Τιμήθηκαν οι Ηλείοι ήρωες του 1940 στο Φραγκαπήδημα

Για 18η συνεχή χρονιά το πρωί της Κυριακής

Για μια ακόμη χρονιά τιμήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκοπηδήματος  η μνήμη των Ηλείων Ηρώων του Πολέμου 1940-1941. Με την παρουσία πολλών εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από όλη την Ηλεία για 18η συνεχή χρονιά τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2016 το καθιερωμένο Θρησκευτικό Μνημόσυνο για τους 351 Ηλείους Αξιωματικούς και Οπλίτες του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού Πολέμου 1940-41.

Το μνημόσυνο και η κεντρική ομιλία
Μετά την Θεία Λειτουργία ο π. Μιχαήλ Πλαστουργός τέλεσε το Μνημόσυνο για τους Ήρωες και ακολούθησε ομιλία για το Χρέος μας προς αυτούς από το μέλος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας και της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών,  Μηχανικό κ. Θεοφάνη Παπαδόπουλο. Ο κ. Θεοφ. Παπαδόπουλος (τον οποίο προλόγισε και παρουσίασε στο εκκλησίασμα ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας)  αναφέρθηκε στην ομιλία του στην σημασία της θυσίας των Ηρώων του Έπους του 1940. Συγκεκριμένα,  κατέκρινε την συνεχιζόμενη αδράνεια της Πολιτείας όχι μόνο προς τα Δίκαια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που απειλούνται σήμερα από εχθρούς και συμμάχους, αλλά και προς τους πεσόντες Ήρωες στα βουνά και τις πεδιάδες της Βορείου Ηπείρου, των οποίων τα οστά παραμένουν ακόμη άταφα κι έτσι προσβάλλεται η μνήμη των πεσόντων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην μητέρα του, την 95χρονη σήμερα Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, που σε ηλικία 20 ετών μαζί με άλλες γυναίκες της Ηπείρου, τις γυναίκες της Πίνδου, όπως έμειναν στην Ιστορία,  στήριξαν τις προσπάθειες του Ελληνικού Στρατού μέσα στην θύελλα του Πολέμου τον Νοέμβριο του 1940, και στον θείο του, Βασίλειο Παπαδόπουλο, που μικρό βοσκόπουλο τότε  έγινε αγγελιαφόρος του 12ου Συντάγματος Πεζικού και βοήθησε την πολεμική προσπάθεια των Ελλήνων Στρατιωτών.
 
Παρουσίες και δεξίωση στο Αρχονταρίκι
Το παρών ανάμεσα στους άλλους έδωσαν ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Πύργου κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, η Υπολιμενάρχης κ. Μαριάνθη Ανδριοπούλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας και Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η κ. Αθηνά Παπαδοπούλου, η θρυλική εκπρόσωπος των γυναικών της Πίνδου, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Ηλείας Ταξίαρχος ε.α. κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν. Πλοίαρχος ε.α. κ. Ζώης Υφαντής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ.Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» και του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Μπράμος, ο Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Πύργου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος και Ιατρός κ. Διονύσιος Δρακόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Τοπιντζής, ο Λογοτέχνης κ. Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, η εκπρόσωπος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Μαρία Μιχαλακοπούλου, ο κ. Νίκος Λαμπρόπουλος, ο τ. Λυκειάρχης καθηγητής  κ. Γεώργιος Χέλης κ.ά.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημήτριος Μιχόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, αλλά και την Ηγουμένη Μαγδαληνή, ενώ το μέλος του Συνδέσμου Οπλιτών και ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος απήγγειλε ποίημα του για το Έπος και τους Ήρωες του 1940.
 
Η εκδήλωση μνήμης τελείται από το 1999, όταν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας  μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή λίγο χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου και έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής προς τους Ήρωες. Από τότε και για 18 συνεχή έτη τελείται το Μνημόσυνο (την πρώτη Κυριακή μετά την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου) με οργανωτή τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και συμπαραστάτη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

fragap 2

fragap 3

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ