Αρχ. Ολυμπία: Σκότωσαν με θανατηφόρα ένεση τα πλατάνια στο Δρούβα

 

Του Γιάννη Σπυρούνη

“Αν φέρονται έτσι στα δέντρα, τι μπορεί να κάνουν στον άνθρωπο;” Αυτό αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ευρισκόμενος μπροστά σε τρία μεγάλα πλατάνια στην πλατεία του Δρούβα, που άγνωστοι τα δηλητηρίασαν με ενέσεις άγνωστου υγρού και άρχισαν να ξεραίνονται… Το γεγονός έγινε αντιληπτό την Τεταρτη και την επόμενη ημέρα κλήθηκε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας για αυτοψία και διαπιστώθηκε πως σε κάθε δέντρο υπήρχαν τρεις με τέσσερις τρύπες στον κορμό χαμηλά προς το ριζικό σύστημα

Εκτιμάται πως οι άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν φυτοφάρμακο, πιθανότατα Roundup, με αποτέλεσμα να ξεραθούν άμεσα τα δέντρα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρχ. Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος ενημερώθηκε για το περιστατικό και στη συνέχεια ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Γιώργο Γεωργακόπουλο και τον δήμαρχο της πόλης. Αρχικά υπήρξε η εκτίμηση πως τα δέντρα είχαν επηρεαστεί από το γνωστό μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων. Όμως ο Δασάρχης διαπίστωσε πως υπήρχαν τρύπες στη βάση των δέντρων και δεν επρόκειτο για ασθένεια αλλά για δολιοφθορά. Για να αποσαφηνιστεί ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε ελήφθησαν δείγματα τα οποία θα σταλλούν στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του για το περιστατικό ανέφερε ότι «… αρχικά πίστεψα πως είναι ο ιός που επηρεάζει τα πλατάνια, αλλά ο πρόεδρος ήταν ανήσυχος και μου ζήτησε να καλέσουμε τον δασάρχη από τον Πύργο να τα δει και να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πράγματι ο δασάρχης ήρθε, έκανε αυτοψία είδαν ότι στην βάση του δέντρου υπήρχαν τρύπες οι οποίες φαίνεται ότι έχουν γίνει από άνθρωπο με την χρήση τρυπανιού. Από τα στοιχεία που έχουμε πιστεύουμε ότι είναι κακόβουλη ανθρώπινη ενέργεια για να καταστρέψει τα πλατάνια. Μία τέτοια ενέργεια είναι εγκληματική γιατί δεν είναι ένα δεντράκι που κάτι έγινε και μπορούμε να το αντικαταστήσουμε. Είναι δέντρα 20-30 χρόνων που επηρεάζουν την αισθητική του χώρου. Το πλατάνι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε ποιος το έκανε και να τιμωρηθεί. Τώρα θα πάμε στην αστυνομία και θα καταθέσουμε μήνυση κατά αγνώστων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά καθώς τέτοια περιστατικά μόνο ανησυχία μας προκαλούν».

Ο πρόεδρος του Δ.Δ. Αρχ. Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες ανακαλύπτοντας την ξήρανση των δέντρων. «Προχθές κάτοικοι μου κατήγγειλαν ότι ο χρωματισμός των φύλλων δεν είναι αυτός που πρέπει. Επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο πρασίνου κ. Γεωργακόπουλο μίλησε με τον κ. Λάττα. Χθες (σ.σ. την Πέμπτη) το πρωί με τον δήμαρχο πήραμε πάλι τον δασάρχη, ο οποίος μετά το ΣΟΠΠ που είχε, ήρθε ανήσυχος. Έκανε εμπεριστατωμένο έλεγχο στα πλατάνια, πήρε δείγματα και στοιχεία και επικοινώνησε με δασολόγο με ειδικότητα στα πλατάνια. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τρύπες στο ριζικό σύστημα χαμηλά, που δείχνουν κακόβουλη πράξη αστοιχείωτου ανθρώπου. Ο δασάρχης θα επικοινωνήσει με τον δασολόγο, να δούμε με τι λύσεις μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ κάλεσα ιδιώτη δασολόγο δασοπόνο, να πάρουμε κι άλλη γνώμη μήπως υπάρχει μέθοδος και σωθεί κάτι. Στις 23 Απρίλη, επειδή ήταν η γιορτή του ΑγίουΓεωργίου τα φύλλα ήταν όπως έπρεπε. Μέσα σε δύο μέρες έγινε αυτό που έγινε».
Από την πλευρά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας υποβλήθηκε μήνυση κατ΄αγνώστων στο Α.Τ. Αρχ. Ολυμπίας και σχηματίστηκε δικογραφία που θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Κατηγορηματικός ήταν ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει ελπίδα να σωθούν τα δέντρα. «Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία κάναμε αυτοψία το μεσημέρι της Πέμπτη στα πλατάνια που είναι στην πλατεία Δρούβα Αρχαίας Ολυμπίας. Η εικόνα έδειχνε ξήρανση από ανθρωπογενή αίτια. Από την αυτοψία και την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στα δύο δέντρα υπήρχαν χαμηλά στο πρέμνο από πέντε τρύπες ενώ στο τρίτο πλατάνι υπήρχαν τρείς οπές οι οποίες υποδηλώνουν, ότι η ξήρανση έγινε με την χρήση φυτοφαρμάκου. Είναι ένας κλασικός τρόπος νέκρωσης δέντρων. Παρ όλα αυτά πήραμε και δείγματα για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για το «μεταχρωματικό έλκος»που απειλεί τα πλατάνια. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για την ασθένεια αλλά για δολιοφθορά. Στείλαμε και δείγματα στο ινστιτούτο δασικών ερευνών για να πιστοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο ειλικρινά λυπάμαι, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να υποβαθμίσουν μία περιοχή με έντονη αισθητική και τουριστική αξία».

platania2

platania3

platania4

platania5

platania6

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ