"Θυσίας Μνήμη" . . . στον Πύργο

Συγκινητική η εκδήλωση στον Πύργο για τους σφαγιασθέντες προσκόπους της Μ. Ασίας

Συγκινητική και πλημμυρισμένη από το άρωμα νοσταλγίας των «μικρών αλησμόνητων πατρίδων», ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Ηλείας στον Πύργου,με τίτλο  ''ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ '', αφιερωμένη στην πρώτη της ενότητα στα γεγονότα της Μ. Ασίας και στους ηρωικούς προσκόπους που θυσιάστηκαν το 1919, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι. Η εκδήλωση διανθίστηκε με ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, βίντεο και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το παραδοσιακό συγκρότημα και το χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Μουσικοχορευτικού Ομίλου  Πύργου ''ΟΙ ΜΩΡΑΙΤΕΣ''.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλείος και πρώην Αρχηγός των προσκόπων του Πύργου και τώρα Βοηθός Γενικού Εφόρου για θέματα Πελ/σου ,γιατρός κ.Αγγελος Δημ.Καραμάνης που ανέλυσε τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης και την ιστορία του προσκοπισμού μέσα από την σφαγή των προσκόπων που ο ηρωϊσμός τους αποτέλεσε παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Φανερά συγκινημένος κατά την διάρκεια της ομιλίας του,ο κ. Καραμάνης παρουσίασε τα ιστορικά αυτά γεγονότα της σφαγής των προσκόπων μέσα από την αλληλογραφία του Γενικού Εφόρου των Ελλήνων Προσκόπων Κων/νου Μελά με τον Αρχιπρόσκοπο Λόρδο Μπέϊντεν Πάουελ.

Μια σημαντική αλληλογραφία που είχε δημοσιοποιηθεί για να προβληθεί παγκόσμια ο Προσκοπισμός και η θυσία των προσκόπων να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να σταλεί παντού το μήνυμα πως οι πρόσκοποι τηρούν τους όρκους που έχουν δώσει να είναι πιστοί στην πατρίδα, στη θρησκεία και στο καθήκον. Ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Πύργου κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τόνισε ότι αυτή είναι η 5η κατά σειρά χρονιά που πραγματοποιείται η εκδήλωση ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ και στόχος είναι να ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι και κυρίως η θυσία αυτή των προσκόπων να γίνει παράδειγμα για την σημερινή νεολαία.

Στην συνέχεια ποιήματα απήγγειλαν με πραγματικά εξαιρετικό τρόπο, η Νάνσυ Πετροπούλου και η Μαρία Μπίρμπα και ακολούθησε το μουσικό και χορευτικό μέρος της εκδήλωσης που έκλεψε την παράσταση. Τέλος χθες το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη  δέηση  για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων, στον Ι.Ν.  Αγίου  Διονυσίου Πύργου.

PROSKOPOI 2

PROSKOPOI 3

PROSKOPOI 4

PROSKOPOI 5

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ