Ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνή Συνάντηση ERASMUS+ στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

«Κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό, κάτι μπλέ…»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές εντυπώσεις το Πρόγραμμα ERASMUS+ « SomethingOld, SomethingNew, SomethingBorrowed, SοmethingBlue » του 2ου Γυμνασίου Πύργου, στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, όπου λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει και έναρξη των εργασιών των καθηγητών και μαθητών από την Πολωνία, Σλοβακία, Ιταλία, Βουλγαρία και την Ελλάδα που έχει τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Σ’ αυτή τη 2η Διεθνή Συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε συνεργασίες με άλλα σχολεία και φορείς, όπως απαιτεί άλλωστε η όλη φιλοσοφία του προγράμματος.

Οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού,με την κα Μαρία Μπίρμπα, Διευθύντρια του σχολείου, τίμησαν την όμορφη γιορτή της Παρασκευής με την παρουσία τους και επιμελήθηκαν την μουσική επένδυση οι δύο αξιόλογοι καθηγητές τους πατέρας Γεωργιος Αναγνωστόπουλοςστο βιολί και ο Μίλτος Κόρδαςστον ταμπουρά.Ακούστηκαν παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια από το μουσικό σχήμα του σχολείου και οι μαθητές-τριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου χόρεψαν στον ρυθμό της μουσικής υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Φανής Δανιελιάν, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής.

Οι γονείς των μαθητών που φιλοξένησαν τους ξένους μαθητές επιμελήθηκαν τον πλούσιο μπουφέ με ελληνικά παραδοσιακά πιάτα και γλυκά με την πολύτιμη βοήθεια και υπό τον συντονισμό της κας Παναγιώτας Τσαγκαρουσιάνου, καθηγήτρια Φιλόλογος. Επίσης, η κ. Μανδηλαρά Μαίρη, χημικός του σχολείου, συντόνισε την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από την περιοχή της Ηλείας.

Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενήθηκαν οι ξένοι μαθητές στις οικογένειες των μαθητών, στην πόλη και στο σχολείο όπου γνώρισαν από κοντά την εκπαιδευτική πραγματικότητα μέσα από πολύ ενδιαφέροντα και βιωματικά εργαστήρια και εισηγήσεις που είχαν επιμεληθεί οι:

• κ. Παναγιώτη Δρούζα, Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας για την εξαιρετική ομιλία του για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

• κ. Καλογήρου Ηλίας, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλείας, με ένα πείραμα για την ανίχνευση UV ακτινοβολίας από απλά υλικά.

• κ. Καλλιμώρος, Φυσικός στο 3ο Λύκειο Πύργου, για την παραγωγή παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο που θεωρείται σήμερα ως ελιξήριο νεότητας.

• κ. Σπήλιος Σπηλιόπουλος με το εργαστήρι παραδοσιακού θεάτρου σκιών, που στην Ελλάδα έχει το όνομα «Καραγκιόζης» και έχει μεγαλώσει πολλές γενιές Ελλήνων για αιώνες και που βλέπουμε ακόμη και στις μέρες μας σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου, να δίνει καινούργιες μαγικές μορφές έκφρασης.

• κα Πηνελόπη Αναλυτή με το πολύ δημιουργικό και επίκαιρο εργαστήρι μάσκας, που στην Ελλάδα έχει παγανιστική καταγωγή και μέσα σε ένα γιορτινό περιβάλλον με μουσική και χορό, δρούσε απελευθερωτικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι ξένες αποστολές είχαν ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εντυπωσιαστούν από τις σπάνιες ομορφιές της περιοχής μας με τις εκδρομές στο Κάστρο Κυλλήνης, στο Κατάκολο, στην Αρχαία Ολυμπία που αποτελούσε όνειρο ζωής.
Το 2ο Γυμνάσιο Πύργουσυντονίζει και υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεχίζοντας με την ίδια επιτυχία την 1η Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη όπου τέθηκαν τα θεμέλια, για να δημιουργηθούν στενοί δεσμοί συνεργασίας και φιλίας, με κοινό όραμα μια Διεθνή Εκπαιδευτική κοινότητα με εκατοντάδες μέλη σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες.

Αφορμή για το εγχείρημα αυτό, στάθηκε ένα άρθρο του UmbertoEco, όπου αναβίωσε το όραμα του Erasmus. Στο άρθρο αυτό ο Ιταλός στοχαστής, μιλάει για την πραγματικότητα μιας Ευρώπης, που ένωσε διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικές ταυτότητες σε μια κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ο στόχος του προγράμματος είναι, να ανακαλύψουμε από τα κοινά μας έθιμα και τις παραδόσεις και να οραματιστούμε ένα κοινό μέλλον για την Ευρώπη.

Στην Αγγλική παράδοση, για να πετύχει ένας γάμος η νύφη έπρεπε να φοράει, «Somethingold, somethingnew, somethingborrowed, somethingblue».

Αντίστοιχα, για να πετύχει το Ευρωπαϊκό όραμα, πρέπει να γνωρίσουμε το παλιό, να δούμε το σημερινό, να ανακαλύψουμε τι μας έδωσαν οι άλλοι και το μπλε για μας, θα είναι μια γαλάζια θάλασσα και ένας γαλάζιος ουρανός, που τα έχουμε μέσα μας σα μοίρα.

Αξίζει ακόμη να αναφερθούμε στο τραγούδι του προγράμματος που δημιουργήσαν μαζί με τους μαθητές Αναστασόπουλο Σωτήρη που επένδυσε τη μουσική και δημιούργησε το βίντεο, με όμορφες εικόνες από την Ελλάδα, ευρηματικά εφέ και την υπέροχη φωνή της Γιαννικοπούλου Χρυσάνθης μαθήτριας επίσης του σχολείου.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo