Ερντογάν: Θα άρω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν επανεκλεγώ

Το πρώτο που θα κάνει αν επανεκλεγεί, είπε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. 

«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν χθες βράδυ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV, αφήοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι το μέτρο θα επανέλθει αν η χώρα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές.

«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν είχε αφήσει προ ημερών σε άλλη συνέντευξή του ανοικτό το παράθυρο για την άρση του μέτρου , αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που δεσμεύτηκε να το πράξει.

Υποστήριξε πάντως ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει την παραμικρή επίπτωση στη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, όπως τον κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Να μου δώσουν ένα παράδειγμα. Που και ποια προεκλογική καμπάνια μπλόκαρε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντιθέτως, πρόκειται περί μέτρου ασφαλείας για να σωθούν οι περιοχές που απειλούνται από την τρομοκρατία».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον Ερντογάν και στην κυβέρνησή του να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο κατά την έγκριση νέων νόμων και να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες. Κηρύχθηκε λίγο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και από τότε παρατείνεται κάθε τρεις μήνες.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ένας αντίστοιχος αριθμός δημόσιων υπαλλήλων έχουν απολυθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεκάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει και δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία υποστηρίζει πως τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν εμπλέκεται με την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Απρίλιο πως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να καλωσορίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή τις προφυλάσσει από την τρομοκρατία και αποτρέπει τις απεργίες.

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ