Δυτική Ελλάδα: Διαγράφουν απο τα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ όσους δεν αποδέχονται θέση στα πεντάμηνα!

Τι καταγγέλλουν οι ενδιαφερόμενοι στο thebest.gr

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ που ήθελε οι άνεργοι που δεν θα δεχτούν την θέση για την οποία πέτυχαν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την 5μηνη απασχόληση με την κοινωφελή εργασία ο οργανισμος να τους διαγράφει από τα μητρώα του χάνοντας την κάρτα ανεργίας , τον χρόνο ανεργίας αλλά και τυχόν επίδομα ανεργίας που μπορεί να λαμβάνει ο άνεργος.

Συγκεκριμένα μετά το δημοσίευμα του dikaiologitika.gr που αναπαρήχθη και απο το thebest.gr απο την προηγούμενη Παρασκευή εκδόθηκε η οδηγία όπου θέλει οι άνεργοι επιτυχόντες που επιλέχθηκαν να καλύψουν μία απο τις θέσεις από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία και τελικώς δεν την την κάνουν δεκτή να διαγράφονται αυτόματα από τα μητρώα του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να χάνουν την κάρτα ανεργίας τους , να χάνουν τον χρόνο ανεργίας αλλά και τυχόν επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν.

Επίσης η οδηγία του οργανισμού αναφέρει ότι εάν οι επιτυχόντες δεν πάνε τα δικαιολογητικά πρόσληψης στους φορείς εντός της προθεσμίας, ο ΟΑΕΔ προχωρά, με σχετική αναφορά στην διαγραφή από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης αλλά και στη διαγραφή του από το μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού με αποτέλεσμα αυτά που σας περιγράψαμε στην παραπάνω παράγραφο.

Ο ΟΑΕΔ όμως δίνει και ένα παράθυρο στον κανονισμό όπου αναφέρει ότι στην περίπτωση που προκύψει ότι η άρνηση της τοποθέτησης στηρίζεται σε λόγους που δεν οφείλονται στον επιτυχόντα αλλά στον Φορέα πρόσληψης, ο ωφελούμενος δεν διαγράφεται από το μητρώο των εγγεγραμμένων ανέργων,, ενώ η θέση παραμένει κενή. Οι προκηρύξεις του ΟΑΕΔ δεν διευκρίνιζαν τίποτα από τα παραπάνω ώστε οι άνεργοι υποψήφιοι να είναι ενήμεροι για το ζήτημα και να προσέξουν τις ενέργειες τους .

Η διευκρίνιση αυτή του ΟΑΕΔ αφορά πολλούς από τους επιτυχόντες της πρώτης προκήρυξης για τις 10.000 θέσεις ΥΕ. Το πρόβλημα που έχει ήδη δημιουργηθεί μετά από αυτή την ρύθμιση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι πολύ μεγάλο αφού δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που έχουν κάνει ήδη μη αποδοχής της θέσης ώστε να συμμετέχουν στην επόμενη πρόσκληση του ΟΑΕΔ.

Για παράδειγμα είναι πάρα πολλές οι αναφορές αναγνωστών και στο thebest.gr που αναφέρουν ότι έχουν ήδη προβεί σε μη αποδοχή της θέσης ώστε να κάνουν αίτηση στην επόμενη πρόσκληση του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστική η περίπτωση αναγνώστριας του thebest.gr που είχε δηλώσει  συμμετοχή στο πρόγραμμα για την Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία. Δεν αποδέχθηκε τη θέση στο γειτονικό νομό όπου την προσέλαβαν επειδή δεν θα μπορούσε να συντηρηθεί με τα λιγότερα απο 500 ευρώ που προβλέπεται ο μισθός της. Όταν επικοινώνησε με τον ΟΑΕΔ για να αναφέρει οτι δεν δέχεται τη θέση την ενημέρωσαν οτι θα διαγραφεί άμεσα απο τα μητρώα ανεργίας. Όπως ανέφερε η ίδια, στην προκήρυξη δεν αναφερόταν πουθενά αυτός ο όρος και κάνει λόγο για εξαπάτηση των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Έτσι ο ΟΑΕΔ μειώνει τα ποσοστά της ανεργίας; αναρωτήθηκε !

Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα έχουν ήδη δημιουργήσει ομάδα στο facebook (https://www.facebook.com/pages/Απαραδεκτη-Διαγραφη-Ανεργων-Απο-Τον-Οαεδ/407380009392581?ref=hl) ικήδιεκδικώντας άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή

thebest.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη