Ένα δράμα η λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου!

Ημεριδα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου με την παρουσία όλων των υγειονομικών φορέων της Ηλείας - Ο κόσμος θα πεθαίνει στο σεργιάνι μεταξύ Πύργου - Αμαλιάδας και Πάτρας!

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου - φωτο Γιάννης Σπυρούνης
 
Η σκληρή πραγματικότητα  την  οποία βιώνουν καθημερινά  οι ασθενείς  του νομού μας, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης σε προσωπικό και γιατρούς  του Νοσοκομείου του Πύργου,  αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου και οι επιστημονικοί φορείς του Νοσοκομείου και έγινε παραδεκτό από όλους ότι η Υγεία στην Ηλεία βρίσκεται στο… γύψο! Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν να πάρουν θέση οι φορείς και η πολιτική ηγεσία του νομού όσον αφορά την δευτεροβάθμια περίθαλψη στην Ηλεία, χωρίς ωστόσο να προκύψουν πέραν της διαπίστωσης και των συμπερασμάτων , συγκεκριμένες και πιο απτές προτάσεις, πέραν εκείνης για την δημιουργία Εφημεριακού Κέντρου. . Αυτό που καταλάβαμε πάντως, είναι ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού η λειτουργία ορισμένων κλινικών του Νοσοκομείου Πύργου  καθίσταται σχεδόν επικίνδυνη και αν δεν κινητοποιηθούμε άπαντες και δεν κάνουμε σημαία μας την Υγεία, οι ασθενείς μας θα πεθαίνουν στο σεργιάνι μεταξύ των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας!  
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου κ Νίκος Κατσαρός που άνοιξε και την εκδήλωση,  επισήμανε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη για τον Ιατρικό Σύλλογο είναι πολύ σοβαρή, γιατί η κατάσταση της Υγείας είναι τραγική για τον νομό και το Νοσοκομείο του Πύργου, είναι ένα δράμα!
«Δεν θέλω να κάνουμε για μια ακόμα φορά μια γενικόλογη κουβέντα, θέλω να καλέσω τους φορείς να πάρουν θέση, γιατί τα προβλήματα έφτασαν στα όρια τους. Τα τελευταία χρόνια το σύστημα Υγείας έχει αποδομηθεί εντελώς , έμειναν μόνο οι ειδικευμένοι γιατροί και ελάχιστοι ειδικευόμενοι. Κι όταν ο άλλος παίρνει 1000 ευρώ ως ειδικευόμενος δεν θα έρθει στον Πύργο γιατί δεν θα μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του.  Στο Νοσοκομείο του Πύργου λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι εφημερίες έχουν καταστεί επικίνδυνες, όπως και η λειτουργία της Παθολογικής, ενώ τα ΤΑΠ δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πριν λοιπόν δημιουργηθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες, θα πρέπει να δοθούν λύσεις. Πρέπει να υπάρξει μια πλατιά ενημέρωση, να στηριχθεί το θέμα και από τα ΜΜΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος θα είναι πάντα μπροστάρης στις διεκδικήσεις. Εδώ αντί να πάρουν τα σκουπίδια, μας τα έφεραν κι αυτά μέσα στο Νοσοκομείο και λύση ακόμα δεν δόθηκε. Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις, πρέπει να κινητοποιηθούμε ως Σύλλογοι, ως φορείς και ως κοινωνία.»

iatrikos2

Με 7-8 ειδικευόμενους λειτουργεί το Νος. Πύργου - Απαραίτητη και η δημιουργία Εφημεριακού Κέντρου
 
Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε εκ μέρους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Πύργου ο κ. Θάνος Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι αν και θα έπρεπε να ήμασταν ευτυχείς που έχουμε δομές Υγείας, τρια Νοσοκομεία και 7 Κέντρα Υγείας, εν τούτοις ποτέ δεν μπορέσαμε να τα βάλουμε να δουλέψουν αρμονικά προς όφελος της κοινωνίας. « Έχουμε ένα φανταστικό Νοσοκομείο απέξω και δεν μπορεί λόγω της υποστελέχωσης του να καλύψει τις ανάγκες του νομού, ενώ τις μισές μέρες είναι κλειστό και δεν μπορεί να εφημερεύσει.  Βαρεθήκαμε να μεταφέρουμε τους  ασθενείς από τον Πύργο στην Αμαλιάδα και αντίστροφα και… προλαβαίνουν δεν προλαβαίνουν αν το περιστατικό είναι σοβαρό!» Παράλληλα ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι οι Μονάδες Εμφραγμάτων. Τεχνητού Νεφρού και Ψυχικής Υγείας  που είναι μονάδες ευαίσθητες, οι γιατροί αυτοθυσιάζονται για να μπορέσουν να τις στηρίξουν και να παραμείνουν ανοιχτές.
«Πριν από κάποια χρόνια, ενημερώσαμε τους αρμοδιους για τις προτάσεις μας, αλλά φαίνεται πως αυτή η πόλη κοιμάται! Οι παράγοντες βουλεύονται και οι φορείς κοιμούνται και αυτοί!  Φτάσαμε στο νομό να μην εφημερεύει γυναικολόγος και να μην δουλεύει το μικροβιολιγκό και να πηγαίνουμε ευαίσθητα βιολογικά υλικά στην Πάτρα για κάποιες εξετάσεις.  Κάποτε είχαμε 25 ειδικευόμενους και σήμερα έχουμε 7-8 μόνο. Ο αξονικός τομογράφος δεν μπορεί να λειτουργήσει όλο το μήνα, ο μαστογράφος και η οστική πυκνότητα είναι σε αδράνεια.  Δεν είχαμε καρδιογράφους, χάλασαν και πήραμε από την Καλαμάτα. Υπάρχει πέρα από την υποστελέχωση και έλλειψη υλικών. Η κατάσταση λοιπόν είναι δραματική και αντί να μας επιβραβεύσουν, μας έφεραν και τα σκουπίδια! Έτσι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα;»
Τέλος ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι τα προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις και πρώτα- πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Εφημεριακό Κέντρο  αντιμετώπισης  όλων των προβλημάτων δευτεροβάθμιας περίθαλψης και καμία σημασια δεν έχει αν θα είναι στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα, αρκει να ξέρουμε ότι θα πάει κάποιος εκεί και θα μπορέσει να θεραπευτεί.
 
Μ. Βλασταράκος: «Έχουμε όλοι συνευθύνη»
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος που αναφέρθηκε γενικώς στην κακή κατάσταση της Υγείας σε ολη τη χώρα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε ότι για την κατάσταση αυτή την τραγική στην Υγεία, έχουμε όλοι συνευθύνη και στην περίπτωση της Ηλείας δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και η εσωστρέφεια, γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Ηλεία έχει τρία Νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει σχεδιασμός ώστε αυτά να αποδώσουν και να μεγιστοποιήσουν την προσφορά τους.
« Έχω ενημερώσει και τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για την κατάσταση της Υγείας σε όλη τη χώρα, αφού ταξιδεύω ανα την Ελλάδα και ενημερώνομαι για τα προβλήματα. Αυτά που συμβαίνουν ‘όμως στο Νοσοκομείο του Πύργου είναι απαράδεκτα πράγματα. Χωρίς ειδικευόμενους που θα δουλέψουν οι κλινικές, η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Γυναικολογική, το Μικροβιολγικό. Σε όλη την Ελλάδα απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού 5.000 ατόμων και τώρα μόλις τελειώνουμε με τους… 100!  Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε πράγματα για την Υγεία, να αφήσουμε την εσωστρέφεια και να καταγράψουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα για να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε. Δεν είναι δυνατόν Η Ηλεία να έχει τρία Νοσοκομεία και δύο Ιατρικούς Συλλόγους σε Πύργο- Αμαλιάδα! Πρέπει να προσδιορίσουμε πως θέλουμε να λειτουργήσει στο μέλλον η δευτεροβάθμια περίθαλψη».
Από την πλευρά του ο Δντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωστόπουλος επισήμανε πως μόνο όταν αρρωστήσει κανείς θα μπορέσει να δει τις αδυναμίες του Νοσοκομείου του Πύργου. Αλλά επειδή η Υγεία δεν έχει χρώμα, καλέσε όλους τους φορείς, πολιτικούς και εκπροσώπους κομμάτων, να στηρίξουν το θέμα της περίθαλψης. Να πάρουν όλοι θέση και η κοινωνία να γίνει πιο δραστήρια.
«Εδώ στο Νοσοκομείο του Πύργου ζούμε ένα δράμα! Η Διοίκηση είχε υποσχεθεί ότι θα λειτουργήσουν αρμονικά τα τρία νοσοκομεία αλλά δεν μπορούμε όμως να προστατεύουμε μόνο την Αμαλιάδα ή μόνο την Κρέστενα. Το κεντρικό Νοσοκομείο του νομού είναι εδώ και οι φορείς δεν το υποστηρίζουν όπως της Αμαλιάδας». Τέλος ανέφερε ότι ο ίδιος θα καταρτίσει τώρα το πρόγραμμα εφημεριών και για τα δύο νοσοκομεία και έτσι θα δοκιμαστούν και οι αντοχές της Αμαλιάδας.

Σκληρή κριτική από Τσαούση
 Αρκετά επικριτικός ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Τσαούσης ο οποίος τόνισε ότι μαζεύτηκαν εκεί χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς ζητάνε και τι διεκδικούν για το Νοσοκομείο του Πύργου και το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. «Ήρθαμε εδώ και καλούμαστε να εγκρίνουμε τις εφημερίες; Οι ανίκανοι και οι ανύπαρκτοι έχουν εφεύρει την Αμαλιάδα και τον Πύργο και εμείς θα πεθαίνουμε στο δρόμο προς την Πάτρα!  Ποιος σοβαρός Σύλλογος έστειλε εξώδικο για να καταγγείλει εφημερίες από ανειδίκευτους; Μετά τις εκλογές οι Σύλλογοι γιατρών θα κάτσουμε και θα συζητήσουμε και έχω και προτάσεις. Δεν μπορεί να γίνεται μαστεκτομή σε ασθενή και την ίδια μέρα να μην εφημερεύει χειρουργός!» Εν συνεχεία το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχηξς Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο βουλευτής Ηλείας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο μόνος εκ των βουλευτών που ήταν παρών στην σύσκεψη, εκπρόσωποι συλλόγων και κομμάτων. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν οι πρόεδροι των υγειονομικών συλλόγων του νομού, του ΕΒΕ Ηλείας, του ΤΕΕ Ηλείας, του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και φυσικά αρκετοί γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου που έκαναν εύστοχες παρεμβάσεις. 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.