Πύργος: "Αγκάθι" η στάθμευση στις θέσεις ΑμΕΑ

Σημαντικός ο αριθμός παραβάσεων στην πόλη του Πύργου

Του Γιάννη Σπυρούνη

Αυξημένα είναι τα ποσοστά βεβαίωσης παραβάσεων για στάθμευση σε θέσεις ΑμΕΑ, στην πόλη του Πύργου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, το ποσοστό των παραβάσεων αυτών φτάνει για το 2017 το σχεδόν το 20% επί των συνολικών παραβάσεων για παράνομες σταθμεύσεις. Στο κέντρο του Πύργου, ιδίως στις δύο θέσεις στην οδό Ερμού, το φαινόμενο της στάθμευσης άλλων οδηγών σε θέσεις ΑμΕΑ είναι σχεδόν είναι καθημερινό. Όπως και οι εντάσεις μεταξύ των ατόμων με αναπηρία και των οδηγών που έχουν παρκάρει στις αντίστοιχες «γαλάζιες» θέσεις μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2016 βεβαιώθηκαν 1268 παραβάσεις για παράνομες σταθμεύσεις σε όλη την περιοχή ευθύνης του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ενώ 113 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για παράνομη στάθμευση σε θέση ΑμΕΑ, στο κέντρο του Πύργου όπου βρίσκονται και οι συγκεκριμένες θέσεις. Αντίστοιχα για το 2019 έως τις 30/9 έχουν βεβαιωθεί 511 παραβάσεις για παράνομες σταθμεύσεις και 88 για παράνομη στάθμευση σε θέση ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), (άρθρο 34) επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες οδηγούς, που σταθμεύουν παράνομα τα οχήματα τους. Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 40 μέχρι και 150 ευρώ ανάλογα με το είδος της παράβασης, ενώ ορίζονται στο ήμισυ, όταν οι παραβάσεις αφορούν  μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες.

Ειδικότερα, ως προς τις παράνομες σταθμεύσεις επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ όταν ο οδηγός σταθμεύει σε κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα ή σε χώρους στάθμευσης που προορίζονται για συγκεκριμένο όχημα ατόμου με μειωμένη κινητικότητα. Αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών ωρών της βεβαίωσης παράβασης, δύναται να βεβαιωθεί και νέα παράβαση από το ίδιο η άλλο αστυνομικό. Σε ότι αφορά την πόλη του Πύργου, η τροχονομική αστυνόμευση ασκείται από το Τμήμα Τροχαίας Πύργου, ωστόσο ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, επικουρικά μπορεί να βεβαιώσουν τροχονομικές παραβάσεις και οι αστυνομικοί άλλων Υπηρεσιών το οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

Μιλώντας για το θέμα ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος, τόνισε πως «παρότι η παράνομη στάθμευση δεν αποτελεί κάποια βαριά παραβατική συμπεριφορά, αποτελεί ίσως το βασικότερο αίτιο κυκλοφοριακής συμφόρησης στα αστικά μας κέντρα. Η Ελληνική Αστυνομία έχει εντάξει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, την τροχονομική αστυνόμευση στην οποία περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των παράνομων σταθμεύσεων.

sfetsos

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος

Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στους φίλους οδηγούς και να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις τους, ενώ παράλληλα είναι υποχρέωση όλων μας να τηρούμε πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προστατεύουν την κίνηση των ΑμΕΑ, ζήτημα για το οποίο προβλέπεται αυστηρότερο νομικό πλαίσιο και αντιμετωπίζεται από τους τροχονόμους μας με ιδιαίτερη ευαισθησία».

papanikolopoulos

Ο γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία ο γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος, τόνισε πως «… το τελευταίο διάστημα ο κόσμος δείχνει να έχει ευαισθητοποιηθεί λίγο παραπάνω. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν θέλουν να καταλάβουν και συχνά βλέπουμε τα ίδια αυτοκίνητα σταθμευμένα παράνομα στις θέσεις μας. Κάποιοι λένε πως τις χρησιμοποιούμε για να βγούμε για καφέ, ή για βόλτα. Εμείς τις χρησιμοποιούμε για να μπορούμε να έχουν πρόσβαση στην πόλη. Χωρίς αυτές τις θέσεις και τις ειδικές ράμπες, η πόλη είναι αφιλόξενη για εμάς, ιδιαίτερα στο κέντρο. Είναι μεγάλες οι δυσκολίες στη μετακίνησή μας και δεν έχουμε άλλη δυνατότητα πέραν αυτών των θέσεων».

parkinig amea2

parkinig amea3

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ