Έφυγε από τη ζωή ο Πυργιώτης Πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος

Εκοιμήθη την Κυριακή 18 Μαϊου ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος. Η κηδεία του μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλος θα τελεστεί την Τετάρτη 21 Μαϊου στην Αγία Ειρήνη Αιόλου.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική κυρίως με τον Σίμωνα Καρά. Έχει δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1982 ήταν πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής από την ίδρυσή της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με την οποία είχε εκδώσει και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ είχε πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Δίδασκε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας». Διεύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Φθιώτιδος. Από το 1978 συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α. με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση» (1978-) μέσα από τις οποίες είχε παρουσιάσει σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις κτλ.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος είχε ασχοληθεί και με τη σύγχρονη μουσική ερμηνεύοντας έργα των Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.α. Συμμετείχε δε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου με το οποίο είχε ηχογραφήσει οκτώ δίσκους. Ήταν μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής το ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας του Ρήγα». Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Είχε επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλήσία της Φιλανδίας, ενώ η σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του είχε απονείμει την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου (2006). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος.

Ο θείος του Τάκης Αγγελόπουλος υπήρξε επί σειρά ετών Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού μας Ναού του Αγ. Νικολάου Πύργου και ο ίδιος Διευθυντής επί πολλά έτη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και μάλιστα αφιλοκερδώς. Εδώ στην Ηλεία είχε πολλούς και επιφανείς μαθητές και Πρωτοψάλτες. Στην κηδεία του αύριο το πρωί θα παραστεί και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ