Μαραθώνιος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας με τη στήριξη της ΚΕΔΕ, του δήμου Πηνειού και του Γ.Ν. Αμαλιάδας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, με την ελπίδα να έχει διάρκεια και ουσιαστικά αποτελέσματα, ανακοίνωσαν χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας με τη συνδρομή της ΚΕΔΕ, του δήμου Πηνειού και του Γ.Ν. Αμαλιάδας. Ξεκινά το επόμενο διάστημα ένας μαραθώνιος πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού για τον πληθυσμό στη βόρεια Ηλεία, με τις πρώτες δράσεις να έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση στις 15-16 και 17 Ιουνίου στην Αμαλιάδα και τη Γαστούνη. Για το σκοπό αυτό παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δώσουν το στίγμα της δράσης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, αναφερόμενος στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά με προοπτική στο μέλλον, τόνισε πως «… η ευθύνη που έχουμε αναλάβει έναντι των συμπολιτών μας είναι πολύ σημαντική για την παροχή ιατρικής βοήθειας, αφού πολλές φορές η επίσημη πολιτεία όχι μόνο αδυνατεί αλλά αδιαφορεί προκλητικά. Αυτά που μπορούμε εμείς να παρέχουμε και για αυτό το είπαμε και μαραθώνιο, θα είναι η διαγνωστική ιατρική, η χειρουργική αντιμετώπιση, η νοσηλευτικές υπηρεσίες του πάσχοντος αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη. Κυρίως για τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και κοινωνικά στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και κάθε γυναίκας της περιοχής μας. Με απόφαση της ΚΕΔΕ και του δήμου, είναι μεγάλη χορηγοί. Εκτός της χορηγίας αποφασίσαμε και για την χορήγηση υποτροφίας σε νέους επιστήμονες και νοσηλευτικό προσωπικό για την πιστοποίηση και την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων, πάνω στο θέμα. Πιστεύω ότι η κινητοποίηση των πολιτών θα είναι μεγάλη. Εμείς προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες όπως μπορούμε και ελπίζουμε και πιστεύουμε στη βοήθειά σας για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε πως θα γίνει προσπάθεια επέκτασης και σε άλλες περιοχές σύντομα για τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού. Θα πραγματοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, εξετάσεις όπως μαστογραφία και υπέρηχοι, εκπαίδευση στην αυτοψηλάφιση κλπ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη συμμετοχή του δήμου Ήλιδας, ο κ. Τσαούσης εξήγησε πως ο σύλλογος απευθύνθηκε στο δήμο που απάντησε πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στο κόστος συμμετοχής. Αντίθετα προσφέρθηκε ο δήμος Πηνειού και η ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού και αθλητισμού της ΚΕΔΕ, Γιάννης Λυμπέρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που μαζί με τον κ. Καστρινό ως μέλη της ΚΕΔΕ συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, όπως επίσης για το γεγονός ότι χαρακτηριζεται ως μαραθώνιος η δράση αυτή. «Πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι άλλο ένα πυροτέχνημα στα τόσα που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας και την τοπική μας κοινωνία. Κάναμε την προσπάθειά μας με τον κ. Καστρινό, θα συνεχίσουμε να την κάνουμε, με μοναδικό σκοπό όχι επιδείξεις, όχι ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες, αλλά μια προσπάθεια διαρκής προσπάθεια να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Καστρινός από την πλευρά του σχολίασε πως το ΔΣ της ΚΕΔΕ αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα, σοβαρά αιτήματα και μαζί με τον κ. Λυμπέρη πρότειναν να συνδράμει η ΚΕΔΕ με χορηγία στην κατεύθυνση αυτή.

Τέλος ο διοικητής του Γ.Ν. Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην στήριξη που παρέχει το νοσοκομείο στην αξιέπαινη αυτή δράση αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν στον καρκίνο του μαστού. «Για αυτό πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός. Επειδή προέρχομαι από ιατρική ειδικότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρέπει να είμαστε συστηματοποιημένοι στην πρόβλεψη και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτή την κοινή δράση, η οποία είναι από την ΚΕΔΕ και τον ιατρικό σύλλογο» είπε. Σχολίασε ακόμα πως το προσωπικό που θα συμμετάσχει από το νοσοκομείο είναι εξειδικευμένο και με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών