Φωτιές παντού σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο (Νεότερη ενημέρωση 21:45)

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται όλη η χώρα, ενώ ο δυτικός άξονας της χώρας (Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία, Λακωνία, Φωκίδα) και όλοι οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου,

βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών, σήμερα Παρασκευή, λόγω κυρίως των ισχυρών βοριάδων που πνέουν. Ήδη, οι εστίες "ξεφυτρώνουν" η μία μετά την άλλη και οι πυροσβετσικές δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τις περιορίσουν.

Το μεσημέρι δύο πυρκαγιές, σε Συχαινά και Διάκου, ξεσήκωσαν τους κατοίκους της Πάτρας. Την ίδια ώρα ξέσπαγε άλλη πυρκαγία στην Χαλανδρίτσα του Δήμου Ερυμάνθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, μόλις τίθεται υπό έλεγχο ένα μέτωπο, φωτιά ξεσπάει σε ένα νέο. Το μεσημάρι σήμερα μαίνεται μεγάλη φωτιά στην Γαβρολίμνη, οι καπνοί της οποίας είναι οπρατοί και από την Πάτρα.

Στη Ζάκυνθο, βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά στις Ορθονιές.

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Τρίπολη. Η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή της Ασέας κοντά στο χωριό Πάπαρι του δήμου Τρίπολης, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει διαστάσεις και κινείται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις.  Ο γ. γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος που βρίσκεται στην περιοχή της Ασέας, μας ενημέρωσε ότι έχουν εκκενωθεί τρία χωριά, το Πάπαρι, η Δάφνη και το Μανιάτη, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Πάπαρι απ' όλες τις πλευρές και μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας στο χωριό.

Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με αυτοκίνητα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η μεγάλη καταστροφή πάντως συντελείται στον Έβρο, που ήδη έχουν καεί περίπου 47.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr Ενα από τα μέτωπα της φωτιάς κατευθύνεται στο χωριό Κοίλα, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, ενώ η πυρκαγιά πλησιάζει και το πανέμορφο και φημισμένο δάσος της Δαδιάς. Η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980. Οι λόφοι της Δαδιάς είναι κατάφυτοι από δάση πεύκων και δρυών, και πρόκειται για ένα πλούσιο μωσαϊκό βιοτόπων που φιλοξενεί πολλά ζώα και φυτά. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο παραπάνω από 48 είδη θηλαστικών, 41 είδη ερπετών και αμφιβίων και πολλά αρπακτικά πουλιά.

Το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Ύψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Σημειώνεται πως η περιοχή Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχει σήμερα δείκτη υψηλής επικινδυνότητας 4.

Νεότερη ενημέρωση 18:10

Φωτιά στο χωριό Ήλιδα απείλησε σπίτια πριν από λίγο. Άμεση η παρέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι φλόγες "έγλυψαν" τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Νεότερη ενημέρωση 19:15

Στην Ήλιδα η φωτιά ξέσπασε δίπλα στο νεκροταφείο και επεκτάθηκε σε ένα λιοστάσι προς το χωριό. Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών με τους κάτοικους αλλόφρονες να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Τελικά η παρέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα.

Διαβάστε περισσότερα για τις φωτιές στην Πάτρα ΕΔΩ

Νεότερη ενημέρωση 21:45

Πριν απο λίγο ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην Αχαΐα αυτή τη φορά πολύ κοντά στα όρια με την Ηλεία. Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες καίει εκτάσεις στις περιοχές Σανταμέρι και Πόρτες. Δυνάμεις και από τους δύο νομούς κατευθύνονται στο σημείο για την κατάσβεση.

Πηγή

thebest.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ