Τετραπλό χτύπημα εμπρηστών - Διπλές πυρκαγιές σε Δαφνιώτισσα - Γεράκι

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ξεκάθαρο «χτύπημα» εμπρηστών, είναι η δύο διπλές πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Δαφνιώτισσας και του Γερακίου. Οι περιοχές που δοκιμάστηκαν πέρυσι και πάλι από τις πυρκαγιές, βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο εμπρηστών, που έδρασαν με λίγη ώρα διαφορά από το ένα σημείο στο άλλο. Ο συντονισμός των δυνάμεων υπήρξε άμεσος και αποτελεσματικών, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και στην περίπτωση της Δαφνιώτισσας, πραγματοποιήθηκε μερική απομάκρυνση κατοίκων, προληπτικά ώστε να μην συμβεί κάτι άσχημο. Κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Αστυνομίας, ενώ με κάθε μέσο συμμετείχαν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Ήλιδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Έως αργά το βράδυ δεν είχε γίνει κάποια εκτίμηση της καμένης έκτασης από την Πυροσβεστική…

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 13,30 το μεσημέρι, κοντά στα τελευταία σπίτια της Δαφνιώτισσας, ενός χωριού του δήμου Ήλιδας που είναι «πνιγμένο» από το παρθένο πευκοδάσος. Η φωτιά βρήκε «τροφή» και γρήγορα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε όλη την πλαγιά πάνω από το χωριό και να προχωρήσει. Περίπου μια ώρα αργότερα ξέσπασε και δεύτερη πυρκαγιά σε πλαγιά απέναντι από αυτή που καιγόταν, προς το Τζαμί Πηνείας. Η περιοχή ήταν δύσβατη και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί εναέρια μέσα, όπου με συνεχείς ρίψεις επιχείρησαν να περιορίσουν το μέτωπο.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα ξέσπασε και νέα διπλή πυρκαγιά στο Γεράκι στους δρόμους προς Περιστέρι και προς Ανάληψη. Μέρος των δυνάμεων από τη Δαφνιώτισσα κινήθηκε προς τα εκεί για να επιχειρήσει να περιορίσει το μέτωπο που γρήγορα έλαβε διαστάσεις. Ευτυχώς το χωριό Ανάληψη και το ομώνυμο μοναστήρι δεν απειλήθηκαν άμεσα και ο κίνδυνος έως τις οκτώ το απόγευμα της Δευτέρας είχε περιοριστεί. Ωστόσο οι δυνάμεις συνέχισαν να επιχειρούν για να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα στην περιοχή της Δαφνιώτισσας επιχείρησαν περισσότεροι από 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος έφτασαν ένα ελικόπτερο Erickson, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα αεροσκάφος Canadair. Στην συνέχεια προστέθηκαν ακόμα δύο Canadair που έφτασαν από την Αθήνα ως ενίσχυση. Στην περιοχή του Γερακίου επιχείρησαν επίσης 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και τα δύο ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν από όλη την Ηλεία, τη Δυτ. Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Αξίζει να αναφέρουμε τη μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας με δυνάμεις τόσο από την Ηλεία όσο και από την Αχαΐα, με συντονιστές τον βοηθό του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Ελλάδας κ. Παπανικολάου και τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Αναγνωστάκη. Κινητοποίηση υπήρξε ακόμα από το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα που κινήθηκαν προληπτικά στις περιοχές των πυρκαγιών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας και της Π.Ε. Ηλείας κινήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, οχήματα και μηχανήματα, για να εφοδιάσουν με νερό όπου υπήρχε ανάγκη και να διανοίξουν ζώνες στα σημεία που επιβαλλόταν να γίνει παρέμβαση.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, συνεδρίασε εκτάκτως στο μέτωπο της πυρκαγιάς, στη Δαφνιώτισσα. Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μπράμος και Μητρόπουλος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος κ. Κυριακόπουλος, ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Αναγνωστάκης, ο δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χριστοδουλόπουλος, τα στελέχη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας και άλλοι φορείς.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε πως «… η φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είναι ένα ξεχωριστό πευκοδάσος, δίνουμε μάχη πάνω στο πεδίο της κατάσβεσης, με επίγεια και εναέρια μέσα. Ελικόπτερα και αεροσκάφη είναι όλα εδώ. Είναι δύσκολη η στιγμή, θέλει λίγο χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά. Είμαστε πάνω στο πεδίο με ευθύνη στο να σβήσουμε και να προλάβουμε αρνητικές καταστάσεις. Έχει αέρα, όμως η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Υπήρξε εκκένωση κάποιων σπιτιών για να μην απειληθεί κόσμος και έτσι έπρεπε να γίνει. Νομίζω σωστά κινηθήκαμε εκείνη τη στιγμή. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη και με ευθύνη παίρνουμε αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως «… προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό, δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό. Για προληπτικούς λόγους είπαμε στους κατοίκους και κυρίως στους ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατέβουν στην πλατεία. Μίλησα με το διοικητή της Π.Υ. του νομού και πράγματι μου είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Το είδα και εγώ, μπήκα μέσα στη φωτιά, είδα πως έχουν κάνει εγκατάσταση οι πυροσβέστες, πήγαν και τα μηχανήματα για να φτιάξουμε μια αντιπυρική ζώνη για να διασφαλίσουμε το χωριό. Μέλημά μας ήταν να μη φυσήξει και γυρίσει τη φωτιά προς το χωριό. Τώρα το πύρινο μέτωπο είναι προς τον επαρχιακό δρόμο προς το εκτροφείο θηραμάτων και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις. Προληπτικά φέραμε στην πλατεία του χωριού, δύο λεωφορεία για τους κατοίκους και μηχανήματα».

Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

IMG 2936

IMG 2940

IMG 3011

IMG 3021

IMG 3028

IMG 3060

IMG 3086

IMG 3095

IMG 3113

IMG 3125

IMG 3146

IMG 3175

IMG 3183

IMG 3212

IMG 3218

IMG 3234

IMG 3250

IMG 3275

IMG 3327

IMG 3338

IMG 3363

JAS 2684

JAS 2689

JAS 2701

JAS 2709

JAS 2724

JAS 2735

JAS 2756

JAS 2773

JAS 2787

JAS 2793

JAS 2839

JAS 2849

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ