Σεισμός αισθητός στην Ηλεία - Ζημιές στη Ναύπακτο (video)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:35 ώρα Ελλάδας στην περιοχή της Ναυπάκτου. Η δόνηση έγινε αισθητή στις γύρω περιοχές, την Αχαΐα και την Ηλεία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε 173 χλμ δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας και δύο χλμ νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου.

 

Οι πρώτες ζημιές από το σεισμό των 5 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Ναύπακτο σημειώθηκαν στη πόλη της Ναυπάκτου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει τοnafpaktianews.gr επί της οδού Σμηναγού Λαουρδέκη λίγο πριν τη γέφυρα της Βαριάς, τριόροφη οικία εμφάνισε σοβαρές ρωγμές στον φέροντα σκελετό. Στην πολυκατοικία αυτή υπάρχουν 14 διαμερίσματα και διαμένουν 40 άτομα.

 

Η παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας από την Σικελία όπου βρίσκεται ήταν άμεση αφού προέτρεψε τους ενοίκους με έξοδα του δήμου να διαμείνουν τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες σε ξενοδοχεία της πόλης, ενώ αύριο αρμόδιο κλιμάκιο θα εξετάσει το κτίριο.

 

Αρχική ενημέρωση (17:40)

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή της Ηλείας, ιδιαίτερη αισθητή στον Πύργο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η δόνηση σημειώθηκε στις 17:35 ώρα Ελλάδας και είχε ένταση 4,7 R, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εστιάζεται στην περιοχή της Ναυπάκτου, ένα μόλις χιλιόμετρο βόρεια της πόλης. Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι πέντε χιλιόμετρα.

Νεότερη ενημέρωση (17:44)

Σύμφωνα με το seismoi.gr, το μέγεθος του σεισμού "ανεβαίνει" στα 5,1R. Το εστιακό βάθος και το επίκεντρο παραμένει το ίδιο.

Νεότερη ενημέρωση (18:19)

Με δηλώσεις του στο dete.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει  ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ, προέρχετε από ένα γνωστό ρίγμα κοντά στη Ναύπακτο. Δήλωσε ακόμα ότι παρακολουθεί το φαινόμενο για τις επόμενες 24 ώρες και εκτιμά ότι θα υπάρξει μια συμαντική μετασεισμική ακολουθία, με σεισμούς της τάξης των 3 – 4 βαθμών τις κλίμακας Ρίχτερ.

Σε ερώτηση του dete.gr για το αν αυτό το ρίγμα δίνει σεισμούς μεγαλύτερους από τα 5 Ρίχτερ, μας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται και επανέλαβε την αρχική του θέση ότι παρακολουθεί το φαινόμενο.

Νεότερη ενημέρωση (18:26)

Μαρτυρίες που καταγράφονται στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού ινστιτούτο, αναφέρουν, πως ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου 50 δευτερόλεπτα και ήταν ο πιο ισχυρός απο όσους έχουν συμβεί τις τελευταίτες ημέρες. Στην περιοχή της Ναυπάκτου, απο τη δόνηση "ευαισθητοποιήθηκαν" συναγερμοί αυτοκινήτων και κτιρίων, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Να υπενθυμίσουμε πως ο σεισμός είχε ένταση της τάξης των 4,7 R και επιφανειακό εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιόμετρα.

Πηγή

ilialive.gr

Video

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ