Ηλεία: Βούλιαξαν οι περιουσίες τους, θα πληρώσουν και ΕΝΦΙΑ στην Καυκανιά

Ήρθαν τα πρώτα λυόμενα στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας που κατρακυλά

Του Γιάννη Σπυρούνη
Λίγο πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο και ο χειμώνας, τα πρώτα λυόμενα έφτασαν στην Καυκανιά, το χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας που κατρακυλά εδώ και αρκετούς μήνες. Ένα φαινόμενο καθιζήσεων που «ξεσπίτωσε» τρεις οικογένειες και έναν επαγγελματία. Όμως όλοι οι πληγέντες θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, αν και το ακίνητό τους είτε έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, είτε έχει καταστεί μη λειτουργικό και επικίνδυνο λόγω του φαινομένου.

kaukon2

Χθες το πρωί έφτασαν στην Καυκανιά, τα πρώτα φορτηγά που μετέφεραν λυόμενους οικίσκους, που θα αποτελέσουν στέγη για τις οικογένειες που έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους. Ο Κώστας Μήλιος είναι ο πρώτος από τους κατοίκους που στήθηκε στην αυλή του σε ασφαλές σημείο, ένα λυόμενο σπίτι το οποίο θα αποτελέσει τη στέγη του για το φετινό χειμώνα. Όπως ο ίδιος δήλωσε «το σπίτι χτίστηκε με πολύ κόπο χωρίς καμία αρωγή από κανέναν που έπαιρναν τότε τα σεισμοπληκτα. Εγώ ούτε μια δεκάρα δεν πήρα και η γυναίκα μου έφερνε τη λάσπη. Μείναμε τόσους μήνες μέσα χωρίς ασφάλεια, εφτά άτομα. Κι αν ένα πρωί βυθίσει, θα μας βρει μέσα. Τώρα με το φόρο, ναι, τον χρωστάω και θα πληρώσω… Αντί να μας δώσουν βοήθεια, μας ζητάνε και από πάνω. Δεν θα πληρώσω, δε θα δώσω τίποτα. Ας έρθουν να μου πάρουν το σπίτι. Έτσι κι αλλιώς χαμένο είναι. Δεν έχουμε σταματήσει να διαμαρτυρόμαστε αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», είπε χαρακτηριστικά.
Κάτοικος της Καυκανιάς και ο Διονύσης Μήλιος, μίλησε για το σπίτι της γιαγιάς του που υπέστη ζημιές από το φαινόμενο. «Το έδαφος δεν είναι καλό και το σπίτι της γιαγιάς μου, φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει στη θέση τους. Ρίξαμε κάτι τσιμέντα να μπουν τα λυόμενα αλλά δεν ξέρουμε να θα υπάρχει χρηματοδότηση για να φτιαχτούν τα σπίτια. Με τον ΕΝΦΙΑ τι θα κάνουμε, δεν ξέρουμε… Δεν ξέρω πόσα θα πρέπει να πληρώσει η γιαγιά μου, αλλά το θέμα είναι γιατί να τα πληρώσει. Δεν είναι λογικό για ένα σπίτι ετοιμόρροπο που πάει στο γκρεμό να πληρώσει».
Ιδιοκτήτης ενός καφενείου που καταστράφηκε ολοσχερώς, ο Χρήστος Φωτεινόπουλος, είπε πως περιμένει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αναρωτήθηκε γιατί να πληρώσει αυτό το φόρο. «Η λογίστρια μου είπε θα πληρώσω ΕΝΦΙΑ. Θα καταθέσω όμως κάποια χαρτιά που έχουμε από το δήμο και την περιφέρεια ότι γκρεμίστηκε το κτίριο και θα δούμε αν θα γλιτώσουμε. Δεν το πιστεύω όμως. Δεν θα πληρώσω θα περιμένω να δω τι θα γίνει με τα χαρτιά που έχουμε».

kaukon3

Από την πλευρά του δήμου ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άφιξη των λυόμενων που θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και σχολίασε τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ. «Ασφαλώς και είναι άδικο να επιβάλλεται ένας φόρος σε μια ιδιοκτησία, σε ένα κτίριο το οποίο έχει υποστεί ζημιές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κινηθεί και θα κινηθούμε όπως κάναμε αντίστοιχα για την παραλαβή αυτών των οικίσκων και για τις παραπέρα ενέργειες, προκειμένου να χαρακτηριστεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη και να έχουν οι κάτοικοι τα προνόμια που απορρέουν από το νόμο σε ότι έχει σχέση τόσο για τους σεισμόπληκτους, όσο και για τους πυρόπληκτους».
Ο πρόεδρος της Καυκανιάς, Γιώργος Ρηγόπουλος, τόνισε πως υπάρχει ικανοποίηση για τα λυόμενα αλλά πρέπει να ζωντανέψει και πάλι το χωριό με έργα αποκατάστασης. «Έστω και με μικρή καθυστέρηση ήρθαν τα λυόμενα που περιμέναμε τόσο καιρό. Είναι μια ικανοποίηση για τους πληγέντες και θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Βέβαια, αυτό δεν αρκεί, περιμένουμε και παρακαλώ τον υπουργό να στείλει το χαρτί της αποκατάστασης, ώστε οι πληγέντες να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες και να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Να έρθει επειγόντως το γεωτρύπανο να δούμε μέχρι που είναι στέρεο το έδαφος και να  αρχίσουν οι μελέτες από τον δήμο. Καλό είναι να απαλλαγούν από τους φόρους αυτοί που έχουν το πρόβλημα, οι τέσσερις οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ