Πύργος: Κλείνουν τα σχολεία αν δε φύγουν τα σκουπίδια

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας με εκπαιδευτικούς και γονείς για το θέμα - Σήμερα ή το Σάββατο οι τελικές αποφάσεις

Του Γιάννη Σπυρούνη

Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα εξετάζει σοβαρά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος. Σε συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του στον Πύργο με τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Ηλείας, του Συλλόγου Δασκάλων Πύργου και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενημερώθηκε για το αίτημα τους, μίλησε για τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος και τόνισε πως αν δεν υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα της αποκομιδής, τότε εξετάζεται το να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για λόγους υγείας. Μένει να δουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις εξελίξεις έως το ερχόμενο Σάββατο για να αποφασιστεί τελικά αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία τη Δευτέρα 20 Απριλίου. Η δυνατότητα παρέμβασης του αντιπεριφερειάρχη έγκειται στο γεγονός ότι η ίδια κατάσταση με τα σκουπίδια αφορά περισσότερο από έναν δήμο. Σε αντίθετη περίπτωση η αρμοδιότητα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης αφορά το δήμο.

goneis1

Απόφαση κοινή για δύο δήμους
Στη σύσκεψη που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι εκπρόσωποι γονέων και εκπαιδευτικών συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση και εξέτασαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποφασιστεί και υπό ποιες συνθήκες, το κλείσιμο των σχολείων για λόγους έκτακτης ανάγκης που αφορούν τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Γεωργιόπουλος εξήγησε πως το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές μας δίνει κάποια αρμοδιότητα όταν και εφόσον το φαινόμενο που έχει δημιουργηθεί αφορά περισσότερους από ένα δήμους. «Ήδη ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μαζί με το δήμο Πύργου, βρίσκεται ή οδεύει στο να βρεθεί στην ίδια κατάσταση. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί σοβαρά. Στο προηγούμενο διάστημα πριν δέκα ημέρες είχα καλέσει εδώ τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και είχαμε μια ανάλογη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Χθες (σ.σ. προχθές) έλαβα και επιστολές που απέστειλαν στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και κοινοποίησαν σε μένα για να θέσουν και εκεί το ζήτημα». Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το ζήτημα που τέθηκε από γονείς και εκπαιδευτικούς ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε ότι «ο κίνδυνος είναι πράγματι μεγάλος. Οι δικές μας υπηρεσίες υγείας μας το πιστοποιούν. Στον Τύπο αναφέρεται η άποψη έγκριτού καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη. Εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά και θα το δούμε ανάλογα με τις εξελίξεις το αργότερο το Σάββατο, αν δεν έχουμε ορατή λύση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα σημαίνει αποκομιδή των απορριμμάτων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, τότε το κλείσιμο των σχολείων αν δεν είναι επιτακτικό, τουλάχιστον είναι πάρα πολύ σοβαρά στο μυαλό μας, στη βούλησή μας να πάρουμε αυτή την απόφαση. Δεν θα θέλαμε να έχουμε φτάσει εδώ».
Από την πλευρά των γονέων ο πρόεδρος Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ανέφερε ότι «πλέον δεν μπορούμε να καθυστερούμε καμία μέρα. Εμείς ζητάμε επιτακτικά τη Δευτέρα να κλείσουν τα σχολεία. Μια πόλη πρέπει να ανασάνει, πρέπει να παρουσιάσει ότι δεν λειτουργούμε κανονικά. Πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, πρέπει κάποιος επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί για την κατάσταση αυτή. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και θα προχωρήσουμε, εκτός από καταλήψεις στα σχολεία και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα. Δεν μπορεί κανένας να παίζει με την υγεία των παιδιών μας. Έχουμε επιδημίες προ των πυλών στην πόλη, έχουμε κρούσματα δυσεντερίας και άλλων μικροβιακών ασθενειών και δεν θα περιμένουμε κανέναν. Αν χρειαστεί θα πάρουμε πολύ σκληρά μέτρα».
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών  ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας Λάζαρος Ασμής, δήλωσε ότι «ζητήσαμε με έγγραφό μας μαζί με το Σύλλογο Δασκάλων, να μας εγγυηθεί ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος ότι τηρούνται οι όροι να ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό είναι το ερώτημά μας. Ακούμε ότι για μεταδοτικές ασθένειες και καταλαβαίνεται πως τα σχολεία που είναι χώρος συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων, ευνοεί την μετάδοση ασθενειών. Και στη σύσκεψη που κάναμε διαπιστώσαμε τα ίδια πράγματα. Έχουμε μια νομότυπη αδράνεια ή αδυναμία, έχουμε μια εγνωσμένη ανικανότητα και απευθυνόμαστε κυρίως στο δήμαρχο, που φτάνει σε βαθμό να μας υποψιάζει για σκοπιμότητα. Από ότι φαίνεται η λύση θα έρθει από την Κυβέρνηση, όμως πρέπει να παρθούν κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πνεύμα είναι το κλείσιμο των σχολείων και των υπηρεσιών αργότερα».

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με την ενημέρωση των αρμόδιων υπουργών με επιστολή που εστάλη από κοινού με τους δημάρχους του Πύργου, της Αρχ. Ολυμπίας και της Ήλιδας. «Περιμένουμε και από εκεί το πράσινο φως, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για μας δώσουν μια λύση. Δυστυχώς δεν έχουμε λύση εμείς. Έχουμε εγκληματίσει ως προς αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια μη λύση, στην Ηλεία. Άρα η λύση πρέπει να έρθει από αλλού. Η Κυβέρνηση μπορεί να πείσει κάποιους ΧΥΤΑ ενεργούς να πάρουν τα σκουπίδια που σαπίζουν στους δρόμους του Πύργου και μπορούν αύριο να σαπίσουν και τις ζωές των ανθρώπων».

goneis2

Στην Εισαγγελία οι γονείς
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Ηλείας για να ενημερώσουν ευρύτερα για τις εξελίξεις αλλά και τις προθέσεις τους, ζητώντας επίσης να υποστηριχθεί το αίτημα της διακοπής των μαθημάτων λόγω έκτακτης ανάγκης και απειλής της δημόσιας Υγείας. Η πρόεδρος Συλλόγου Γονέων  -Κηδεμόνων 2ου Λυκείου Πύργου Μαρία Τριανταφυλλοπούλου, με αφορμή την επίσκεψη στην Εισαγγελία είπε ότι «ήρθαμε με αρκετά έγγραφα να επιδώσουμε και να ζητήσουμε να επιληφθεί αρμοδίως του θέματος. Θα είμαστε σε επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη. Είμαστε δίπλα και θέλουμε να βοηθήσουμε το πρόβλημα. Το Σάββατο θα ληφθούν αποφάσεις και θα δούμε τι θα  γίνει. Δεν θα σταματήσει εδώ. Ή θα σταματήσουν τα σκουπίδια ή δεν θα σταματήσουμε εμείς».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

https://www.facebook.com/sotiris.vendras

ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΙ FARM