Ο χάρτης της εγκληματικότητας στην Ελλάδα - Στην 6η θέση η Ηλεία

 

Μπορεί σε όλη την Ελλάδα οι καταγραφές των σοβαρών εγκληµάτων να σηµειώνουν ύφεση, ωστόσο οι διαρρήξεις και οι ληστείες εµφανίζουν άνοδο, γεγονός που δείχνει ότι τα κρυµµένα πολύτιµα αντικείµενα ή τα χρήµατα που φυλάσσονται µέσα σε σπίτια έγιναν δελεαστικοί στόχοι. Οπως, µάλιστα, έγραψε και το πρακτορείο Bloomberg πριν από λίγα χρόνια, στη χώρα µας τα µεγάλα ποσοστά κλοπών, ληστειών και διαρρήξεων παρουσιάζουν επικίνδυνα αυξητική τάση την περίοδο της κρίσης. Οι ληστές φαίνεται να επιλέγουν πλέον τους εύκολους στόχους, αποφεύγοντας τις τράπεζες και τα σούπερ µάρκετ και βάζοντας στο στόχαστρό τους τα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών. Τα κρούσµατα αυξάνονται καθηµερινά.

Μέρα-νύχτα συµµορίες αδίστακτων κακοποιών τρυπώνουν στα σπίτια και αρπάζουν ό,τι βρουν µπροστά τους. Σύµφωνα µε επίσηµες αναφορές της Αστυνοµίας, οι συµµορίες «χτυπούν» δίχως έλεος. Στόχος τους να αρπάξουν ό,τι µπορούν φθάνοντας στο σηµείο. Από τις Αρχές εκτιµάται ότι τα χρήµατα που καταφέρνουν να κλέψουν τα µοιράζονται, ενώ τα χρυσαφικά και τα κοσµήµατα τα ρίχνουν στη µαύρη αγορά. Περίπου 210 διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια, µετρό και λεωφορεία αλλά και σε ανοικτούς χώρους σηµειώνονται κάθε ηµέρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ηµερησίως καταγράφονται επισήµως γύρω στις 11 ληστείες -από τις οποίες, αρκετές αιµατηρέςστη µέση του δρόµου, αλλά και µέσα σε σπίτια και καταστήµατα.

ΑΥΞΗΣΗ

Επίσης, κάθε 24ωρο σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 70 κλοπές τροχοφόρων, από τις οποίες το 45% αφορά Ι.Χ. και το 35% µοτοσυκλέτες, ενώ παρουσιάζεται σηµαντική αύξηση στις κλοπές µοτοποδηλάτων. Στην Αττική οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σηµειώνονται στις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας (Αγιος Παντελεήµονας, Εξάρχεια, Οµόνοια, Καλλιθέα, Παγκράτι κ.ά.) και ακολουθεί η Βορειοανατολική Αττική (Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Πεύκη κ.ά.) Επίσης, σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, οι Αχαρνές και άλλες της ∆υτικής Αττικής. Σε όλη την επικράτεια, µετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σηµειώνονται στην Αχαΐα, στην Κορινθία και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αξιοσηµείωτος είναι ακόµη ο µεγάλος αριθµός κλοπών τροχοφόρων στην Ξάνθη, όπως και οι δεκάδες υποθέσεις ναρκωτικών που καταγράφονται στο Ηράκλειο και στην ευρύτερη περιοχή της Εδεσσας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εντυπωσιάζει η ύπαρξη νοµών, όπως η Ευρυτανία, όπου για πολλούς µήνες δεν καταγράφεται ούτε µία κλοπή, διάρρηξη ή ληστεία και το αστυνοµικό δελτίο είναι απολύτως κενό! Αντίστοιχες περιοχές, µε σχεδόν µηδενική εγκληµατικότητα, είναι η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Θεσπρωτία και ορισµένες άλλες όπου σηµειώνονται 2-7 τέτοιου είδους περιστατικά κάθε µήνα. Αυτά είναι ορισµένα βασικά στοιχεία από τον πανελλαδικό χάρτη της εγκληµατικότητας, µε πρόσφατη καταγραφή - ανά µήνα της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Όμως οι αριθµοί αυτοί υπολογίζεται ότι είναι κατά πολύ µεγαλύτεροι σε ορισµένες περιοχές -και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου οι αστυνοµικοί συνιστούν στους πολίτες να προχωρούν σε απλές δηλώσεις απώλειας πορτοφολιών, κοσµηµάτων και άλλων αντικειµένων και όχι σε µηνύσεις για κλοπές, προκειµένου να µην υπάρχουν γραφειοκρατικές εµπλοκές και να αντικαθιστούν πιο εύκολα έγγραφα και ταυτότητες που τους έχουν κλέψει.

Σύµφωνα λοιπόν µε τα συγκεκριµένα στοιχεία, κάθε µήνα στην επικράτεια σηµειώνονται 6.200 κλοπές και διαρρήξεις, από τις οποίες 1.730 γίνονται σε σπίτια και 770 είναι κλοπές σε ανοικτούς χώρους. Επίσης σε όλη τη χώρα, κάθε µήνα, σηµειώνονται περίπου 330 ληστείες, από τις οποίες ποσοστό άνω του 70% γίνονται στην Αθήνα. Ποσοστό σχεδόν 40% από αυτές τις ληστείες σηµειώνονται στους δρόµους και στις πλατείες.

ΒΙΑΣΜΟΙ

Μηνιαίως καταγράφονται 25 αρπαγές τσαντών, όµως είναι προφανές ότι αυτός ο αριθµός για όλη την Ελλάδα δεν αποτυπώνει την πραγµατικότητα.
Οσον αφορά άλλα αδικήµατα, πολλές υποθέσεις που σχετίζονται µε απάτες σηµειώνονται στην Αχαΐα και τη Λάρισα. Τέλος, αναφορικά µε άλλα σοβαρά αδικήµατα, κάθε µήνα σε όλη την επικράτεια καταγράφονται 5-7 βιασµοί, περίπου 10 υποθέσεις εκβιασµών, 250 περιπτώσεις απάτης, 930 υποθέσεις ναρκωτικών και 160 υποθέσεις λαθρεµπορίου κάθε µορφής. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αναζήτηση λύσεων για αυξηµένη ασφάλεια στις οικίες τους. Συγκεκριµένα, µεταξύ άλλων τοποθετούν σιδεριές σε πόρτες και παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ επιβεβληµένη θεωρείται η αντικατάσταση της κύριας εισόδου σπιτιών και πολυκατοικιών µε αξιόπιστες πόρτες και κλειδαριές ασφαλείας.

Η Ηλεία όπως φαίνεται και στον πίνακα βρίσκεται στην 6η θέση και αυτό δεν είναι μια κατάκτηση του τελευταίου μήνα, αλλά των προηγούμενων ετών. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν σαφώς μια άλλη εικόνα από αυτή που επιχείρησε να δώσει στην κοινή γνώμη "αποκοιμίζοντάς" την, η ηγεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας τουλάχιστον την προηγούμενη τριετία.

info

 

Πηγή

parapolitika.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ