Επιτέλους, νέος αξονικός στο Νοσοκομείο Πύργου

Απόφαση του Υπ. Υγείας για την προμήθεια 20 αξονικών μέσω συγκεντρωτικού διαγωνισμού - Ο τομογράφος του Γ.Ν. Ηλείας μετρά 12 χρόνια ζωής και πάνω από 100.000 εξετάσεις

Αποτελούσε αίτημα των Διοικήσεων του Γ.Ν. Ηλείας τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως έφτασε η ώρα, ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Πύργου, που συχνά πυκνά βγαίνει εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών καθώς μετρά 12 χρόνια ζωής και πάνω από 100.000 εξετάσεις (τομές), να αντικατασταθεί. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας (δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ) με την οποία θα γίνει προμήθεια 20 αξονικών τομογράφων σε ισάριθμα Νοσοκομεία της χώρας μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Πύργου.
Η έναρξη της διαδικασίας, αποτυπώνεται στην απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με την οποία ορίζεται το Γ.Ν. Αττικής Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ ως κεντρική αρχή αγορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα είναι συγκεντρωτικός και θα τον υλοποιήσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αν και δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια οι όροι του διαγωνισμού η δαπάνη προμήθειας του σημαντικού αυτού ιατρικού εξοπλισμού, θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Πύργου σε βάθος 5ετίας ενώ στο κόστος αγοράς θα περιλαμβάνεται και η ετήσια συντήρηση του για πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση η διαδικασία απόκτησης του αξονικού τομογράφου, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2018.

Στο «κόκκινο»
Με την απόκτηση του σημαντικού αυτού ιατρικού εξοπλισμού, θα λάβει τέλος και η ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών, που κυρίως τα τελευταία χρόνια, λόγω των συχνών βλαβών που παρουσίαζε ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Πύργου, διακομίζονταν στις Νοσηλευτικές μονάδες της Πάτρας για την πραγματοποίηση της αναγκαίας και κρίσιμης για την εξέλιξη της υγείας τους εξέτασης.
Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί από το 2004 και ήδη έχει υπερβεί τις προβλεπόμενες τομές (αξονικές). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο τους τελευταίους 17 μήνες -από το 2016 έως και σήμερα - έχουν γίνει 10.380 αξονικές τομογραφίες (!) ενώ μόνο τον περασμένο μήνα (Μάιος 2017) πραγματοποιήθηκαν 893!
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί, ότι υπάρχει σε ισχύ σύμβαση συντήρησης του αξονικού ωστόσο ο χρόνος ζωής τους έχει περιοριστεί και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις συχνές βλάβες που παρουσιάζει, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας του.  Μόνο μια λυχνία για παράδειγμα να υποστεί βλάβη, απαιτούνται … 80.000 ευρώ για την αντικατάσταση της… και πλέον με τον αξονικό του Νοσοκομείου Πύργου να βρίσκεται στο «κόκκινο» η προμήθεια καινούργιου μηχανήματος είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.
Και αν πριν δυο χρόνια που είχε δοθεί σχετική πίστωση για την αγορά του, η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς ο διαθέσιμος χρόνος για τη διενέργεια ενός τόσο απαιτητικού διαγωνισμού ήταν ανεπαρκής, φαίνεται πως τώρα, έστω και καθυστερημένα, έφτασε η ώρα να γίνει.

Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ