Πύργος: "Όλο ίδια και τα ίδια . . . πάρτε τώρα τα σκουπίδια!" (photos & video)

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο χθες στον Πύργο - Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών απαίτησαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων - Ψήφισμα επέδωσαν στο Δήμαρχο Πύργου και τον Εισαγγελέα Ηλείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου - ΦΩΤΟ: Γιάννης Σπυρούνης

Το τέλος της «ανοχής» και της «αντοχής» τους, διατράνωσαν χθες χιλιάδες κόσμου, που συμμετείχε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί στους δρόμους της πόλης, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, διαμαρτυρήθηκαν μαζικά, για τον καθημερινό εφιάλτη που ζουν τους τελευταίους μήνες από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων και κάλεσαν το Δήμαρχο Πύργου να προχωρήσει άμεσα σε νόμιμη διαχείριση των σκουπιδιών, τους αρμόδιους Δικαστικούς λειτουργούς να προστατέψουν τους πολίτες αλλά και την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η πρωτοφανής σε όγκο συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από το Διοικητήριο με το χαιρετισμό δυο εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα "για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια" και ενός μαθητή. Η κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, μέλος της Επιτροπή Αγώνα και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Πύργου, ανέγνωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η ανικανότητα και η απραξία της δημοτικής αρχής ήταν οι λόγοι που τους οδήγησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! «Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Πύργου, ζούμε καθημερινά τον εφιάλτη της ανικανότητας των υπευθύνων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες που τους εξέλεξαν. Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Πύργου, όμηροι της απραξίας της δημοτικής αρχής για την διαχείριση των απορριμμάτων μας, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Απαιτούμε την άμεση αποκομιδή των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τη δημοτική αρχή και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας, την αξιοπρέπεια μας, την ποιότητα της ζωής μας, τον πολιτισμό μας, το περιβάλλον μας. Οι δικαιολογίες και οι προφάσεις τελείωσαν, η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Θα πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή να εγκαταλείψει τους ερασιτεχνισμούς, τις πατέντες και τα πειράματα και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων όπως προβλέπεται από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και όχι αυτό που επιβάλλεται από τις συνεργασίες με τους εργολάβους! (…) Η σημερινή μας κινητοποίηση διαμαρτυρία δηλώνει την κοινωνική απονομιμοποιήση κάθε ενέργειας που οδήγησε τους πολίτες του Δήμου σε αυτό το αδιέξοδο και δηλώνει την έναρξη ενός εντατικού κοινωνικού ελέγχου με αυστηρά χαρακτηριστικά σε κάθε ενέργεια που θα έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλώνει επίσης, το τέλος της ανοχής μας σε όλους αυτούς που «κεκλεισμένων των θυρών» έπαιρναν αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς να απολογούνται σε κανέναν, εις βάρος των πολιτών».
Ακολούθως η κ. Πόπη Γαλανοπούλου, εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, αναφέρθηκε στις επιλογές του παρελθόντος που όπως είπε στέφθηκαν από πολιτική ατολμία, αναποτελεσματικότητα, προσωρινές λύσεις χωρίς προοπτική και παράνομες ενέργειες με αντίστοιχες συνέπειες ενώ έθεσε και μια σειρά ερωτήματα στο Δήμαρχο Πύργου σχετικά με την ύπαρξη ή όχι σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης. Παράλληλα κάλεσε τη Δημοτική αρχή και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις δέουσες πρωτοβουλίες και τη Δικαιοσύνη, να συμβάλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της στην επίλυση του προβλήματος. Τέλος, ο Πάνος Γεωργακόπουλος, εκπροσωπώντας τη μαθητική κοινότητα του Δήμου επισήμανε ότι το αδιέξοδο με τα σκουπίδια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και απειλεί την δημόσια υγεία ενώ απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή τόνισε: «Είναι υποχρέωση σας να μας χαρίσετε το μέλλον που μας αρμόζει, της καθαριότητας, της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας!». Θα πρέπει να αναφερθεί ότι προκλήθηκε προς στιγμήν ένταση όταν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων θέλησαν να χαιρετήσουν τη συγκέντρωση και οι διοργανωτές αρνήθηκαν να τους δώσουν το λόγο με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε να αναλωθούν σε πολύωρες ομιλίες που θα κούραζαν το συγκεντρωμένο πλήθος. Νωρίτερα η επιτροπή αγώνα επέδωσε το ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Πρωτοφανής πορείας
Φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα, κυρίως αποδοκιμασίας κατά της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή και κρατώντας πανό, χιλιάδες δημότες ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Μια πορεία που καταλάμβανε σε μήκος εκατοντάδες μέτρα. Μέσω της οδού Μανωλοπούλου και της οδού Πατρών κατευθύνθηκαν διασχίζοντας τον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο όπου και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα, επέδωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στον Εισαγγελέα Ηλείας. Ακολούθως μέσω της οδού Λετρίνων, έφτασαν στην κεντρική πλατεία Πύργου όπου και παρέμειναν για τουλάχιστον μία ώρα έξω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Τα βασικότερα συνθήματα του συγκεντρωμένου πλήθους ανέφεραν:  «Γαβρίλη παραιτήσου δεν είναι εδώ η αυλή σου, τον έκανε σκουπιδαριό, τον Πύργο μας… ντροπή σου!», «Άμα δε μπορείτε να παραιτηθείτε», «Μαζέψτε τα σκουπίδια μην πάθουμε χολέρα, θέλουμε οξυγόνο και καθαρό αέρα!», «Λιατσή, εδώ, σου φέραμε μαγιό, έλα να κολυμπήσεις στο σκουπιδαριό!», «Αφήστε τα παιχνίδια και πάρτε τα σκουπίδια». Και εδώ, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, επέδωσε ψήφισμα στο Δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή και αποχώρησε.

Γ. Λιατσής: «Ογκώδης, λόγω… μαθητών» - «Δεν επιθυμούμε εικονικό διάλογο αλλά πράξεις» του δήλωσε η Επιτροπή Αγώνα

«Θα περίμενα, γενικό ξεσηκωμό, ένα συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιούνταν με κλειστή την αγορά και στο οποίο θα συμμετείχαν οι νοικοκυρές, οι γιατροί και όλοι οι επαγγελματίες και όχι μια … ογκώδη συγκέντρωση μαθητών!» δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής, αμέσως μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια, οι οποίοι προηγουμένως του είχαν επιδώσει το ψήφισμα αρνούμενοι να αναλωθούν όπως χαρακτηριστικά είπαν, σε έναν «εικονικό διάλογο». «Ο παλμός του λαού είναι έξω. Μαθητές, σύλλογοι φορείς, είναι όλοι παρόντες. Εμείς παραδίδουμε αυτό το ψήφισμα και δεν επιθυμούμε να έχουμε πλέον εικονικό διάλογο, αλλά θέλουμε πράξεις και έργο» είπε η κ. Πόπη Γαλανοπούλου στον κ. Λιατσή, όταν εκείνος επιδίωξε να μιλήσει στους εκπροσώπους της Επιτροπής. Όπως είπαν μάλιστα, μέλη της Επιτροπής, δεν επιθυμούν διάλογο μαζί του καθώς στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αφαιρεί το λόγο… Μιλώντας ωστόσο στους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος Πύργου σχολίασε την άρνηση των μελών της Επιτροπής να τον ακούσουν, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αποδέχομαι απολύτως την δημοκρατική έκφραση των πολιτών όπως ακριβώς την εκφράζουν σήμερα οι συμπατριώτες μου. Παρέλαβα το ψήφισμα, δεν πρόλαβα όμως να έχω μια ενημέρωση προφορική από τους ανθρώπους που με εξαιρετική νευρικότητα μου το παρέδωσαν. Μια νευρικότητα που δικαιολογείται απολύτως. Μια ένταση που δικαιολογείται από την εικόνα της πόλης και των χωριών και δεν μπορεί να την αναιρέσει κανείς. Ο Δήμαρχος έχει κάθε λόγο να πει, ότι η εικόνα είναι χειρότερη από αυτή που φαίνεται και πολύ πιο χειρότερη στην περιφέρεια του δήμου. Η δημοτική αρχή, έχει υποχρέωση να είναι στις επάλξεις για την επίλυση του θέματος, προασπίζοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια του δήμου. Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να συζητήσουμε με τους φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο όμως, λειτουργεί με κανόνες».

Ήταν όλοι εκεί!

Στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας, Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου, ΕΛΜΕ Ηλείας, Εργατικό Κέντρο Πύργου, Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, Εθελοντική Δράση Πύργου, ΟΑΣΗ, Εργαζόμενοι ΕΡΑ Πύργου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Πύργου, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων  αλλά και Εκπαιδευτικών των 3ου και 4ου Νηπιαγωγείου Πύργου, 1ου, 2ου, 3ου, 5ου, 6ου, 7ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου και του Δημοτικού Σχολείου Βουνάργου, 1ου Γυμνασίου Πύργου, 2ου, 3ου, 4ου ΓΕΛ Πύργου, μαθητικές κοινότητες του 3ου και  4ου ΓΕΛ Πύργου, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, Σύλλογος Νεφροπαθών Ηλείας, Υπάλληλοι Υποθηκοφυλακείου Πύργου, εκπρόσωποι Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Υπάλληλοι Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Ηλείας, Ομοσπονδία Εμπορικών  Συλλόγων Ηλείας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Ιδιωτ. Υπαλλήλων Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Πύργου,  Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Ηλείας, Σύλλογος Κρεοπωλών Ηλείας, Σωματείο «Τα χρώματα της Ήλιδας», Σύλλογος Γυναικών Σκουροχωρίου, Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας, Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων ΣΕΤΤΗΛ, Σύλλογος Γυναικών «Πύργος όλοι μαζί» κ.α.  
Επίσης, διακρίναμε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Δώρα Καλάκου, Γιάννη Αργυρόπουλο,  Αντώνη Καράμπελα και Χρήστο Γιάνναρο, τον πρώην αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Γιώργο Ανδριόλα καθώς και αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους.

 

 

Πηγή

ilialive.gr - εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Στασινόπουλος Fruits

VENDRAS STYL - ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ