Αγωγή μαμούθ κατά της Google - Συγκέντρωνε κρυφά τα στοιχεία 4,4 εκατ. χρηστών του iPhone!

Οι ρυθμίσεις παραβιάστηκαν μετά από σφάλμα στο Safari της Apple - Βάσει των δεδομένων ομαδοποίησαν τους χρήστες για «καλύτερη στόχευση στη διαφήμιση»

Αγωγή της τάξης των 3,2 δισ. λιρών κατέθεσαν εις βάρος της Google 4,4 εκατομμύρια χρήστες του iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κατηγορία της παράνομης παρακολούθησης και ταξινόμησης προσωπικών δεδομένων.

Επικεφαλής αυτής της συλλογικής δράσης είναι ο πρώην διευθυντής της Which? Ρίτσαρντ Λόιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Google μέσω ενός σφάλματος παραβίασε τις ρυθμίσεις απορρήτου της εφαρμογής αναζήτησης Safari της Apple κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2011 και Φεβρουαρίου 2012, με σκοπό να διαχωρίσει τους χρήστες σε κατηγορίες για τους διαφημιζόμενους.

Το εν λόγω κενό ασφαλείας διαπίστωσε ένας ερευνητής το 2012 και πήρε το όνομα «Safari Workaround», το οποίο επέτρεπε στην Google να συσσωρεύει προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Σε μία διήμερη ανοιχτή ακρόαση στο Λονδίνο τη Δευτέρα, οι δικηγόροι της ομάδας »Google You Owe Us» του Λόιντ ανέφεραν στο δικαστήριο ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Google περιελάμβαναν φυλή, φυσικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλική ταυτότητα, κοινωνική και οικονομική τάξη, καταναλωτικές συνήθειες και δεδομένα τοποθεσιών.

Όπως είπε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Λόιντ, οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και χώρισαν τους ανθρώπους σε ομάδες όπως «λάτρεις του ποδοσφαίρου» ή «αυτοί που τους αρέσουν οι εφήμερες σχέσεις» για καλύτερη στόχευση στις διαφημίσεις.

Η ομάδα του Λόιντ ελπίζει από αυτή τη διαμάχη να κερδίσει τουλάχιστον 1 δισ. λίρες για έναν εκτιμώμενο αριθμό 4,4 εκατομμυρίων χρηστών του iPhone users.

Πάντως, ο νομικός εκπρόσωπος της Google, Άντονι Γουάιτ, αντικρούει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί του Λόιντ ήταν να έχει ως στόχο να καταστρέψει την εικόνα της εταιρείας σχετικά με την υπευθυνότητα, παρά να βρει την λύση μιας αποζημίωσης για τα άτομα που επηρεάστικαν.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής επικοινωνίας της υπηρεσίας της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε με τη σειρά του: «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών μας είναι εξαιρετικά σημαντική για μας. Αυτή η υπόθεση αναφέρεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από έξι χρόνια και απευθυνόταν σε εκείνη την χρονική στιγμή. Πιστεύουμε ότι δεν έχει πλέον αξία και θα πρέπει να απορριφθεί. Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για να στηρίξουμε αυτήν την άποψη και θα τα καταθέσουμε στο δικαστήριο».

 

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ