Μεγάλος σεισμός 7,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών του Περού - Συναγερμός για τσουνάμι

Ένας πολύ ισχυρός σεισμός εντάσεως 7,3 Ρίχτερ χτύπησε ανοικτά των ακτών του Περού σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους, ενώ έγινε αισθητός και στις γειτονικές χώρες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Puquio στα νότια και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Οι αρχές σήμαναν συναγερμό για τσουνάμι κοντά στο επίκεντρο, για όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων.

Το Αμερικανικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουναμι επεσήμανε ότι κύματα ύψους έως και ενός μέτρου μπορεί να πλήξουν τις ακτές του Περού και μικρότερα, έως 30 εκ. εκείνες της Χιλής.

Μια ώρα μετά την αρχική ανακοίνωση το κέντρο προειδοποίησης προχώρησε σε άρση της προειδοποίησης εκτιμώντας ότι πλέον δεν υφίσταται.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η κυβερνήτης της περιφέρειας Αρεκίπα του Περού Γιαμίλα Οσόριο.

Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της κυβέρνησης του Περού ανακοίνωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμούς και το επίκεντρό του βρισκόταν στο Λόμας. Η Οσόριο δήλωσε πως σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές, όπως κατάρρευση στεγών, και κάτοικοι απομακρύνονται από το Λόμας.

Στην περιοχή όπου έγινε αισθητός ο σεισμός ζουν περί τα 10 εκ. άνθρωποι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Επισημαίνει ακόμη ότι η περιοχή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, αλλά χωριά «ενδέχεται να έπαθαν ζημιές και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκλήθηκαν κατολισθήσεις.» Σύμφωνα με το EMSC ο σεισμός ήταν εντάσεως 7,2 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 30 χλμ.

Το Περού βρίσκεται στο λεγόμενο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», μια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού από τις πλέον σεισμογενείς του πλανήτη με συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις. Τις ερχόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών