Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας στο Δήμαρχο Ήλιδας

Πολύ εποικοδομητική αποδείχτηκε η συνάντηση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔΗ με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος τους δέχτηκε πρόθυμα στο γραφείο του για να τους ενημερώσει και να συζητήσουν επί μία σχεδόν ώρα για το ζωτικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι στον κ. Χριστοδουλόπουλο ως Δήμαρχο έλαχε η βαριά ευθύνη της εξεύρεσης της υπάρχουσας προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων ολόκληρου του Νομού μας. Είναι προς τιμήν του που χωρίς να λογαριάσει πολιτικό κόστος, στάθηκε στο ύψος των τόσο δύσκολων περιστάσεων και όπως γλαφυρά λέει ο λαός μας «έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά». Γι’αυτό άλλωστε δικαιωματικά ανέλαβε και τη θέση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή χωρίς να πιέζουν οι αφόρητες συνθήκες των σκουπιδοβουνών, μάθαμε από τον Δήμαρχο Ήλιδας ότι έχει δρομολογηθεί μόνιμη λύση κατασκευής εργοστασίου με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον ίδιο χώρο (Τριανταφυλλιά), και κρατική χρηματική συμμετοχή ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ με αντίστοιχη περίπου από την κοινοπραξία των τριών ιδιωτικών εταιρειών.

Εκ μέρους της ΠΕΔΗ εκφράστηκε η ανησυχία ότι η λύση αυτού του τύπου εργοστασίου που δέχεται και σύμμεικτα (μη διαχωρισμένα) απορρίμματα υπονομεύει αν δεν καταργεί κιόλας την εφαρμογή του ψηφισμένου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο νόμου 4496/2017 για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, δηλαδή από τους πολίτες – παραγωγούς και διαχωριστές υλικών κι όχι πλέον απορριμμάτων. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αντέτεινε ότι η ευθύνη για την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και την εκπαίδευσή τους στο διαχωρισμό των απορριπτέων υλικών τους είναι μια πολύ δύσκολη και αργή διαδικασία που δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στους Δήμους. Ήταν ξεκάθαρος ότι, αν η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατέθεσε αυτό το νόμο και ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν σταθεί στο πλευρό τους παρέχοντας τα απαιτούμενα υλικοτεχνικά εργαλεία, οι Δήμοι από μόνοι τους δεν θα καταφέρουν την επιτυχή εφαρμογή του.

Από την πλευρά της η ΠΕΔΗ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το εθελοντικό κίνημα και το περίφημο ελληνικό φιλότιμο μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο έργο σε ένα τόσο θεμελιακό κοινωνικό ζήτημα όσο είναι η υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να εφαρμοστεί η βέλτιστη λύση που δεν θα ζημιώνει ούτε το περιβάλλον ούτε το εισόδημα των πολιτών. Ο Δήμαρχος Ήλιδας εκτίμησε το ανιδιοτελές ενδιαφέρον μας και την εθελοντική μας διάθεση και δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον αν αυξηθεί ο αριθμός των δημοτών που εκδηλώνουν εθελοντική προσφορά και οι οποίοι όσο βρίσκεται στο αξίωμά του ευχαρίστως θα γίνονται συνεργάτες του.

Αποχωρώντας τα μέλη της ΠΕΔΗ πρόσφεραν στον κ. Χριστοδουλόπουλο πάνινη τσάντα με το λογότυπό της, που μοίρασε και σε πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης για τις δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας της ανεξέλεγκτης χρήσης πλαστικών.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ