Ατελείωτες ουρές στις τράπεζες για τον ΕΝΦΙΑ

Tην ίδια ώρα ελαφρύνσεις 50 εκατ. ευρώ αναζητούν… δικαιούχους - «Καλά Χριστούγεννα» για 550.000 δικαιούχους μειώσεων και απαλλαγών - Έχασαν τις εκπτώσεις επειδή δεν έγραψαν… «κενό»  στη δήλωση

Το αδιαχώρητο επικρατεί σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών από νωρίς το πρωί καθώς οι πολίτες σπεύδουν για να εισπράξουν από τη μια τις συντάξεις τους και να πληρώσουν από την άλλη για δεύτερο μήνα τη δόση του ΕΝΦΙΑ, η προθεσμία για την καταβολή της οποίας λήγει αύριο.

Σε πολλές περιοχές οι ουρές ξεκίνησαν από τις 5 το πρωί. Ενδεικτική η εικόνα που κατέγραψαν τα ξημερώματα οι τηλεοπτικές κάμερες σε κεντρικό δρόμο του Περισσού, όπου βρίσκονται μαζεμένα αρκετά υποκαταστήματα τραπεζων. Από τη νύχτα ακόμα περισσότεροι από 100 πολίτες περίμεναν μέσα στο τσουχτερό κρύο, προκειμένου να κρατήσουν τη σειρά τους.

Την ίδια ώρα καταγράφεται ακόμα ένα επεισόδιο στο... "σήριαλ" του ΕΝΦΙΑ, καθώς τώρα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά πάνω από 500.000 φορολογούμενους οι οποίοι δικαιούνταν να απαλλαγούν από το ήμισυ ή από το σύνολο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) λόγω χαμηλών εισοδημάτων κατά το έτος 2013 ή έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από το 20% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που κατείχαν το 2013, αλλά στην πορεία οι υπηρεσίες του υπουργείου και οι αλλεπάλληλες διευκρινίσεις από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τους... «ξέχασαν».
 
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε να δουν ελάφρυνση κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά).
 
Στην πράξη όμως, η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να «εντοπίσει» μόλις 1,45 εκατομμύρια φορολογουμένους, των οποίων με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα  ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώθηκε σε σύγκριση με τον φόρο που είχε αρχικά επιβληθεί κατά μόλις 98,3 εκατ. ευρώ.

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δεν τους αναγνώρισε ως δικαιούχους είτε επειδή συνυπολόγισε στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα και τα προνοιακά επιδόματα που ελάμβαναν πέρυσι, είτε επειδή δεν κατάφερε να εντοπίσει όσους είναι πραγματικά δικαιούχοι εξαιτίας λαθών και παραλείψεων που έκαναν οι ίδιοι στη συμπλήρωση των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (εντύπων Ε9 και Ε2). 
 
Όσοι έχασαν την έκπτωση λόγω των επιδομάτων που δεν φορολογούνται αλλά … προσμετρώνται στον υπολογισμό του εισοδήματος για τον ΕΝΦΙΑ,  θα κληθούν τις επόμενες μέρες από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων να αποδείξουν στην Εφορία ότι όντως τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν τα κατά περίπτωση όρια για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ λόγω είσπραξης αποζημίωσης απόλυσης, του ΕΚΑΣ ή επιδομάτων όπως ανεργίας, στήριξης τέκνων και φοιτητικό.
 
Εφόσον μετά την αφαίρεση αυτών των ποσών το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος δεν ξεπερνά το εισοδηματικό κριτήριο, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο σε συμψηφισμό της έκπτωσης του 50% με τις δόσεις που έχει πληρώσει ο δικαιούχος.
 
 
«Κενό» και … ακατοίκητο
 
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι, ακόμα αν και η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ανοίξει άμεσα τις αμέσως επόμενες μέρες για να διορθωθούν τα λάθη στο Ε9, όπως  προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, θα πάρει εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και έτσι η ταλαιπωρία θα συνεχίζεται, με τους ιδιοκτήτες να μπαινοβγαίνουν στο Taxisnet ή στις ΔΟΥ για διορθώσεις, να πληρώνουν στο ακέραιο «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά μέχρι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον και χωρίς να ξέρουν αν τελικώς θα απαλλαγούν ή όχι από το βάρος του ΕΝΦΙΑ.
 
"Αστοχία" εντοπίζεται και στην εκκαθάριση για όσους δικαιούνται έκπτωσης 20% για "ξενοίκιαστα" και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι για περίπου 700.000 δικαιούχους, στην νέα εκκαθάριση βρέθηκαν λιγότεροι από 79.000!
 
Όσοι ιδιοκτήτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει προχωρήσουν σε διόρθωση των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης, υποβάλλοντας έτσι εκ νέου δήλωση Ε9 που θα βελτιώσει την εικόνα του φορολογικού τους προφίλ στο Taxisnet.
 
Ομως, εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση του φόρου μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
 
Θύματα πιάστηκαν και όσοι φορολογούμενοι δεν έγραψαν τη λέξη «ΚΕΝΟ» και «μη ηλεκτροδοτούμενα» για τα κτίσματα για τα οποία δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν είδαν να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Taxisnet νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ που να συμπεριλαμβάνουν τη μείωση αυτή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές-διορθωτικές δηλώσεις Ε9 όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. Και σε αυτούς η έκπτωση θα αποδοθεί στην επόμενη εκκαθάριση, η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo