Πύργος: Ιδρύεται Κοινωνικό Ιατρεία - Φαρμακείο για παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε ανασφάλιστους και ανέργους

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, η ανακοίνωση ίδρυσης Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου- Πρωτοβουλία Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Δήμου Πύργου, Εργατικού Κέντρου και ΕΒΕ Ηλείας - Αρχές Οκτώβρη στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ

«Θα πανηγυρίσουμε, μόνον όταν το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης!» επισήμαναν σε όλους τους τόνους τόσο οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας όσο και οι εκπρόσωποι του Δήμου, του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, στην οποία και ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας της κοινωνικής αυτής δομής στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, ανέλαβαν την πρωτοβουλία ίδρυσης και λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, αντιλαμβανόμενοι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στερείται παντελώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας εξαιτίας της τεράστιας δημοσιονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας αλλά και γιατί οι δημόσιες δομές δεν καλύπτουν όπως θα όφειλαν τις ανάγκες των πολιτών.

«Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί»
«Η τεράστια σε έκταση δημοσιονομική κρίση που έχει πλήξει την χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια, εκτός από την πολύ υψηλή ανεργία, έχει αναγκάσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη χώρα, και κατοίκων, να μην είναι σε θέση να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να στερούνται παντελώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.

Αυτό οδήγησε και εμάς σε αυτή την προσπάθεια» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκος Γαλανόπουλος και συνέχισε «Μια προσπάθεια που δεν επιθυμούμε να κρατήσει πολύ χρόνο, με δεδομένο ότι πιστεύουμε πως η πολιτεία, οφείλει, να καλύπτει τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες όλων των κατοίκων στην χώρα, με τις δημόσιες δομές της, και γι αυτούς που στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πως η συνέχιση αυτής της δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα θα δείχνει τις ελλείψεις της Πολιτείας..

Γι αυτό όσο περισσότερο διαρκέσει αυτή η δράση, αυτό θα δείχνει τις αποτυχίες και τις ανεπάρκειές μας. Και ασφαλώς αυτή η δράση σήμερα γίνεται γιατί οι δημόσιες δομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών. Και συγκεκριμένα - ενός μεγάλου μέρους των πολιτών - που ενώ έχουν ανάγκες, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας- δεν είναι σε θέση να τις καλύψουν. Γι αυτές τις ανάγκες των πολιτών εμείς όλοι μαζί  θα προσπαθήσουμε. Από εσάς ζητάμε να ενισχύσετε  ενημερωτικά και υποστηρικτικά όσο το δυνατόν πληρέστερα αυτή την δράση».

«Δεν κάνουμε μάρκετινγκ στη δυστυχία των ανθρώπων»

«Ότι και να κάνουμε δεν μπορούμε να  υποκαταστήσουμε ένα σχεδόν διαλυμένο σύστημα υγείας» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταστήσει κατανοητό προς όλους, πως η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, δυστυχώς δεν λύνει το πρόβλημα καθώς θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ λίγους σε σχέση με αυτούς που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που κάνουν είναι κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο για αυτούς και πως δεν θα ήθελαν ποτέ να συμβούν όλα αυτά που έχουν συμβεί και δεν θα ήθελαν ποτέ να βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

«Τα τελευταία χρόνια σαν χώρα βιώνουμε μια βαθειά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Η πολιτική που εφαρμόζεται τα τρία τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση των συνθηκών της ζωής όλων μας. Ειδικότερα στον τομέα της υγείας η κατάσταση είναι δραματική και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, αφήνοντας ανασφάλιστους πολλούς συμπολίτες μας με αποτέλεσμα να στερούνται τόσο της ιατρικής όσο και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ζώντας αυτήν την κατάσταση από «μέσα» σκεφτήκαμε από την μεριά μας να κάνουμε ότι μπορούμε. Για μας δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας με την έννοια που μερικά ΜΜΕ προσπαθούν να προβάλλουν για τους δικούς τους λόγους. Από την μια μεριά είμαστε απολύτως αντίθετοι με το marketing πάνω στην δυστυχία του συνανθρώπου μας και από την άλλη ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν εμείς ότι και να κάνουμε όσο και να υποκαταστήσουμε ένα σχεδόν διαλυμένο σύστημα υγείας. Ευχής έργο θα ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους αλλά όλοι μας  ξέρουμε ότι δεν αρκούν οι ευχές».

Καταλήγοντας, θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν θα δεχτούν να γίνει καμία επικοινωνιακή εκμετάλλευση αυτής της κίνησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κάνουν κάτι γιατί περιμένουν κάτι από κανέναν. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έλθει μια στιγμή που δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης ούτε του κοινωνικού φαρμακείου ούτε του κοινωνικού ιατρείου. Τότε και μόνο τότε δικαιολογείται το πανηγυρικό κλίμα. Τώρα θα είναι ύβρις με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου».

Έκκληση για στήριξη
Με τη σειρά του, ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Πύργου κ. Κώστας Δημητρακόπουλος, μίλησε για την πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας τονίζοντας ότι ανέλαβαν πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς φορείς για την ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου με στόχο να βοηθήσουν όσο αυτό είναι δυνατόν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Μάλιστα, απεύθυνε έκκληση προς όλους, να συνεισφέρουν είτε με εθελοντική δουλειά είτε προσφέροντας φάρμακα που δεν χρειάζονται και δεν έχουν λήξει στην κοινωνική αυτή δομή ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γιατρούς που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ηλείας κ. Ηλία Ξανθούλη, ο οποίος κάλεσε όσους έχουν ανάγκη να καταθέσουν αίτηση στο Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο αλλά και όσους μπορούν, να συνεισφέρουν φάρμακα και εθελοντική εργασία. «Δεν είναι για κανέναν από εμάς ευχάριστη αυτή η ανακοίνωση. Εύχομαι και παρακαλώ το κράτος, να ακούσει τις εκκλήσεις του ΕΒΕ και ρυθμίσει τις οφειλές των επαγγελματιών προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν ξανά στο ασφαλιστικό σύστημα και να απολαυσουν τις ιατροφαρμακευτικές παροχές».

Στον μεγάλο αγώνα και την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων για την λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κώστας Μποσμής επισημαίνοντας ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Δικαιούχοι- Δικαιολογητικά
1)Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύργου, 2)Ανασφάλιστοι, 3)Άνεργοι, 4)Άτομα που τεκμηριωμένα  ζουν κάτω από το όριο φτώχιας, 5)Άτομα που στερούνται  και «βιβλιαρίου απορίας και συνταγολογίου»  που εκδίδεται από το Τμήμα Κοιν. Πρόνοιας της πρ. Νομαρχίας ή τις υπηρεσίες του Δήμου Πύργου.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν είναι: Εκκαθαριστικό Εφορίας και Ε9, Πιστοποιητικό ότι στερείται ασφαλιστικής και Ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (από το Ασφαλιστικό του Ταμείο και από το τμήμα Προνοίας του Δήμου), Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που εκδίδεται από τον Δήμο.

Τις αιτήσεις θα αξιολογήσει η Επιτροπή που συστάθηκε και αποτελείτε από:
1.    Εκπρόσωπος της Πρόνοιας από την Υπηρεσία του Δήμου
2.    Κοινωνικός λειτουργός από τον Δήμο Πύργου
3.    Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πύργου
4.    Εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας
1.    Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας ή αναπληρωτής του
2.    Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας ή αναπληρωτής του
Τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους στην υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Πύργου που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Περιφέρειας (Νομαρχίας) στον Γ΄ όροφο και συγκεκριμένα στην κα  Αδαμαντία Τσακανίκα.

Χώροι Συλλογής Φαρμάκων
1.    Δημαρχείο Πύργου- κεντρική Πλατεία Σ. Καράγιωργα την Κυριακή 22-09-2013  και από ώρα 10.30 π.μ.  έως 13.30  το μεσημέρι
2.    Από την Δευτέρα 23-09-2013 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πύργου  ώρες 09.30- 13.30 το μεσημέρι.
3.    Στον  Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας (επί της Γρηγορίου Ε΄ 1- απέναντι Δικαστηρίων Πύργου) από την Δευτέρα  23-09-2013 έως και την Παρασκευή  27-09-2013  και ώρες 11.00 π.μ.  έως  13.00  το μεσημέρι.
4.    Στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηλείας - στον Πύργο- οδός Πατρών 26, Β΄ όροφος από την Δευτέρα  23-09-2013 έως και την Παρασκευή  27-09-2013  και ώρες 11.00 π.μ.  έως  13.00  το μεσημέρι.
Όπου υπάρχει χώρος συλλογής θα υπάρχει και άμεση καταγραφή των προσφερόμενων φαρμάκων.

Κανόνες Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου
Το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί με την εποπτεία και ευθύνη του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας  αλλά  και  με την αρωγή, βοήθεια και συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας (το φαρμακείο),  του Δήμου Πύργου, του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Εργατικού Κέντρου Πύργου. Θα επιδιωχθεί να υπάρξει και ομάδα εθελοντών γι αυτές τι δράσεις, από πολίτες της περιοχής ή Σωματεία που έχουν κοινωνικό ενδιαφέρον.
Είναι υπό εξέταση και η δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Οδοντιατρείου. Όταν αυτό καταστεί δυνατό θα ανακοινωθεί.

Το κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί πάντα με την συνλειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:   Αρχικά Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα  6.00 μμ-8.00 μ.μ.
Χώρος λειτουργίας:  Εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ στον Πύργο (Ε.Ο. Πύργου –Πατρών όπου έχει παραχωρηθεί  χώρος γραφείων  από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου μετά από έγκριση της  6ης ΥΠΕ). Θα εξεταστεί η επέκταση ή και η αλλαγή του χρόνου και των ωρών λειτουργίας αν υπάρξουν ανάγκες και νέα δεδομένα. Θα στελεχώνεται από έναν ή μια  Γενική Ιατρό, η Παθολόγο  Ιατρό που θα ορίζονται από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας και το φαρμακείο από Φαρμακοποιό.

«Θα επιδιωχθεί η συνεργασία ιδιωτών ιατρών,  ειδικευμένων ιατρών  αλλά  και άλλων ειδικοτήτων για κάλυψη μέρους των αναγκών, για όσους πολίτες πληρούν ή έχουν αυστηρά τις σχετικές ανάγκες. Υποβάλλουμε  δημόσια έκκληση για κάλυψη μέρους των φαρμακευτικών αναγκών σε επιχειρηματικούς φορείς, ιδρύματα αλλά και λοιπούς θεσμικούς ή όχι φορείς, καθώς και σε Φαρμακευτικές Εταιρείες και Φαρμακευτικές αποθήκες» επισήμανε ο κ. Γαλανόπουλος.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών