Ηλεία: Η μαγεία της ψαλτικής τέχνης . . .

Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και βραβεύσεις από τον Σύλλογος Ιεροψαλτών Ηλείας "Ιωάννης Δαμασκηνός και Ιωάννης Κουκουζέλης"

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Χριστουγεννιάτικους ύμνους, έψαλαν  το Σάββατο το απόγευμα, σε μια εξαιρετική συναυλία Βυζαντινής Μουσικής  αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ψαλτικής τέχνης, Ιεροψάλτες της Ι. Μητρόπολης Ηλείας - μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Ιωάννης Δαμασκηνός και Ιωάννης Κουκουζέλης», στον κατάμεστο Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου Πύργου, παρόντος του  Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου Μπαχού, Μετά το πέρας της βυζαντινής συναυλίας, βραβεύτηκαν έξι παλιοί ιεροψάλτες του νομού Ηλείας, μέλη του Συλλόγου, που σε όλη τους τη ζωή έψαλλαν σε Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Ηλείας και με την σειρά τους δίδαξαν και τις επόμενες γενιές.

PSALTES 2

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκε στην συναυλία Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας και ανέφερε ότι με αυτήν  την ευκαιρία θα ήθελε να ευχαριστήσει και τους δύο παρόντες δύο βουλευτές, τον κ. Κώστα Τζαβάρα και τον κ. Γιώργο Κοντογιάννη, για την συμβολή τους να επισκευαστεί το κτίριο της σχολής Βυζαντινής Μουσικής και της σχολής Αγιογραφίας στον Άγιο Ιωάννη.  Γιατί όπως είπε, αυτό είναι ένα σχολείο μαζί με όλα τα άλλα που προσφέρει αφάνταστα στον τόπο και στους μαθητές σπουδαίες υπηρεσίες. «Το σχολείο της Βυζαντινής Μουσικής, έχει τόσα παιδιά όσα δύσκολα θα δείτε στα γυμνάσια, φέτος έχει 220 μαθητές Βυζαντινής Μουσικής. Και μαζί με το Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού, πρέπει και σε αυτό να σκύψουν οι κύριοι βουλευτές, `τα δύο αυτά σχολεία προσφέρουν στον Πολιτισμό μας, στην πολιτιστική Παιδεία του τόπου. Γιατί οι Έλληνες πέρα από την θρησκευτικότητα έχουν και τον Πολιτισμό μας, έχουν πολιτιστική ταυτότητα». Τέλος ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες και ευχήθηκε μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά να είναι καλά και να ψάλλουν, όπως και τον υπεύθυνο καθηγητή της σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Γιώργο Παπαγεωργίου. Παρόντες στην συναυλία Βυζαντινής μουσικής  ήταν οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Κοντογιάννης και Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ενώ τον δήμο Πύργου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντριάνα Αγγελακοπούλου.

PSALTES 4

Οι βραβευθέντες ψάλτες της Ηλείας
Καραλής Σταύρος τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής  τα διδάχθηκε από τον πρωτοψάλτη της περιοχής του τον αείμνησο Κων/νο Κατσούρα από το Ανεμοχώρι, ενώ θήτευσε στον Μητροπολιτκό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου και έψαλλε σε εκκλησίες στο σημερινό διευρυμένο δήμο Κρέστενας. Στον κ. Καραλή απένειμε την τιμητική πλακέτα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. Μπερναλής Κωνσταντίνος, έλκει την καταγωγή του από το χωριό Νεράιδα. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από τους ψάλτες της περιοχής του και συνεχίζει να ψάλλει στο χωριό Μηλιές και εξακολουθεί να είναι σήμερα μαθητής ιεροψαλτικής στο παράρτημα του Λάλα. Τον κ. Μπερναλή έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος. Πατσής Γεώργιος που κατάγεται από την Αλφειούσα, ήταν ιεροψάλτης στο χωριό του και ξεκίνησε να ψάλλει από μικρό παιδί στην Αλφειούσα και συνεχίζει ακούραστα την ιεροψαλτική του πορεία. Τον κ. Πατσή βράβευσε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην υπ. Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας.
Πολυχρονόπουλος Πέτρος, κατάγεται από την Καλλίδονα Ζαχάρως. Έχει θητεύσει κοντά σε έναν μεγάλο πρωτοψάλτη στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας.  Έχει ψάλλει σε πολλές εκκλησίες της Ι.Μητροπόλεως Ηλείας όπως Ανδραβίδας, Λεχαινών κλπ Κι τώρα ψάλλει στα Φιλιατρά.   Τον κ. Πολυχρονόπουλο βράβευσε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Γιώργος Κοντογιάννης. Καρακίτσος Γεώργιος, κατάγεται από το χωριό Πράσινο του δήμου Πύργου και μαθήτευσε κοντά στον αείμνηστο άρχοντα Πρωτοψάλτη Αθανάσιο Καραμάνη το διάστημα που αυτός ήταν στον Πύργο. Το όνομά του έχει συνδεθεί κυρίως με τον Ι. Ναό τη Αγίας Κυριακής Πύργου και το όνομά του θα μείνει ανεξίτηλο. Τον κ. Καρακίτσο βράβευσε η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Τέλος τιμήθηκε ένας ακόμα ιεροψάλτης και μάλιστα πρώτος κατά σειρά, ο κ. Διακόπουλος Δημήτρης που κατάγεται από τον Πύργο αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

PSALTES 7

PSALTES 10

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ