Πύργος: Η Κάστα έγινε λίμνη

 

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών κάτω από το νερό σε Σκουροχώρι - Κορακοχώρι

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μεγάλες καλλιέργειες με τα βασικότερα προϊόντα της εποχής βρίσκονται βυθισμένες στο νερό στην περιοχή της Κάστας Σκουροχωρίου - Κορακοχωρίου στον Πύργο. Εκατοντάδες στρέμματα με καρπούζι, βιομηχανική τομάτα, μελιτζάνα, πιπέρι και πιπεριές, έχουν μετατραπεί σε λίμνη και οι καλλιεργητές πασχίζουν να σώσουν ότι μπορούν.

Από τη Δευτέρα η ασταμάτητη βροχή που κατά περιόδους έπεφτε με μεγάλη ραγδαιότητα πλημμύρισε τις εκτάσεις που στο παρελθόν υπήρχε λίμνη. Ο κορεσμός στο υπέδαφος ήρθε γρήγορα, με αποτέλεσμα με αμμώδεις εκτάσεις να μην τραβούν άλλο νερό και να πλημμυρίσει η επιφάνεια.

Χθες η εικόνα στις καλλιέργειες της Κάστας ήταν αποκαρδιωτική. Τουλάχιστον μισό μέτρο νερό μέσα στα μποστάνια και σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά και ο καρπός βυθισμένα…

Ένας από τους παραγωγούς που επλήγησαν από το πέρασμα της «Νεφέλης», ο Γιάννης Βαρζελιώτης ανέφερε πως «… η καταστροφή που έχουμε υποστεί είναι πολύ μεγάλη. Βρέχει εδώ και τρείς μέρες με αποτέλεσμα να έχουν γίνει λίμνη 35 στρέμματα με βιομηχανική τομάτα, 35 στρέμματα με καρπούζια και 25 στρέμματα με μελιτζάνες πιπέρι και πιπεριές Φλωρίνης. Δεν είμαι μόνο εγώ που καλλιεργώ εδώ. Είναι και άλλοι και η ζημιά είναι πραγματικά μεγάλη. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να γίνουν άμεσα από την ΕΛΓΑ εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών» σχολίασε.

kasta zimies 2

kasta zimies 3

kasta zimies 4

kasta zimies 5

Έκτακτη σύσκεψη χθες στο Λάτσειο για τις ζημιές

Καταστροφές σε καλλιέργειες και ζημιές σε υποδομές σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου, προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Χθες, ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Λάτσειο στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, ο Γενικός γραμματέας του δήμου και υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου να αποτυπώσουν την εικόνα και την έκταση των ζημιών. Μάλιστα, ο γεωπόνος του Δήμου και τεχνικοί υπηρεσιακοί παράγοντες διενέργησαν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν ενώ εστάλει και ενημερωτικό σημείωμα στον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές.
«Έχουμε πολλά χωριά που οι ανταποκριτές του ΟΓΑ έχουν αναφέρει ζημιές. Ήδη μια ομάδα αποτελούμενη από τον γεωπόνο και τεχνικούς του δήμου ξεκίνησαν επιτόπιες αυτοψίες. Τα αντανακλαστικά του δήμου δούλεψαν αμέσως σε άμεση συνεργασία με τους προέδρους…» είπε ο κ. Λιατσής ενώ πρόεδροι Τ.Σ. εκτίμησαν πως οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες καθώς σε αρκετέ περιπτώσεις αγγίζουν το 100%.

Επικοινωνία Καλαματιανού - Κουρεμπέ για τις ζημιές που άφησε η κακοκαιρία στις καλλιέργειες της Ηλείας

Το ενδιαφέρον του για την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες μέρες την Ηλεία, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες, εξέφρασε έμπρακτα, ο πρώην ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Καλαματιανός. Ο κ. Καλαματιανός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Κ. Φάνη Κουρεμπέ για το μέγεθος των καταστροφών, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του. Ο κ. Κουρεμπές τον διαβεβαίωσε ότι μόλις αποκατασταθούν οι καιρικές συνθήκες και βελτιωθεί ο καιρός , κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα έρθει στην Ηλεία για την καταγραφή των ζημιών και θα προχωρήσει εν συνεχεία στην εξατομίκευσή τους για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες του νομού που επλήγησαν από το χτύπημα της «Νεφέλης».

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών