"Ταξίδι από την γεύση . . . στην παράδοση": Παρουσίαση βιβλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλιδόνας "Σάρενα"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ παρουσίασε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρουσίου το νέο του βιβλίο με τοπικές, παραδοσιακές συνταγές

Ένα βιβλίο με τοπικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής με τίτλο «Ταξίδι από την γεύση… στην Παράδοση», μια πολύ ωραία πραγματικά δουλειά- παρακαταθήκη για την τοπική μας κουζίνα και την πολιτιστική μας κληρονομιά, εξέδωσε ο πάντα δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ. Οι νοικοκυρές της περιοχής συγκέντρωσαν τις δικές τους συνταγές η καθεμιά και με στόχο να τις κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές και τις έκαναν βιβλίο, το οποίο μάλιστα παρουσίασαν την Κυριακή στον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρουσίου «Ο Περικλής». Οι δύο Σύλλογοι  έχουν έρθει πολύ κοντά με την καθιέρωση της Ημέρας Πολιτισμού στο Βαρκό, όπως βεβαίως και με άλλους συλλόγους πολιτιστικούς από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν με τα χορευτικά τους στις εκδηλώσεις στην Καλίδονα. Όταν λοιπόν πληροφορήθηκαν στο Σύλλογο «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» την έκδοση του βιβλίου της Καλίδονας, προσκάλεσαν τα μέλη του να κάνουν στο Στρούσι την παρουσίαση του βιβλίου.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου ΣΑΡΕΝΑ κ. Φιλιώ Νιάρχου, μέσα σε κλίμα διασυλλογικής συνεργασίας την Κυριακή το απόγευμα βρέθηκαν από την Νότια Ηλεία στη Βόρεια και φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα του εκεί Συλλόγου στο Στρούσι από τις φίλες και τα μέλη τους αλλά και γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα τους ετοίμασαν και υποδοχή – έκπληξη με πολύ ωραία εδέσματα.

https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2017/09/vivlio-suntages-politistikos-sullogos-kalidonas-sarena-strousi5-300x169.jpg 300w, https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2017/09/vivlio-suntages-politistikos-sullogos-kalidonas-sarena-strousi5-768x432.jpg 768w" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" height="450" width="800">

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στρουσίου κα Ντίνα Τσάκωνα στον σύντομο χαιρετισμό της μίλησε για το Σύλλογο της Καλίδονας και την εμπειρία που είχαν από τη φιλοξενία τους στο Βαρκό, ενώ από την πλευρά της η κ. Φιλιώ Νιάρχου τους ευχαρίστησε για την πρόσκληση της εκεί παρουσίασης του βιβλίου τους.
Τόνισε δε ότι «και οι δύο σύλλογοι βαδίζουν στα ίδια αχνάρια γιατί προσπαθούν να ζωντανέψουν τα παλιά ώστε να μείνουν αναλλοίωτα στη διαδρομή του χρόνου. Οι ερευνητές της λαογραφίας μας που ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο και καταγράφουν τα στοιχεία του, όταν θα έρθουν και στα δύο αυτά χωριά, στο Στρούσι και στην Καλίδονα, θα έχουν να πάρουν αρκετό υλικό για να το διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές. Και οι δύο σύλλογοι έχουν βάλει μεγάλο λιθαράκι την παράδοση και τον πολιτισμός μας . Μπορεί να είναι μικρά τα μετερίζια της πατρίδας μας που αγωνιζόμαστε , είναι μικρά αλλά σημαντικά.».

Αναφέρθηκε στον σκοπό της έκδοσης του παρόντος βιβλίου, που έχει καταγραφεί στον πρόλογο του βιβλίου. Επίσης τόνισε για την προνοητικότητα που είχε το ΔΣ, να συγκεντρώσει όλες τις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές της Καλίδονας , ώστε να μην χαθεί τίποτε μέσα στη σφαίρα της παγκοσμιοποίησης , όπως συνηθίζεται να λέγεται.. «Σε όλη αυτή τη διαδικασία συνετέλεσαν όλες οι νοικοκυρές του χωριού μας και φίλες μας που δέχτηκαν με τις συνταγές τους να πλαισιώσουν το βιβλίο μας. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που με ζήλο, αγάπη και μεράκι, δημιουργούν και προσφέρουν για τον τόπο τους !!»

https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2017/09/vivlio-suntages-politistikos-sullogos-kalidonas-sarena-strousi3-167x300.jpg 167w" sizes="(max-width: 533px) 100vw, 533px" height="960" width="533">

Η κ. Παπίτσα Γεωργόπουλου Δέσποινα αναφέρθηκε στα σπάνια φαγητά της παλιάς εποχής, που πολλές σύγχρονες νοικοκυρές δεν τα γνωρίζουν, όπως την «οματιά» που την αναφέρει ο Όμηρος στα έργα του, και τη διαδικασία για να γίνει αυτό το σπάνιο φαγητό.

Το λόγο πήρε η Κα Διατσέντα Φουσκαρίνη η οποία αναφέρθηκε, στην προσπάθεια που έκανε ο Σύλλογος της Καλίδονας για τη συγκέντρωση των συνταγών, και στην γνωριμία της με το Σύλλογο μας από την εποχή που ήταν Νομαρχιακή Σύμβουλος και ασχολείτο με τον Εθελοντισμό. Τόνισε δε ότι τέτοιες προσπάθειες συμβάλλουν στην τόνωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι..

Τα μέλη του Συλλόγου της Καλίδονας ευχαρίστησαν θερμά όλες τις κυρίες που παραβρέθηκαν, για την ηθική και υλική στήριξη του βιβλίου.

Φωτογραφίες Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo