Τα φαρμακεία ανοίγουν πάλι -Σκληρό παρασκήνιο, οι δανειστές απειλούν

Οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν προσωρινά - έως το Σάββατο - τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, τις οποίες είχαν ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, Τετάρτη, το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του εν λόγω συλλόγου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις του κλάδου. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα, αν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το ζήτημα των φαρμακείων παραμένει ένα από τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, αφού η πλευρά των δανειστών και σε αυτό το θέμα είναι ανένδοτη. Εξάλλου οι θεσμοί από την πρώτη στιγμή είχαν θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων ως προαπαιτούμενο ανάμεσα στα τρία που είχε προτάξει, τα «κόκκινα δάνεια», το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα φαρμακεία.

Ωστόσο, η αναστολή των κινητοποιήσεων είναι ενδεικτική του σκληρού παρασκηνίου που παίζεται ανάμεσα στον κλάδο και την κυβέρνηση.

Το νέο «αγκάθι» με τα φαρμακεία
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, υπαναχωρώντας από τις θέσεις με βάση τις οποίες επήλθε κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα. Τι είχε συμφωνηθεί; Ότι μπορεί να πάρει άδεια φαρμακείου ο οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει ως συνέταιρο ένα φαρμακοποιό, ο οποίος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης. Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων ( 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και την απαγόρευση άδειας για πάνω από 5 φαρμακεία στο ίδιο άτομο, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι προστατεύει επαρκώς τον κλάδο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα και αιφνιδίως η κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την απαγόρευση άδειας για όσους δεν είναι φαρμακοποιοί.

Λίγες οι ελπίδες για πράσινο φως από το Euroworking Group
Αν και η κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης πάει στη Βουλή δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες με επείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 2 δισ.ευρώ, οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το Euroworking Group που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη δεν θα εγκρίνει την αποδέσμευση των χρημάτων καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Ερχεται και η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα 
Οι φαρμακοποιοί αναμένεται να αποφασίσουν το Σάββατο τις επόμενες κινήσεις τους, ωστόσο είναι σημαντικό πως έως τότε αναμένεται η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της και τη νέα λίστα -τη δεύτερη- με τα προαπαιτούμενα στην οποία θα περιλαμβάνονται τα κλειστά επαγγέλματα και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μάλιστα δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, φαρμακεία, κ.ά.)

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ