Έκλεισαν τα σχολεία οι μαθητές σε Ανδρίτσαινα και Καλλιθέα για να μην γίνουν "στο ίδιο έργο θεατές"

"Από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια", δεσμεύτηκε ο Γ. Γεωργιόπουλος

Της Δ. Διαμαντοπούλου
 
Συνεχίστηκε και χθες η  κατάληψη  που ξεκίνησαν οι μαθητές στο Γυμνάσιο - Λύκειο Ανδρίτσαινας, ζητώντας  να διασφαλιστεί η μεταφορά τους στο σχολείο τους. Στο μεταξύ χθες, σε κατάληψη προχώρησαν  και οι μαθητές  στο Λύκειο Καλλιθέας  για τον ίδιο λόγο! Ωστόσο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα θρανία τους, όταν ο διευθυντής του Λυκείου, τους μετέφερε –μετά από συνομιλία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη  Γ. Γεωργιόπουλο, την δέσμευσή του πως θα επιλυθεί το θέμα το αργότερο ως την Δευτέρα. Οι μαθητές, των μικρών αυτών σχολικών μονάδων, συγκεντρώνονται σε Ανδρίτσαινα και Καλλιθέα, από πολλά μακρινά χωριά  και οικισμούς, όχι μόνον της Ηλείας αλλά και της Αρκαδίας. Όταν λοιπόν στις ολιγομελείς ούτως ή άλλως τάξεις,  απουσιάζουν οι μισοί μαθητές,  είναι αδύνατον να γίνει μάθημα! Όπως αναφέρουν οι γονείς τους, που συμπαραστέκονται στην κινητοποίησή τους, τα ίδια προβλήματα με τη μεταφορά, αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο!  Κάποιες ημέρες αναλαμβάνουν οι γονείς την μεταφορά των παιδιών εκ περιτροπής, αλλά πλέον κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο οικονομικά για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πέραν του ότι οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι και είναι αδύνατον να τροποποιήσουν τα ωράρια φροντίδας των ζώων τους, ανάλογα με τα μαθήματα των παιδιών !  Τις πρώτες μέρες με προσωπική παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη, έγιναν ορισμένα δρομολόγια από ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν να συνεχίσουν το έργο της μεταφοράς χωρίς να γνωρίζουν αν στις νέες συμβάσεις που θα συνάψουν με το ΚΤΕΛ, θα συμπεριληφθούν οι ημέρες   που δουλεύουν χωρίς σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτό πρόβλημα υπάρχει και για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Το οξύμωρο δε είναι, ότι σε σχολεία που έχουν όλες τις υποδομές ( σε αντίθεση με αυτά των αστικών κέντρων), που φέτος έχουν έγκαιρα στελεχωθεί με εκπαιδευτικό προσωπικό, χάνονται ώρες διδασκαλίας επειδή δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τα παιδιά του Λυκείου της Ανδρίτσαινας και της Καλλιθέας, καθώς  οι απαιτήσεις είναι αυξημένες λόγω και των αλλαγών  που έχουν επέλθει στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 
Ν. Καπένης :  Έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο
Ο Διευθυντής του Λυκείου της Καλλιθέας Νίκος Καπένης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μεταφορές. Και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για την λειτουργία ενός σχολείου 54 μαθητών από τα οποία μόνον τα 12 είναι από την Καλλιθέα και όλα τα άλλα μεταφέρονται από χωρία!  « Αλλες χρονιές έμπαινε σχολικό λεωφορείο που έφερνε τα παιδιά από χωριά τους (και του Δημοτικού Σχολείου). Τώρα,  δεν έχει ξεκινήσει το σχολικό δρομολόγιο. Τα παιδιά έρχονται με το λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ, πρέπει να βγουν στον κεντρικό δρόμο, στου Κορμπά τα Χάνια για να τα παραλάβει, δηλαδή θα πρέπει από τα χωριά τους να τα μεταφέρουν ή οι γονείς ή να πληρώσουν ταξί!
Οι εποχές που περνάμε είναι δύσκολες και δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν χρήματα. Έρχονται, δεν έχουμε απουσία αλλά έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο γιατί είναι οικογένειες που έχουν και 3-4 παιδιά… Εξάλλου΄, συνέχισε,  το λεωφορείο της γραμμής φτάνει στην Πλατιάνα 6:45 και τα παιδιά  στις 7:00 είναι στο σχολείο, που δεν έχει ανοίξει ακόμα. σίγουρα Είναι εκτεθειμένα  στη βροχή και στο κρύο. Το ίδιο συμβαίνει και το μεσημέρι, άλλα περιμένουν και άλλα δεν το προλαβαίνουν και πρέπει να πληρώσουν ταξί ή να τα πάρουν οι γονείς τους.  Στη σύσκεψη των στελεχών της εκπαίδευσης είπαν  ότι από Δευτέρα κάτι θαγίνει, αυτό μετέφερα  στους μαθητές στο τηλέφωνο και επέστρεψαν στις τάξεις τους για να  κάνουν κανονικά μάθημα. Τα παιδιά έδειξαν καλή διάθεση και ελπίζουμε από Δευτέρα να λυθεί το πρόβλημα.
 
Γ. Γιαννόπουλος : Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μαθητών
 Η ΕΛΜΕ Ηλείας, σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι σε επαφή με τα σχολεία για να καταγράψουμε όλες τις περιπτώσεις όπου αδυνατεί το κράτος να καλύψει τη μεταφορά τους, δήλωσε ο πρόεδρός της, Γιάννης Γιαννόπουλος. « Ειδικά συνέχισε, στις ορεινές περιοχές, όπου μικροί και μεγάλοι μαθητές μεταφέρονται από τα σπίτια τους με ταξί καθώς το ΚΤΕΛ δεν τα εκτελεί ως ασύμφορα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τα ταξί και η πληρωμή των αυτοκινητιστών θα γίνει μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Πράγμα που σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν οι  μεταφορές των μαθητών. Εμείς πιέζουμε να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες και να καλύπτονται οι μαθητές δωρεάν για την μεταφορά τους στο σχολείο.  Τα βασικά θέματα είναι δύο : Το υψηλό κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες και δεύτερον ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτείας. Ο ρόλος της είναι να παρέχει σε όλους τους μαθητές το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο σχολείο. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, κάποιοι φέρουν ευθύνη και πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό…» κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος. 

Γιώργος Γεωργιόπουλος : Οι μαθητές έχουν απόλυτο δίκιο !
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε δηλώσεις του αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει  στην διαδικασία μεταφοράς των μαθητών, τόνισε : «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ζούμε  δυστυχώς  κάθε χρόνο το ίδιο έργο. Από την πλευρά του  Υπουργείου  αναπροσαρμόζονται  οι διατάξεις από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος,  οι Δήμοι από την δική τους πλευρά  αποποιούνται το έργο και  οι Περιφέρειες καλούνται την τελευταία στιγμή να το αναλάβουν. Δυστυχώς τα παθήματα των προηγουμένων ετών δεν έγιναν μαθήματα.  Bρεθήκαμε   και  πάλι  μπροστά στην ανάγκη να προχωράμε εκ των ενόντων κατ’ εντολή του Υπουργείου  με  πρόχειρο διαγωνισμό,  προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. Δεν θέλω να αποσείσω τις ευθύνες των Περιφερειών, έχουμε  μερικές φορές και εμείς  καθυστερήσει κάποιες διαδικασίες, αλλά δεν είναι οι Περιφέρειες που έχουν την  βασική και την κύρια ευθύνη. Σήμερα οι μαθητές  που δεν μπορούν να  μετακινηθούν  και να πάνε στα σχολεία τους,   στην Ανδρίτσαινα και  στην Καλλιθέα  έχουν  απόλυτο δίκιο, να προβαίνουν  σε  διαμαρτυρίες ή σε άλλες αντιδράσεις.  Από την πρώτη στιγμή  έχω καταβάλει  προσπάθειες να επιλύσω στο στενό χρόνο που είχαμε  το πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές, τηλεφωνώντας στους κατά τόπους φορείς και  κυρίως στους  ιδιοκτήτες ταξί,  διαβεβαιώνοντας τους ότι για το διάστημα που θα εκτελέσουν το μεταφορικό έργο,  που θα  αναλάβουν από το ΚΤΕΛ,  θα τους καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα τους. Δυστυχώς στο σημείο αυτό θα αναφέρω ότι από την πλευρά του το ΚΤΕΛ Ηλείας, που είναι άλλωστε και  ο ανάδοχος του έργου, δεν έχει βοηθήσει την διαδικασία,  δηλώνοντας στους μεταφορείς ότι δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει   για την πληρωμή τους,  για το διάστημα πριν την υπογραφή της σύμβασης , ενώ γνωρίζει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώθηκε κανονικά και αναδρομικά για το διάστημα αυτό. Θέλω να δεσμευτώ  προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην  μεταφορά των μαθητών, ότι καθόσον με αφορά θα ελέγξω όλη την διαδικασία αποπληρωμής για το χρονικό διάστημα που δεν  υπάρχουν  οι ανάλογες  συμβάσεις. Εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας  βρισκόμαστε στην διαδικασία  ελέγχου της διαδικασίας και της   νομιμότητας της σύμβασης , τόσο  από τον ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και από τον Επίτροπο. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, το αργότερο έως την  Δευτέρα  θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη σύμβαση επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα. ».

Γ. Παναγιωτόπουλος «Έχουμε διαβεβαίωση ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα» 

Όσον αφορά την μεταφορά των μαθητών, ερωτηθείς ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα έρχεται από το παρελθόν και η αγωνία που έχει εκφραστεί στους αρμόδιους κατά τον νόμο που είναι η Τ.Α και εν προκειμένω η περιφερειακή αρχή που έχει την ευθύνη, έγκυρα και έγκαιρα καταθέσαμε το πρόβλημα για να προετοιμαστούν ώστε κανένας μαθητής να μην μείνει εκτός σχολείου γιατί δεν έχει τρόπο μεταφοράς. Όμως ακόμα υπάρχει πρόβλημα, οι αρμόδιοι με διαβεβαίωσαν ότι άμεσα  θα λυθεί το θέμα και θα λήξει η ταλαιπωρία των μαθητών. Δεν δικαιολογείται βεβαίως η κατάληψη, δικαιολογείται όμως η αντίδραση του γονέα και του μαθητή που διεκδικεί το δικαίωμά του στην δωρεάν μεταφορά του στο σχολείο

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ