Ηλεία: Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με ανοιχτά "μέτωπα"

Αγιασμός χθες σε όλα τα σχολεία της Ηλείας- Πολλά ακόμα τα κενά με ελλείψεις εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια - Στα λυόμενα και φέτος πολλοί μαθητές

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε χθες και στην Ηλεία για εκατοντάδες μαθητές όλων των βαθμίδων με τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλα τα σχολεία του νομού. Με προβλήματα που παραμένουν άλυτα στο χώρο της εκπαίδευσης κυρίως σε ότι αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων τις εκπαίδευσης να «βολέψουν» προσωρινά τα κενά και παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις τοπικών και πολιτικών παραγόντων που θεωρούν «επίτευγμα» το ότι κατάφεραν να λειτουργήσουν τα σχολεία! Γιατί είναι γεγονός ότι οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης χτύπησαν αλύπητα το χώρο της Παιδείας και φτάσαμε όπως συμβαίνει συνήθως την τελευταία πενταετία στο παρά πέντε, να περιμένουμε να προσληφθούν προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των 600 και κάτι ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για να σηκώσουν μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους το εκπαιδευτικό έργο και την μόρφωση των παιδιών μας. Παρά τη σκληρή πραγματικότητα και τα δεκάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια, τα σχολεία άνοιξαν σε όλη την Ηλεία και οι σχολικές μονάδες που λειτουργούσαν σε λυόμενα δυστυχώς συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο με την ελπίδα δύο από αυτά μέχρι τα Χριστούγεννα να μεταφερθούν σε νέα κτίρια, το Λύκειο Σιμόπουλου και καλώς εχόντων των πραγμάτων το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, για τα άλλα ούτε λόγος. Οι  μαθητές βεβαίως χθες ήταν χαρούμενοι και γελαστοί, έχουν το δικαίωμα να χαίρονται γιατί μια νέα σχολική χρονιά ανοίγεται μπροστά τους συνδεδεμένη πάντα με την προσδοκία τους να ανέβουν ένα- ένα τα σκαλιά της εκπαίδευσης για να ακουμπήσουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους. Στην Ηλεία το πρώτο κουδούνι χτύπησε σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ακόμα και στα περιφερειακά,  πλην κάποιων ελάχιστων νηπιαγωγείων σε χωριά που είχαν δύο- τρεις μαθητές. Φέτος στην ώρα του έκανε αγιασμό και το ΕΕΕΕΚ Πύργου, όπως και το Ειδικό σχολείο, καθώς προχθές το βράδυ έγινε πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικής αγωγής και σήμερα αναμένεται από το ΠΥΣΠΕ να γίνει η τοποθέτηση των δασκάλων για τα τέσσερα ειδικά σχολεία του νομού. Τα περισσότερα λειτουργικά κενά στα σχολεία συναντώνται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στα δημοτικά σε ότι αφορά τις ειδικότητες όπου εδώ οι προσλήψεις ήταν φτωχικές και απλώς… αναμένονται! Πάντως τα υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ έδωσαν «μάχη» με μαραθώνιες συνεδριάσεις που θα συνεχιστούν και σήμερα για να τοποθετήσουν τους εκπαιδευτικούς που είχαν στην διάθεσή τους, προσπαθώντας με εξορθολογιστικό τρόπο, να δώσουν την ευκαιρία σε όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν.
Στα δημοτικά σχολεία του νομού, που είναι και περισσότερο καλυμμένα από εκπαιδευτικό προσωπικό, το κλίμα ήταν καλό, υπήρχε μια αισιόδοξη διάθεση και εκ μέρους των παιδιών αλλά και εκ μέρους των δασκάλων, αφού οι Δ/ντές τόνισαν στο καλωσόρισμά τους ότι θα είναι κοντά στα παιδιά και στις ανάγκες τους και θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να έχουν μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά. Τα… πρωτάκια όπως πάντα έκλεψαν την παράσταση με την αμηχανία τους αλλά και την διάθεσή τους για πειράγματα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά χάρηκαν που ξαναβρήκαν τους φίλους και συμμαθητές τους από την προηγούμενη χρονιά. Στα δε γυμνάσια και λύκεια, οι Δ/ντές των σχολείων ευχήθηκαν στους μαθητές τους τα καλύτερα για την νέα σχολική χρονιά και τους ζήτησαν να έχουν καλή συνεργασία με τους καθηγητές τους για να μπορέσουν από κοινού να βαδίσουν το δρόμο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζωή τους. Στα περισσότερα σχολεία τα βιβλία θα διανεμηθούν σήμερα και θα δοθούν τα πρώτα ωρολόγια προγράμματα.

Με ελάχιστα προβλήματα η μεταφορά των μαθητών
Όσον αφορά την μεταφορά των μαθητών, από την ΠΕ Ηλείας που έχει και την ευθύνη για την όλη διαδικασία, έγινε γνωστό ότι και το ΚΤΕΛ και τα ταξί μετάφεραν τα παιδιά στα σχολεία με βάση την προφορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο δεν έλειψαν και κάποια προβλήματα κυρίως σε ορισμένα δρομολόγια. Όπως λ.χ στο Δ.Δ Λάλα, όπου εξυπηρετούνται  ορισμένοι μαθητές από τα γύρω χωριά, τα παιδιά  δεν μεταφέρθηκαν με το ΚΤΕΛ λόγω βλάβης ενός λεωφορείου. Όπως τόνισε όμως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Γεωργιόπουλος «τα όποια  προβλήματα εντοπίστηκαν καταγράφηκαν και από σήμερα θα διευθετηθούν σε συνεργασία με τους μεταφορείς».    

Ζωή Βουρλούμη- Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Ηλείας: "Κανονικά λειτούργησαν όλα τα σχολεία και από την Δευτέρα και τα ολοήμερα"
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν χθες τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία σε όλη την Ηλεία, αφού όπως τόνισε η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ζωή Βουρλούμη, μπορεί να υπάρχουν ακόμα κενά από ελλείψεις δασκάλων αλλά και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που αναμένεται να καλυφθούν από τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών, ωστόσο έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να λειτουργήσουν ισόρροπα όλα τα σχολεία του νομού και έτσι έγινε. «Νοιώθω μπορώ να πω ευχαριστημένη που κατορθώσαμε με ένα εξορθολογιστικό πρόγραμμα να λειτουργήσουν όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού μας και μάλιστα όχι υποτυπωδώς, αλλά αξιοπρεπώς και με ικανοποιητική στελέχωση. Θα έλεγα ότι με το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μετά τις μαραθώνιες συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ και με το εκπαιδευτικό προσωπικό που είχαμε στην διάθεσή μας, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και στην ουσία με τον τρόπο αυτό  δεν έχουμε κενά. Διότι τα κενά στην Πρωτοβάθμια αφορούν όχι τόσο τους δασκάλους, λείπει βεβαίως ακόμα ένας ικανός αριθμός, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ειδικότητες που πρέπει να καλυφθούν, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι αρχές Οκτωβρίου θα υπάρχουν κανονικοί ρυθμοί στα σχολεία με ποιοτικά χαρακτηριστικά στην παραγωγή εκπαιδευτικού έργου, κυρίως με τις δεύτερες προσλήψεις που θα ακολουθήσουν. Είναι επίσης θετικό ότι από την Δευτέρα θα λειτουργήσουν και όλα τα ολοήμερα δημοτικά και σήμερα θα κάνουμε τις τελευταίες τοποθετήσεις πριν την δεύτερη φάση των προσλήψεων. Πάντα στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχει μια μικρή δυσλειτουργία, ωστόσο πιστεύω ότι μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει καλά. Επίσης τα τέσσερα ειδικά σχολεία του νομού θα λειτουργήσουν πλέον κανονικά, είχαμε 29 προσλήψεις δασκάλων ειδικής αγωγής. Πράγματι, χρειάστηκε μια υπερπροσπάθεια για να φτάσουμε ως εδώ και συνεχίζουμε…»

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών