Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013

Στο 38% καταγράφεται η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό σύμφωνα με την ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2013. Αυξημένο
κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, στο 38%, είναι το ποσοστό των εργοδοτών στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει δυσκολία στην ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό - που βρίσκεται 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο - καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013 Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων "Επαγγελματιών Πωλητών", με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι.

Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι "Τεχνικοί", οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης η εμφάνιση στο Νο 4 της λίστας του "Προσωπικού Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών" μια θέση εργασίας που είχαμε ξαναδεί στο Top 10 του 2010.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα 2013:

1. Επαγγελματίες Πωλητές 2. Υψηλόβαθμα Στελέχη 2. Τεχνικοί 3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες 4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών  5. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες 5. Επόπτες 6. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα 7. Προσωπικό ΙΤ 8. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη 9. Διευθυντές Πωλήσεων 10. Μηχανικοί.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα το 2012:

1.  Επαγγελματίες Πωλητές, 2.  Τεχνικοί, 3.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες, 4. Υψηλόβαθμα Στελέχη, 5.  Επόπτες, 6.  Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη, 7. Διευθυντές Πωλήσεων, 8. Μηχανικοί, 9. Προσωπικό ΙΤ, 10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα.  Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση της Manpower

Σε ποσοστό 54%, οι Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με πέρυσι.

Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

"Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη εφετινή έρευνα, είναι η επίπτωση, που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Συμπληρωματικά, στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών:

Της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων", σχολιάζει η Δρ. Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Η διεθνής εικόνα

Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών, που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ανέρχεται στο 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), τη Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με τις θέσεις, που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: Τους εξειδικευμένους τεχνίτες, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρεί ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία, αυξήθηκε στο 54% από 42%, που ήταν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 38.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην 8η ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Α΄ τρίμηνο του 2013, για όγδοη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα, που προκύπτουν, λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη