Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο . . .

Με την συμμετοχή σχολείων της Ηλείας η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου - Συγκίνησε το ΕΕΕΕΚ Πύργου με το «νησί των συναισθημάτων»

Έξι σχολεία της Ηλείας, συμμετείχαν φέτος με εξαιρετικές παρουσιάσεις, στην διοργάνωση της σχολικής ημερίδας για τον Εγκέφαλο,  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον εγκέφαλο», μιας διεθνούς εκστρατείας πληροφόρησης για την έρευνα του νευρικού συστήματος που συνοτνίζεται από τν European Dana Alliance for the Brain.

Η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών και την ευθύνη συντονισμού είχε η κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, ενώ υποστηρίζεται από τους συλλόγους γονέων των συμμετεχόντων σχολείων. Μια πολύ σημαντική προσπάθεια από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, που παρουσίασαν δραματοποιημένες με θεατρική κατά κύριο λόγο απόδοση τις εργασίες τους πάνω στον Εγκέφαλο. Ωστόσο για μια ακόμα φορά, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Πύργου, του Ειδικού Σχολείου, που συγκίνησαν με το θεατρικό τους «Το νησί των συναισθημάτων».

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα νησί που άρχισε να βυθίζεται και η Αγάπη, έψαχνε να βρει συμμάχους για να το σώσει.  Επιστρατεύοντας την Ελπίδα, τον Πόνο, την Λύπη και τα άλλα συναισθήματα…  

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκτός από το ΕΕΕΕΚ Πύργου με τις ακόλουθες εργασίες και παρουσιάσεις τους τα παρακάτω σχολεία:
« Τι σου περνάει απ’ το μυαλό (μέσα από τους αιώνες)»  5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας  που παρουσίασε το θεατρικό του μέσω βίντεο γιατί ήταν δύσκολη η μετακίνηση των μαθητών στην εκδήλωση του Πύργου, με υπεύθυνους δασκάλους τον Θ. Παναγωτόπουλο και Ατ. Αθανασούλη.
«Οι λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από Αρχαία Ελληνικά κείμενα»» Γυμνάσιο Καράτουλα, με υπεύθυνο καθηγητή τον Γ. Κουρκούτα. Την παρουσίαση που αφορούσε το ρόλο και την σημασία των ονείρων - όναρ κατά την αρχαιότητα- έκαναν οι μαθήτριες Κατερίνα Αγγελακοπούλου, Κωνσταντίνα Χαρούνι και Νίκη Κλειδέρη. 
«Η ουσία με νικάει ;;;» από το  Γυμνάσιο Γουμέρου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Β. Φαρμάκη, όπου οι μαθητές παρουσίασαν δύο θεατρικά κείμενα – γροθιά στο στομάχι, για τις εξαρτήσεις, αλκοόλ και ναρκωτικά. 

««Ο πλαστικός μου....εγκέφαλος!»  4ο Γυμνάσιο Πύργου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ε. Νίκα,
«Ταξιδεύοντας στην Ονειροχώρα», από το  ΓΕΛ Πελοπίου

Ο Δ.ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χαιρετίζοντας την ημερίδα, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που η σημαντική αυτή εκδήλωση έχει «μεταφερθεί» στην Ηλεία, ευχαρίστησε τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαργαρίτη που με όλες τις δυνάμεις της εργάζεται ακούραστα για την εκδήλωση αλλά και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους. Παράλληλα ο κ. Δημητρέλλος καθότι ο λόγος για τον Εγκέφαλο, αναφέρθηκε ως παράδειγμα στο φαινόμενο Στήβεν Χόγκινς, στο μεγαλύτερο «μυαλό» του 21ου αιώνα που παρά την νόσο που τον είχε καθηλώσει σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ήταν ο άνθρωπος που νίκησε το χρόνο και κατέκτησε με την ευφυία του το Σύμπαν. 
Από την πλευρά της η κ. Μαργαρίτη, τόνισε ότι ο Εγκέφαλος, αυτό το θαυμαστό και πολύπλοκο όργανο που βρίσκεται εντός του κεφαλιού μας, μέσα από την πολυλειτουργικότητά του αυτοαποκαλύπτεται και ενορχηστρώνει όλη τη ζωή μας. 
Όλα είναι θέματα μιας εγκεφαλικής επεξεργασίας. Η ίδια, όπως ανέφερε, ενημερώνει τους μαθητές για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τι απορρέει από αυτές, γιατί, ο ύπνος, η μνήμη και η μάθηση, τα όνειρα, ο εθισμός κ.α. είναι εγκεφαλικές λειτουργίες. Άρα θα πρέπει να τις γνωρίζουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το δυνατό όργανο που έχουμε και για κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, που αν προκύψει θα πρέπει να σκεφτόμαστε τη δύναμη που έχει ο εγκέφαλος μας και πως μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία μας σαν άνθρωποι. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους μαθητές και καθηγητές που συνεργάστηκαν για την εκδήλωση αυτή, τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας και τον Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου Πύργου για την φιλοξενία.

Ελένη Παπαδοπούλου

egkefalos 2

egkefalos 3

egkefalos 4

egkefalos 5

egkefalos 6

egkefalos 7

egkefalos 8

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ