Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ - "Μας κορόιδεψαν με την εξισωτική"

Του Γιάννη Σπυρούνη


Για αθέτηση των υποσχέσεων που δόθηκαν παρουσία υπουργού από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνουν λόγο η κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ηλείας. Το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο για να προβούν σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας. Βασικό τους αίτημα η καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων. Όπως ανέφεραν έλαβαν δεσμεύσεις πως θα εξοφληθούν οι παλαιότερες οφειλές του οργανισμού προς τους δικαιούχους και άμεσα θα ακολουθούσε η καταβολή και για το 2014.

Οι κτηνοτρόφοι είναι πλέον διατεθειμένοι να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα αν δεν δουν άμεσα να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών. «Είναι μια πανελλαδική διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης, που δεν έγινε με τις υποσχέσεις που μας είχαν δώσει πριν είκοσι ημέρες. Για αυτό κάνουμε τη διαμαρτυρία μήπως και ευαισθητοποιηθούν λόγω εκλογών και πληρώσουν τον κόσμο. Γιατί αν δεν πληρωθεί ειδικά στις ορεινές περιοχές η εξισωτική, οι άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση» είπε ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ηλείας Κώστας Θεοδωρόπουλος. «Το θέμα είναι ότι πριν είκοσι ημέρες υπήρχε μια υπόσχεση από τον πρόεδρο του ΟΠΕΠΚΕ που έλεγε πως θα πληρωθούν τα υπόλοιπα έως το 2013 πριν την ενιαία και πριν το τέλος του χρόνου και το 2014, παρουσία του υπουργού. Σήμερα η Μακεδονία είναι σχεδόν απλήρωτη, εδώ εμείς είναι το 60% απλήρωτοι και δεν θα γίνει τίποτα. Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την αλήθεια. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή ήρθε η ώρα της δικής μας αλήθειας. Ο κόσμος πρέπει να πάρει στα χέρια του τη δύναμή του και να στηρίξει συγκεκριμένα άλλα πράγματα για να βρούμε το δίκιο μας. Καλώ τους τοπικούς παράγοντες τους βουλευτές να πληρωθεί ο κόσμος γιατί είμαστε σε αφανισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ο Διονύσης Παρασκευόπουλος, κτηνοτρόφος από το Στρέφι, τόνισε πως «δεν είναι σωστό με τις σημερινές συνθήκες να βρίσκουν φτηνές δικαιολογίες κάθε φορά που γίνονται πληρωμές και να γίνεται παρακράτηση χρημάτων από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ειδικά στο σημερινό ζήτημα που είναι η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ενώ ξέρουμε ότι τα λεφτά είναι ευρωπαϊκά με το παραμικρό βρίσκουν δικαιολογίες να γίνεται αυτό το σκηνικό που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα…»
Τέλος ο αντιπρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, Ηλίας Νικολόπουλος, τόνισε πως η κτηνοτροφία βρίσκεται σε τέλμα. «Είναι παραμελημένη από το κράτος. Δε νοείται δήλωση υπουργού πως πληρώνεται εξισωτική του 2014 και δεν πληρώνεται κανείς, ούτε ένα 5%. Μας κοροϊδεύουν, έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές της Ηλείας για την απόφαση του υπουργού να πληρώσει οκτώ μήνες νωρίτερα και να μην πάρουμε τίποτα. Είμαστε ημιοριενές, μειονεκτικές περιοχές, έχουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης πλέον. Η ακρίβεια σε πετρέλαιο, ζωοτροφές, σε όλα, μας έχουν καθηλώσει, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε και ειδικότερα εμείς οι νέοι που έχουμε πάρει μια απόφαση να μείνουμε στα χωριά μας. Μπήκαμε νέοι αγρότες και δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε, να κάνουμε επενδύσεις. Μας είπαν πως θα πάρουμε σχέδια βελτίωσης, πως θα πάρουμε άτομα δάνεια, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Έδωσαν κρατικά χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία δεν έδωσαν στους νέους αγρότες για επενδύσεις. Τα προβλήματα είναι σοβαρά, πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία πλέον. Είμαστε νέοι θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας, να επενδύσουμε και να παράγουμε αυτά που θέλουμε ποιοτικά και ποσοτικά να αυξήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ