Και εκτόξευση . . . πυραύλου στο 1ο Θερινό σχολείο Πειραμάτων Ηλείας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με απόλυτη επιτυχία οι τριήμερες εργασίες στο Κατάκολο με την συμμετοχή 70 μαθητών

Με τον διαγωνισμό εκτόξευσης … πυραύλων, που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές με χαρτόνι και άλλα υλικά υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με επιτυχία οι εργασίες και τα μαθήματα του 1ου Θερινού Σχολείου Πειραμάτων Ηλείας στο Κατάκολο που φιλοξενήθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Το 1ο Θερινό Σχολείο Πειραμάτων του νομού, παρακολούθησαν 70 μαθητές γυμνασίων και λυκείων από την Ηλεία, την Αθήνα και την Πάτρα, οι περισσότεροι όμως ήταν Ηλείοι μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι πέρασαν υπέροχα και περιμένουν με αγωνία την επόμενη διοργάνωσή του σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Οι συμμετέχοντες μαθητές είναι παιδιά που αγαπούν την επιστήμη της Φυσικής και ενθουσιάστηκαν με τα πειράματα και πολύ δε περισσότερο με τον διαγωνισμό για την εκτόξευση των πυραύλων τους που παρακολούθησε και ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Δημητρέλλος.
Το θερινό σχολείο ήταν μια συνδιοργάνωση της Ενωσης ελλήνων Φυσικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας και του Εργαστηριακού κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και όπως μας είπε ο υπεύθυνος του ΕΦΚΑ Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου μιλώντας στην Πρωινή, ήταν απόλυτα επιτυχημένο και ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν απρόσμενα ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών καθώς υπολόγιζαν ότι θα συμμετέχουν 25 -30 μαθητές και τελικά συμμετείχαν συνολικά 70. Το 1ο Θερινό σχολείο Πειραμάτων Ηλείας φιλοδοξεί να αναδείξει την έμφυτη τάση που έχουν οι μαθητές να εξερευνούν τη φύση και να διατυπώνουν ερωτήματα, ενώ η διδασκαλία μέσω πειραμάτων αναδεικνύει την ομορφιά των Φυσικών Επιστημών.

«Λίγη θεωρεία, πολλά πειράματα»

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου, ψυχή της όλης διοργάνωσης αναφέρθηκε χθες στους στόχους του Θερινού σχολείου Πειραμάτων τονίζοντας ότι έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στο πανόραμα πειραμάτων.
«Λίγη θεωρία, πολλά πειράματα. Προγραμματίσαμε λοιπόν να γίνει και διαγωνισμός εκτόξευσης πυραύλων που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές και μάλιστα τους δώσαμε και ένα μετάλλιο, μετάλλιο και στους νικητές και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, ουδείς θα μείνει παραπονεμένος. Φτιάξαμε και δέκα βάσεις από τις οποίες μέσα από έναν απλό και έξυπνο μηχανισμό, έναν σωλήνα με ένα μπουκάλι αναψυκτικού που πατάνε οι μαθητές και φεύγει ο πύραυλος. Έτσι, ο κάθε μαθητής εκτόξευσε τον πύραυλό του και ο νικητής θα είναι εκείνος που θα τον στείλει μακρύτερα, καθώς μετράμε με μεζούρα την απόσταση από το σημείο εκτόξευσης. Να σημειώσω βεβαίως ότι όλα αυτά που συνέβησαν εδώ στο Θερινό σχολείο, δεν είναι υπόθεση ενός ατόμου, αλλά υπόθεση και των 12 εθελοντών καθηγητών δημοσίων σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βοήθησαν, εργάστηκαν, επέβλεψαν και επί ενάμισι μήνα ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Το κόστος ήταν 20 ευρώ για κάθε μαθητή, για να καλυφθούν τα έξοδα, μετακινήσεις ομιλητών, υλικά κλπ, πολλά παιδιά ζήτησαν και παραμονή και έμειναν εδώ, το ξενοδοχείο μας διατέθηκε δωρεάν. Είμαστε έτοιμοι τώρα για το 2ο Θερινό Σχολείο πειραμάτων που προγραμματίζουμε για τον Ιούνιο του 2018.»
Συνεχίζοντας ο κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στο Θερινό σχολείο εφάρμοσαν
τρεις καινοτομίες:
«Υπήρχανε θέματα προσαρμοσμένα στην ηλικία των συμμετεχόντων μαθητών, οι μαθητές εκτός του ότι παρακαολουθούσαν πειράματα έκαναν και οι ίδιοι πειράματα και τρίτον φροντίσαμε τα πειράματα και οι ασκήσεις να είναι τέτοιες που δεν θα ξαναδούν στη ζωή τους τα παιδιά. Μετά από όλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι μόνιμο το θερινό σχολείο στο Κατάκολο και επειδή τα παιδιά εντυπωσίαστηκαν, κοντά σε αυτά εντυπωσιαστήκαμε κι εμείς.»

Καταπληκτικό το αποτέλεσμα

Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος από την πλευρά του δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την διοργάνωση και τόνισε:

«Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, ήταν μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και βεβαίως έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμ επίσης έναν καταπληκτικό άνθρωπο, επιστήμονα, εργάτη στο ΕΚΦΕ Ηλείας, τον Ηλία Καλογήρου . Το Θερινό Σχολείο Πειραμάτων έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, οι οποιεσδήποτε αδυναμίες παρατηρήθηκαν θα προσπαθήσουμε να εκλείψουν την επόμενη χρονιά, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να το επαναλάβουμε και φιλοδοξούμε να καθιερωθεί μόνιμα στην Ηλεία προσθέτοντας κάποια στοιχεία σημαντικά επιτέλους. Και θα πρέπει και η τοπική αυτοδιοίκηση να το αγκαλιάσει και να το βοηθήσει. Εκτιμώ πως την επόμενη χρονιά θα έχουμε περισσότερες συμμετοχές και από άλλα μέρη της Ελλάδας, φέτος ήταν κυρίως Ηλείοι μαθητές αλλά και από κάποια άλλα σχολεία εκτός νομού, από την Πάρτα και την Αθήνα. Από αύριο κιόλας ξεκινάμε την διοργάνωση του 2ου Θερινού Σχολείου Πειραμάτων Ηλείας.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν

*Οι συμμετέχοντες και επιβλέποντες καθηγητές του 1ου θερινού σχολείου Πειραμάτων Ηλείας ήταν οι: Παναγιώτης Βλάχας, Στέλιος Γιαννακέας, Γεωργία Καλδή, Ηλίας Καλογήρου, Νίκη Κατσιάπη, Φώτης Κουζής, Άγγελος Λαμπρόπουλος, Διονύσης Μπακόπουλος, Μαρία Μπίρμπα, Παναγιώτα Σπυροπούλου, Άρης Ταυλόπουλος , Θοδωρής Τζίβας.

Ελένη Παπαδοπούλου

peiram2

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών