης όσον αφορά την στάθμευση στους παραλιακούς οικισμούς Αγ. Ηλία Δήμου Πύργου και Αρκουδίου Δήμου Πηνειού, καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτες δασικές εκτάσεις και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής. Ζητείται να μεριμνήσουν να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αν απαιτηθεί όπως είπε εκ μέρους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας κ. Μπαλκάμος. Επισήμανε ακόμα πως το ΕΚΑΒ σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να συμβάλει στην απομάκρυνση πολιτών ευπαθών ομάδων που χρήζουν και βοήθειας και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και εδώ.

Αδυναμία σε εναέρια μέσα

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιόπουλος είχε επισημάνει την αδυναμία σε εναέρια μέσα. Το ένα από τα δύο Canadair είναι καθηλωμένο λόγο βλάβης, ενώ το δεύτερο που χθες επιχειρούσε στη Ζάκυνθο, σήμερα θα απογειωθεί αν χρειαστεί από τον Άραξο, λόγω ζητήματος στην Ανδραβίδα. Έτσι άμεσα διαθέσιμο είναι το ελικόπτερο Erickson, το πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό εναέριο μέσο πυρόσβεσης. Παράλληλα επισήμανε την προσοχή που θα πρέπει να δοθεί στους οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε δάσος ή παρουσιάζουν άναρχη δόμηση.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Γιάννης Καραμαλίκης ζήτησε από τους ΟΤΑ να έχουν διασπορά των μέσων ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν σε σημεία που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, να ενημερωθούν οι κάτοικοι των χωριών για τα σημεία συγκέντρωσης προς εκκένωση, να εξασφαλιστούν μέσα μεταφοράς για ενδεχόμενη εκκένωση και να βρίσκονται οι πρόεδροι κοντά στον τόπο της πυρκαγιάς για να βοηθούν με τη γνώση του χωριού τους την Πυροσβεστική στις επεμβάσεις της.

Ένας από τους βετεράνους της Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος ευχήθηκε να μην συμβεί άλλο κακό και ζήτησε τη βοήθεια των υπηρεσιών αλλά και την καλή συνεργασία όλων για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη απειλή, επισημαίνοντας πως πολλές φορές ο δήμος βρίσκεται μόνος να αντιμετωπίσει καταστάσεις.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος αναφέρθηκε σε ελλείψεις, λέγοντας πως ενώ έχει έτοιμα τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί λόγω γραφειοκρατίας να προμηθευτεί υλικά που απαιτούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία των οχημάτων.

Στα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει ο δήμος Πύργου στάθηκε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σε αρκετά σημεία δεξαμενές για επαναπλήρωση των οχημάτων με νερό εφόσον χρειαστεί.

Καλή ετοιμότητα δήλωσε πως υπάρχει στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας ενώ σημείωσε πως και η εθελοντική ομάδα του δήμου είναι σε επαγρύπνηση.

Στη συνέχεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης μίλησαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δήμων και των φορέων για τα τρέχοντα ζητήματα. Στη διάρκεια της σύσκεψης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, με την ευχή να μη συμβεί ποτά ξανά άλλη τέτοια τραγωδία…

sopp2

sopp5

sopp3

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ