Στην Εντατική με γρίπη 48χρονη στον Πύργο

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα - "Έξαρση της γρίπης σε νεαρά και μέσης ηλικίας άτομα" επισήμανε ο Δ/ντης της Παθολογικής Ο. Ζαχαριάδης

Στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου, νοσηλεύεται διασωληνωμένη 48χρονη μητέρα, η οποία εισήχθη εσπευσμένα πριν τέσσερις ημέρες με υψηλό πυρετό και συμπτώματα γρίπης. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο σοβαρό περιστατικό της πανδημικής γρίπης Α (Η1ν1)καθώς τις τελευταίες ημέρες δεκάδες είναι τα ύποπτα περιστατικά ασθενών που έχουν αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου. Η κατάσταση της υγείας της 48χρονης γυναίκας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εμφάνισε σημάδια βελτίωσης.
«Δεχόμαστε καθημερινά πολλά περιστατικά γρίπης και μάλιστα σε νεαρά και μέσης ηλικίας άτομα με τους μεν εφήβους χωρίς πρόσθετα προβλήματα υγείας και τους μεγαλύτερους με διάφορα προβλήματα» τόνισε ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Οδυσσέας Ζαχαριάδης, προσθέτοντας ότι «το πιο σοβαρό περιστατικό που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, αφορά σε 48χρονη γυναίκα με προβλήματα η οποία εισήχθη με συμπτώματα γρίπης και διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ και από σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) πάει καλύτερα».
Ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε ότι η έξαρση είναι εποχική λόγω των απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας για αυτό και έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ασθενών που απευθύνονται στα Επείγοντα Περιστατικά του Νοσοκομείου χωρίς ωστόσο να χρειάζεται η παραμονή και η νοσηλεία τους στην κλινική.
Τόνισε όμως, ότι δεν είναι σε θέση να έχουν ακριβή στοιχεία αναφορικά με την γρίπη και αν τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν έχουν προσβληθεί από τον ιό Α Η1Ν1 καθώς αδυνατούν να προχωρήσουν στη λήψη φαρυγγικών δειγμάτων λόγω έλλειψης επιχρισμάτων… «Δεν έχουμε στοιχεία, γιατί δεν γίνεται η εξέταση σε όλα τα περιστατικά επειδή δεν έχουμε επιχρίσματα». [(…)] «Συστήνουμε σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν έστω και τώρα καθώς έτσι, σε 10-14 ημέρες θα έχουν δημιουργηθεί αντισώματα οπότε θα είναι καλυμμένοι για τον Η1Ν1 που περιέχεται στο εμβόλιο της γρίπης. Από και πέρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι σαγχαροδιαβητικοι, οι  υπερτασικοί, οι χρόνια αναπνευστικοί άρρωστοι και οι υπερήλικες, καλό θα είναι να αποφεύγουν τους χώρους όπου παρουσιάζουν συγχρωτισμό πολλών ανθρώπων όπως τα καφενεία και οι κλειστοί χώροι και όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης (βήχα, πυρετό) να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και να πλένουν συχνά τα χέρια τους για να  μη γίνεται επιμόλυνση».
Με το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης να βρίσκεται σε έξαρση, το Νοσοκομείο Πύργου είναι αυτό που σηκώνει το βάρος των περιστατικών με γριπώδη συνδρομή που το τελευταίο δεκαήμερο αυξάνονται καθημερινά με καταιγιστικούς ρυθμούς. Παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι για την ώρα οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, η έξαρση της πανδημίας προκαλεί σημαντική πίεση στην ήδη δύσκολη και οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη, καθώς, όπως αναφέρει σε επείγουσα ανακοίνωση του, βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας και μέχρι τώρα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πέντε άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Χαρακτηριστικά η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.
Με το σφοδρό  κύμα κακοκαιρίας να πλήττει την χώρα, οι αρμόδιοι υπενθυμίζουν ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και τονίζουν ότι επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή, όσον αφορά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Τα κύρια μέτρα για την  αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
•    Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
•    Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.
•    Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr).
Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους. Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ κλείνει με την επισήμανση ότι θα συνεχίσει να επιτηρεί τη δραστηριότητα της γρίπης και ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης, αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε άλλοτε άλλη συχνότητα.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωϊνή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ