Πύρινος εφιάλτης στον Κάμπο (photos & video)

Πυρκαγιά έκαψε στάβλους και απείλησε σπίτια, συσκευαστήρια, βενζινάδικο

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά της φετινής σεζόν και ήρθε στην πιο δύσκολη μέρα με τον πιο ισχυρό άνεμο, απειλώντας ευθέως αστικές περιοχές. Η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 3 το μεσημέρι στην Ανδραβίδα εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή και έκαψε περισσότερα από 500 στρέμματα αγροτικής κυρίως έκτασης με καλάμια και βάτα. Η φωτιά απείλησε, σπίτια, καταστήματα, στάβλους, μέχρι και στρατιωτική βάση, πριν καταφέρουν οι πυροσβέστες παράλληλα με την υποχώρηση των ανέμων, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες ξέσπασε πίσω από το νεκροταφείο της Ανδραβίδας παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές γρήγορα επεκτάθηκε προς τα Λεχαινά αλλά και δυτικά προς Στρούσι και βόρεια προς την Εθνική οδό. Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια – σύμφωνα με εκτιμήσεις στα οκτώ μποφόρ – που οι καύτρες ή φλεγόμενα κομμάτια παρασύροντας κάνοντας κηλιδώσεις και ανοίγοντας νέα πύρινα μέτωπα για τους πυροσβέστες. Γρήγορα η εθνική οδός Πατρών – Πύργου, αλλά και οι παλιά εθνική οδός και ο δρόμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης έγιναν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς. Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία και οι πυροσβέστες μαζί με την πολιτική προστασία επιχειρούσαν όπου υπήρχε άμεση ανάγκη, καθώς τα μέτωπα ήταν πλέον πολλά. Η φωτιά επεκτάθηκε προς τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Σπάρτακος, όπου τα άλογα που υπήρχαν εκεί σώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ το σιλό με τις ζωοτροφές καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών που σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά και από στάβλους που παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα. Το πρατήριο του Γιάννη Τσιλιμίγκρα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό και αναγκαστικά έκλεισε έως ότου ο κίνδυνος απομακρυνθεί καθώς οι πυροσβέστες έριξαν εκεί το βάρος τους. Η φωτιά μπήκε στους χώρους του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, συσκευαστηρίων της περιοχής, όπου έκαψε εξοπλισμό και υλικά συσκευασίας, απείλησε σπίτια στο πέρασμά της και πολλές άλλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Έχοντας φτάσει στην εθνική οδό λόγω του αέρα η πυρκαγιά έκανε κηλιδώσεις προς την περιοχή της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας. Η φωτιά έφτασε 100 μέτρα από την περίφραξη της 117 ΠΜ και τα πυροσβεστικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασμό με τις ρίψεις του ελικοπτέρου Ericsson, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Η φωτιά συνέχισε να καίει μέσα σε χωράφια και καλλιέργειες, με τον αέρα να την σπρώχνει όλο και πιο πολύ προς τα Λεχαινά. Τελικά λίγο μετά τις έξι, άρχισε να κοπάζει και πλέον η φωτιά να ελέγχεται. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 22 πυροσβέστες και 11 οχήματα, οχήματα ΟΤΑ και επίσης ένα Canadair που έκανε μια ρίψη και αναχώρησε για φωτιά στην Αχαΐα, καθώς επίσης και πεζοπόρο τμήμα από την Αχαΐα. Επικεφαλής ήταν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Πετρούτσος.

Εφτά πυρκαγιές ταυτόχρονα
Στο χρόνο που βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Ανδραβίδα, ξέσπασαν παράλληλα άλλες έξι. Αυτές ήταν στην Αρετή, στην Παλαιά Μανωλάδα, στο Κουνουπέλι, στο Κάστρο Κυλλήνης, σε περιοχή της Βουπρασίας και στη Μυρτιά Πύργου, με ότι αυτό σημαίνει για τη διάσπαση δυνάμεων στο νομό.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ αναφέρθηκε στις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονά σε Αρετή και Ανδραβίδα. «Δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την καταστροφή στην περιοχή. Είπαμε πως γλιτώσαμε φέτος από τις φωτιές, αλλά σήμερα δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω του καιρού την κατάσταση»

Ο γραμματέας του «Σπάρτακου» Γιώργος Χονδρός, μίλησε για καταστροφή. Τα άλογα του Ομίλου διασώθηκαν αλλά όχι και οι ζωοτροφές και άλλα είδη του ομίλου. Απηύθυνε έκκληση προς τους αγρότες της περιοχής να συνδράμουν με ζωοτροφές τον «Σπάρτακο» που μπροστά του έχει και την μεγάλη Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας το Σαββατοκύριακο. «Είχαμε αποθηκεύσει τροφές για τα άλογα που θα έρχονταν στην έκθεση και θα φιλοξενούσαμε. Αυτή είναι μια πρώτη ανάγκη, τις άλλες ζημιές θα τις επισκευάσουμε εμείς. Η καταστροφή όμως στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλη καθώς κινδύνευσαν πολλές επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Ελπίζουμε πως η φωτιά αυτή δεν θα επηρεάσει την διοργάνωση της Ιππικής Έκθεσης» σχολίασε.

Ο Αναστάσιος Παπαγιαννακόπουλος κτηνοτρόφος μίλησε για την καταστροφή που υπέστη από την πυρκαγιά στην εγκατάσταση του. Ζώα που κάηκαν, σιλό, αποθήκες με σανό, ο στάβλος… χάθηκαν όλα. Ποιος θα μας αποζημιώσει από αυτή την καταστροφή; Πέρυσι είχαμε τον καιρό, φέτος τις φωτιές, τι να κάνουμε;» αναρωτήθηκε…

Φωτο φάκελος Fotia_Andravida

Πηγή

ilialive.gr

Video

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ